Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

26/10/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Το «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών αποτελούν το μέγιστο κατόρθωμα της αδιάσπαστης ενότητας, σύμπνοιας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια… ιδεώδη αθάνατα, δυνάμεις ακατάλυτες.

Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» και με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κ. Τσαντίλα Σωτήρη , οι μαθήτριες και μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητριών κ. Πουλιάνα Λουίζας, ΠΕ06 Αγγλικής,  κ. Τσιαντίκου Μαρίας , ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και κ. Παναγοπούλου Αθηνάς, ΠΕ79 Μουσικής, διοργάνωσαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους  μία εξαιρετική γιορτή με τίτλο « Το Χρονικό του ‘40» για να τιμήσουν τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Μέσα από αφηγήσεις, ποιήματα, βίντεο και τραγούδια τόνισαν στους συμμαθητές τους τη σπουδαιότητα και τη σημειολογία του ηρωισμού και της αυτοθυσίας που επέδειξαν οι Έλληνες του ’40 στις κρίσιμες εκείνες στιγμές για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι όταν παραστεί  η ανάγκη, ο λαός ενώνεται σαν μια γροθιά και δεν διστάζει να θυσιαστεί για το γενικό καλό. Με κείμενα και προβολή βίντεο από την τηλεοπτική εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» έγινε ειδική μνεία στη θυσία και τη νίκη των ανδρών του 5ου Συντάγματος της  Πρώτης Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά για τον αγώνα τους στο Ύψωμα 731.

Επίσης, προέβαλαν αποσπάσματα από την ταινία « Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» με τον Τσάρλι Τσάπλιν και ανέδειξαν μηνύματα, όπως «να αγωνιστούμε για έναν κόσμο της λογικής, όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα επιφέρουν την ευτυχία σε όλους!». Τέλος, υπογράμμισαν σοφές ρήσεις μεγάλων Ελλήνων ανδρών, όπως του Κ. Καβάφη:

«Ανδρείοι σεις που πολεμήσατε και πέσατ’ ευκλεώς τους πανταχού νικήσαντες μη φοβηθέντες. Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν, «Τέτοιους βγάζει το έθνος μας» θα λένε για σας. Έτσι θαυμάσιος θα΄ναι ο έπαινός σας!»

Η γιορτή ήταν επενδυμένη με μουσική υπόκρουση από ορχηστρικά κομμάτια της Ελένης Καραΐνδρου, του Μάνου Χατζιδάκι και άλλων γνωστών ελλήνων και ξένων συνθετών.

Την ωραία αυτή γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι απόλαυσαν και χειροκρότησαν την προσπάθεια των παιδιών τους.

Δημοσιεύθηκε στην Σχολικό έτος 2019-2020. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση