Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Β’ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο ΚΠΕ Μακρινίτσας και τον Βόλο

Τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2019, η Β’ Τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΚΠΕ Μακρινίτσας και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οικοτουρισμός στο Πήλιο-Διαδρομές στη Φύση και στη Παράδοση».

 

Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στα  παιδιά ότι η γνωριμία με τη Μακρινίτσα δεν είναι μόνο ο καφές ή το φαγητό στην Πλατεία, αλλά και το περπάτημα στα καλντερίμια της, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους, καθώς και η γνωριμία με ενδιαφέροντα αξιοθέατα (π.χ. πέτρινα γεφύρια, εκκλησία της Παναγίας, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας). Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να αντιληφθούν τις διαφορές ανάμεσα στην ιδιαίτερη περίπτωση της Μακρινίτσας και στον μαζικό τουρισμό,  που τόσα δεινά έχει προκαλέσει.

Μετά την άφιξή τους στον χώρο του ΚΠΕ, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό  αρχοντικό του 18ου αιώνα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την τοπική ιστορία του οικισμού, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κοσμικών κτιρίων του, τις εκκλησιές, τα γεφύρια και τις κρήνες, τα παραδοσιακά θεραπευτικά βότανα αλλά και τη συμβολή του  οικοτουρισμού στη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του  φυσικού  τοπίου.

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και βγήκαν στο πεδίο, αναλαμβάνοντας να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις. Με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό, μέσα από την παρατήρηση και την καταγραφή δεδομένων, συνεντεύξεις και έρευνα, απέκτησαν χρήσιμες δεξιότητες και γνώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί  πραγματοποίησαν μια σύντομη στάση για ξεκούραση και φαγητό στην παραλία του Βόλου. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο N. & Σ. Τσαλαπάτα, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του,  να γνωρίσουν όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων, καθώς και την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο και να μπουν μέσα στην κάμινο Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Στην επίσκεψη αυτή οι μαθητές συνοδεύονταν από τον διευθυντή του σχολείου, κ. Τσαντίλα Σωτήριο και τους εκπαιδευτικούς Γκούμα Δημήτριο, Στεφοπούλου  Ευαγγελή, και Πλεσιώτη Κωνσταντίνα.

           

Δημοσιεύθηκε στην Σχολικό έτος 2019-2020. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση