Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου στην Κύπρο με το Χρυσοπράσινο: Περιήγηση στην Θεσσαλονίκη-Αναχώρηση (11-4-2019)

Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Λειτουργεί από το 1994 και θέτει ως στόχους την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη δημιουργία σχέσεων και συνεργασίας .και την ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας-Κύπρου.

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου συμμετέχει στο πρόγραμμα κατά τη διετία 2017-2019 σε σύμπραξη με το Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές επισκέψεων των μαθητικών ομάδων με συνοδούς εκπαιδευτικούς και με τη μέθοδο της αμοιβαίας φιλοξενίας. Έτσι, μετά τη φιλοξενία στο Μεγαλοχώρι μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Λιβαδιών, ήρθε τώρα η σειρά του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου να ταξιδέψει στην Κύπρο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2019 και πήραν μέρος σε αυτή 13 μαθητές, η συντονίστρια του προγράμματος, κα Κωνσταντίνα Πλεσιώτη, ο διευθυντής του σχολείου, κος Σωτήρης Τσαντίλας, και ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Γκούμας.

Ο ομάδα αναχώρησε από το Μεγαλοχώρι το πρωί της Πέμπτης, 11 Απριλίου. Η προγραμματισμένη απογευματινή πτήση από το αεροδρόμιο Μακεδονία άφησε χρόνο για μια επίσκεψη στη βασιλική του Αγίου Δημητρίου (5 ος αι.) και μια περιήγηση στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ήσυχη περιοχή, με ιδιαίτερη ιστορία και μοναδική αρχιτεκτονική. Θαυμάσαμε την πανοραμική θέα, τα μεσαιωνικά τείχη και τον πύργο του Τριγωνίου, περπατήσαμε σε στενά πλακόστρωτα με όμορφες παραδοσιακές κατοικίες και επισκεφθήκαμε τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Ορφανού, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESKO, κτισμένο στις αρχές του 14ου αιώνα.

Από εκεί κατηφορίσαμε για την παραλία της Θεσσαλονίκης, κάνοντας μια σύντομη στάση για ξενάγηση στη Ροτόντα (Μαυσωλείο Γαλέριου, 304) και καταλήξαμε στην πλατεία Αριστοτέλους για φαγητό. Αργότερα, στο αεροδρόμιο, ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος, καθώς για τους περισσότερους μαθητές ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευαν με αεροπλάνο.

Δημοσιεύθηκε στην Χρυσοπράσινο φύλλο. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση