Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Έγκωμης, εκδήλωση «Χρυσοπράσινου Φύλλου» και ξενάγηση στη Λευκωσία (10-3-2017)

DSC0278 DSC0283 DSC0305 DSC0326

Το πρώτο βράδυ στη Λευκωσία τα παιδιά το πέρασαν με τις οικογένειες φιλοξενίας. Το επόμενο πρωί (Παρασκευή, 10-3-2017) μαθητές και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν στο Γυμνάσιο «Κυριάκος Νεοκλέους» Έγκωμης, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και ενημερώθηκαν για το τρόπου λειτουργίας του Κυπριακού Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Κατόπιν, σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», την οποία παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Έγκωμης, τα δύο σχολεία παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Η εκδήλωση ξεκίνησε σε σύντομες ομιλίες από τις συντονίστριες του προγράμματος, κα Κωνσταντίνα Πλεσιώτη για το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου και κα Σκεύη Χαντζικωστή για το γυμνάσιο Έγκωμης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, κος Σωτήρης Τσαντίλας και κα Μαρία Συμεωνίδου αντίστοιχα. Εν συνεχεία, τον λόγο πήραν οι μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου, οι οποίοι, αφού αναφέρθηκαν εν τάχει στην ιστορία και τα αξιοθέατα του νομού και της πόλης των Τρικάλων, προχώρησαν σε σύντομη παρουσίαση της εργασίας τους με θέμα τις διάφορες μορφές ανακύκλωσης, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν και σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη. Ακολούθησαν οι μαθητές του Γυμνασίου Έγκωμης, οι οποίοι παρουσίασαν ευσύνοπτα την εργασία τους με θέμα την ανακύκλωση των μπαταριών. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και χορό. Οι μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επέλεξαν να τραγουδήσουν το «Είμαστε αλάνια» και να χορέψουν το «Απόψε στις Ακρογιαλιές», έργα και τα δύο του μεγάλου τρικαλινού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη.

DSC0341 DSC0352 DSC0364 DSC0383

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μεταφερθήκαμε στα «Φυλακισμένα Μνήματα», εκεί όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους ήρωες αγωνιστές της ΕΟΚΚΑ κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Στη συνέχεια κινηθήκαμε κατά μήκος της λεγόμενης «Πράσινης Γραμμής» που χωρίζει τον Ελεύθερο Τομέα της Κύπρου από τα Κατεχόμενα. Η Λευκωσία παραμένει επί δεκαετίες η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο και το «Κυπριακό πρόβλημα» διαιωνίζεται καταδεικνύοντας την ανικανότητα ή/και την απροθυμία της Διεθνούς Κοινότητας να επιβάλλει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Επόμενος σταθμός μας το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, στο οποίο στεγάζονται αρχαιολογικοί θησαυροί του νησιού από τα νεολιθικά μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Η διαδρομή μας τελείωσε στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Περάσαμε τα ενετικά τείχη, κόσμημα της οχυρωματικής τέχνης, και περπατήσαμε την πεζοδρομημένη οδό Λήδρας, μέχρι το φυλάκιο που χωρίζει τον ελεύθερο από τον κατεχόμενο τομέα. Από εκεί προχωρήσαμε στον ναό της Φανερωμένης και καταλήξαμε τη «Λαϊκή Γειτονιά». Οι μαθητές συνέχισαν τις βόλτες τους στην παλιά Λευκωσία, ενώ οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του Γυμνασίου Έγκωμης, κα Μαρία Συμεωνίδου και τις υπεύθυνες του προγράμματος, κα Σκεύη Χαντζηκωστή και Ρούλα Νεοκλεόυς και απόλαυσαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ένα γεύμα με καθαρά κυπριακές γεύσεις. Το βράδυ ακολούθησε συνεστίαση των Ελλήνων και Κύπριων μαθητών του Χρυσοπράσινου Φύλλου σε εστιατόριο της Λευκωσίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί διασκέδασαν προσκεκλημένοι του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Έγκωμης.

DSC0388 DSC0590 DSC0619 DSC0680 DSC0686 DSC0701_ DSC0704 DSC0742 DSC6299   DSC0542    DSC0484   DSC0585

Κατηγορίες: Χρυσοπράσινο φύλλο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση