Εκδρομή στο ΚΠΕ Περτουλίου και σε αξιοθέατα του Νομού Τρικάλων με το Χρυσοπράσινο Φύλλο

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, η αποστολή του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας και οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Περτουλίου και σε αξιοθέατα του νομού Τρικάλων.

Πρώτος σταθμός, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πύλης (16ος αι.), που εντυπωσίασε τα παιδιά με την περίτεχνη κατασκευή του και το όμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την ιστορία του μνημείου, τον τρόπο δόμησης και τη σημασία της θέσης του πάνω στον αρχαίο δρόμο που ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Πριν φύγουν απόλαυσαν νόστιμα κεράσματα από το αρτοποιείο Τζάνης και δροσερά αναψυκτικά από την εταιρία Κλιάφα.

Ακολούθησε μια σύντομη στάση στον περικαλλή βυζαντινό ναό της Πόρτας Παναγιάς (13ος αι.), όπου έγινε αναφορά στον προσεγμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα πλούσια κεραμοπλαστικά κοσμήματα και την ιδιαίτερη προσωπικότητα του κτήτορα.

Αμέσως μετά η αποστολή αναχώρησε για την Ελάτη, το όμορφο ορεινό χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα στα έλατα, στις πλαγιές του Κόζιακα,. Τα παιδιά έκαναν ένα σύντομο περίπατο μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και απόλαυσαν ζεστά ροφήματα δίπλα στο τζάκι.

Λίγο αργότερα φτάσαμε στα Λιβάδια Περτουλίου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ Περτουλίου «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου». Αρχικά οι υπεύθυνοι ανέλυσαν και παρουσίασαν το θεωρητικό τμήμα του προγράμματος, και στη συνέχεια τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά σε ποικίλες δραστηριότητες πεδίου μέσα σε ένα παραμυθένιο, χιονισμένο τοπίο.

 

Μετά τη λήξη του προγράμματος, η ομάδα ξεκουράστηκε για λίγο στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου και στην συνέχεια αναχώρησε για την Καλαμπάκα, και από εκεί, μετά από μια σύντομη στάση για μεσημεριανό, για τα Μετέωρα. Κατά τη διαδρομή ανάμεσα στους βράχους των Μετεώρων, οι μαθητές θαύμασαν από μακριά τα περισσότερα σημαντικά μοναστήρια και επισκέφθηκαν τον Άγιο Στέφανο. Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία της μονής και του μετεωρίτικου μοναχισμού γενικότερα και συζήτησαν για τις ιδιαιτερότητες του μοναχικού βίου. Ενθουσιάστηκαν με την πανοραμική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο, φωτογραφήθηκαν σε χαρακτηριστικά σημεία των βράχων και αποχώρησαν γεμάτοι θαυμασμό για τα έργα της φύσης και του ανθρώπου.

Στην εκδρομή συνόδευσαν τους μαθητές από το Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας ο συντονιστής του Χρυσοπράσινου Φύλλου, κος Κουμής Φιλίππου, και ο εκπαιδευτικός, κος Σάββας Βορκάς και από το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου ο εκπαιδευτικός, κος Δημήτρης Γκούμας,  ο Διευθυντής, κος Σωτήρης Τσαντίλας και η συντονίστρια του προγράμματος, κα Κωνσταντίνα Πλεσιώτη, που ανέλαβε και την ξενάγηση στα αξιοθέατα του νομού.

Δημοσιεύθηκε στην Χρυσοπράσινο φύλλο. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση