Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο Κπε Νέας Κίου /Ναύπλιο

 

Tην Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Μαρτίου οι μαθητές που συμμετέχουμε στην περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο Ναύπλιο. Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου και η συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα  «Ταξίδι στο παρελθόν, Ναύπλιο».

Πρώτη στάση στη διαδρομή μας ήταν ο Ισθμός της Κορίνθου, ενώ ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και μεσημεριανό φαγητό στο Άργος, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Το βράδυ μας βρήκε στην παλιά  πόλη του Ναυπλίου, με τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά κτίρια

 

Το πρωί της επόμενης ημέρας ήταν αφιερωμένο στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Νέας Κίου. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση από τις υπεύθυνες του ΚΠΕ σχετικά με την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Ναύπλιο, βγήκαμε στο πεδίο, εν προκειμένω, στην παλιά πόλη. Χωριστήκαμε σε ομάδες, ανακαλύψαμε με τρόπο βιωματικό το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, ξεναγηθήκαμε σε σημαντικά μνημεία, και μετά από συστηματική παρατήρηση και ομαδική δουλειά, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας. Στο τέλος προβληματιστήκαμε για το μέλλον  αυτού του όμορφου παραδοσιακού οικισμού και προτείναμε τρόπους για την προστασία και διασφάλιση του  για τις επόμενες γενιές.

Μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, κατευθυνθήκαμε προς το Παλαμήδι, το πιο διάσημο  από τα τρία κάστρα του Ναυπλίου, όπου θαυμάσαμε την όμορφη θέα και επισκεφθήκαμε την φυλακή του Κολοκοτρώνη. Στο δρόμο για την επιστροφή δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια επίσκεψη στην ακρόπολη των Μυκηνών και τον θολωτό τάφο «του Ατρέα», που μας εντυπωσίασαν με το μνημειώδες μέγεθός τους. Τελευταία στάση η παραλία “Καλάμια” της Κορίνθου, όπου εκτός από το όμορφο ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και μια ενδιαφέρουσα γλυπτική σύνθεση με το γνωστό περιστατικό της συνάντησης του Μ. Αλεξάνδρου με τον στωικό φιλόσοφο Διογένη.

Η επιστροφή μας βρήκε κουρασμένους αλλά και γεμάτους από νέες εικόνες και γνώσεις. Είδαμε σημαντικά μνημεία της αρχαίας και νεότερης Ελλάδας, μάθαμε τοπική ιστορία, φτάσαμε σε μέρη που δεν είχαμε ξαναεπισκεφθεί. Ζήσαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία και συνδυάσαμε την μάθηση με την αναψυχή.

Συνοδοί και συνοδοιπόροι στην επίσκεψή μας ήταν ο διευθυντής μας, κ. Τσαντίλας Σωτήρης και οι εκπαιδευτικοί Γκούμας Δημήτρης και Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, η οποία ανέλαβε και την ξενάγησή στους αρχαιολογικούς χώρους.

 

Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου

Κατηγορίες: Σχολικό έτος 2018-2019. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση