Αθλητική Εκδήλωση-Αποχαιρετισμός-Περιήγηση στη Λάρνακα

DSC1042 DSC1058 DSC1075 DSC1092

Το πρωί της τελευταίας ημέρα μας στη Κύπρο (Κυριακή, 12-3-2017) εκπαιδευτικοί και μαθητές της ομάδας του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» συγκεντρωθήκαμε και πάλι στο Γυμνάσιο «Κυριάκος Νεοκλέους» Έγκωμης και παρακολουθήσαμε αθλητική εκδήλωση με σύνθημα “Τρέχω-Περπατώ με τον Κύπριο Ολυμπιονίκη”. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Κύπριοι αθλητές που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου, αλλά και πλήθος επισήμων, ανάμεσα τους και ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε. Ο Υπουργός εξήρε πρωτοβουλίες όπως το ¨Χρυσοπράσινο Φύλλο» που προωθούν τη συνεργασία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και δήλωσε απερίφραστα την υποστήριξή του σε κάθε σχετική προσπάθεια.

Μετά από μια σύντομη τιμητική τελετή για τους Κύπριους Ολυμπιονίκες, η εκδήλωση συνεχίστηκε με αγώνες δρόμου και πεζοπορίας για όλες τις ηλικίες, με τη συμμετοχή και διάκριση και μαθητών από το σχολείο μας. Με την ολοκλήρωση των αγώνων, ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Έγκωμης έκανε το τραπέζι σε όλη την ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου. Ακολούθησε μια βόλτα για παγωτό και επιστροφή στο σχολείο για τη δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού.

DSC1082 DSC1128 DSC1140 DSC1146

Μετά από αγκαλιές και δάκρυα, η ομάδα μας πήρε το δρόμο για το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η βραδινή πτήση μας έδωσε μια κάποια άνεση χρόνου, ώστε να επισκεφθούμε τον ιστορικό ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, στο αρχαίο Κίτιο. Πρόκειται για μια από τις πιο ωραίες και αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου, κτισμένη στα τέλη του 9ου αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Στ΄ το Σοφό, πάνω από τον τάφο του αγίου Λαζάρου, του αναστημένου φίλου του Χριστού, ο οποίος διετέλεσε, κατά την παράδοση, πρώτος Επίσκοπος Κιτίου. Από εκεί κατευθυνθήκαμε στις «Φοινικούδες», τον πεζόδρομο και την παραλία που χτυπά η καρδιά της τουριστικής ζωής της Λάρνακας και σφύζει από ζωή σε όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Εκεί είναι τοποθετημένη και η προτομή του Κίμωνα του Αθηναίου, με το απόσπασμα “Kαι νεκρός ενίκα”. Ο Κίμων πέθανε το 449 π.Χ. κατά τη διάρκεια της νικηφόρας πολιορκίας του Κιτίου, στα πλαίσια της Αθηναϊκής εκστρατείας στην Κύπρο για την απελευθέρωση του νησιού από τον περσικό ζυγό. Μόλις έπεσε το ηλιοβασίλεμα αφήσαμε πίσω μας την όμορφη παραλία και  πήραμε το δρόμο για το αεροδρόμιο και την επιστροφή.

DSC1159 DSC1183 DSC1264 DSC1266

Το ταξίδι αυτό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για όλους όσοι συμμετείχαμε, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πλουτίσαμε σε γνώσεις, εικόνες, ήχους και γεύσεις, γνωρίσαμε καινούρια πρόσωπα και νέους τόπους. Προβληματιστήκαμε για κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα, ανταλλάξαμε ιδέες και καλές πρακτικές, ζήσαμε από πρώτο χέρι αυτό που ονομάζεται «Κυπριακό πρόβλημα» και διχοτόμηση. Και το σπουδαιότερο, συνειδητοποιήσαμε πόσα πολλά συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο και πως, παρά τις διεθνείς πολικές και οικονομικές σκοπιμότητες, οι δεσμοί μεταξύ μας παραμένουν άρρηκτοι και ισχυροί.

DSC1291 DSC1311 DSC1313 DSC1320 DSC1324 DSC6523

Κατηγορίες: Χρυσοπράσινο φύλλο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση