Διδακτικές επισκέψεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Φρούριο

Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014, μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία επισκεφθούν το Φρούριο των Τρικάλων και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 19ης ΕΒΑ για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου ξεναγήθηκαν στο χώρο του Φρουρίου από τις υπεύθυνες αρχαιολόγους και πήραν μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων με τίτλο «Η κλοπή. Μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου». Η ομάδα Gamecraft από τη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση της 19ης ΕΒΑ, δημιούργησε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δράση, μέσα από την οποία τα παιδιά διασκέδασαν, αποκόμισαν γνώσεις, έλυσαν γρίφους και πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στον χρόνο. Έτσι, με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό γνώρισαν από κοντά ένα εμβληματικό μνημείο της πόλης των Τρικάλων και ήρθαν σε επαφή με άγνωστες πτυχές της βυζαντινής ιστορίας.

Στην παραπάνω επίσκεψη τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγήτριες Πλεσιώτη Κων/να, Αντωνοπούλου Βιργινία και Ρουσιαμάνη Ρίτα.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

                                      15 Ιανουαρίου 2015

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημοτικό Κινηματογράφο

στο Μύλο Ματσόπουλου

Την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη διαδραστική  κινηματογραφική ταινία του εκπαιδευτικού οργανισμού «ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΑ»:

«Ελλάδα: χώρα ποιητών και συγγραφέων» .

Ο διαδραστικός κινηματογράφος είναι μια καινοτόμος εκπαιδευτική  δράση που υλοποιείται για τα σχολεία όλης της Ελλάδας τα τελευταία 6 χρόνια.

Οι διαδραστικές  ταινίες αναπτύσσουν θέματα  πυλώνες της σύγχρονης εκπαίδευσης όπως η οικολογία, ο πολιτισμός, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και η κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας

Ο Δημήτρης και η Κατερίνα , πρωταγωνιστές της ταινίας με το δικό τους απαράμιλλο και διασκεδαστικό τρόπο μας γνώρισαν τις άφθαρτες  ηθικές αξίες και τον αμύθητο πλούτο ιδεών που προσφέρουν η μελέτη και η εμβάθυνση στο έργο των Ελλήνων λογοτεχνών. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μιας χώρας  που κάθε γωνιά της αποκαλύπτει έναν λογοτεχνικό  θησαυρό .

Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η συμμετοχή μας στη εξέλιξη της ταινίας αποφασίζοντας και ψηφίζοντας μέσω των ασύρματων τηλεχειριστηρίων ανά ομάδες, αναπτύσσοντας το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας.

Στο διαγωνισμό που ακολούθησε μετά το τέλος της ταινίας  η ομάδα των μαθητριών  Καρακάξα Βέτα , Γεροκώστα Νικολέτα και Μπεκτάσι Δήμητρα κέρδισαν την πέμπτη θέση, ενώ τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι ομάδες από το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Η επίσκεψη μας στο διαδραστικό κινηματογράφο ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συνδυάσουμε την ψυχαγωγία με τη γνώση.

Στην επίσκεψη αυτή μας συνόδευσαν οι καθηγήτριες Σέτζη Ελένη, ΠΕ01, Πουλιάνα Λουίζα, ΠΕ06, Τσιντζιλώνη Αγάπη, ΠΕ04.02, και Φωτιάδου Μαρία, ΠΕ02.

Φωτογραφίες

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Η Α΄ τάξη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέπτεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Την περασμένη Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, οι μαθητές της Α΄ Τάξης του Γυμνάσιου  Μεγαλοχωρίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαψαταία ειμί: Από το Κιέριον στην Μητρόπολη»:

Πρόκειται για μια νέα εκπαιδευτική δράση του Μουσείου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Στα πλαίσια αυτής της δράσης τα παιδιά παρακολουθούν τη φανταστική ιστορία του Μαψαταία, ενός αθηναίου εμπόρου, που ταξιδεύει στην δυτική Θεσσαλία του 4ου αι π.Χ. και επισκέπτεται τις αρχαίες πόλεις του Κιερίου και της Μητρόπολης. Με αφορμή την ταξιδιωτική του εμπειρία ξεδιπλώνεται η ιστορία και η πολιτική οργάνωση της αρχαίας Θεσσαλίας. Επιπλέον δίνεται μια ανάγλυφη εικόνα της καθημερινής ζωής, της θρησκείας και της οικονομίας της Θεσσαλίας εκείνης της εποχής.

Η παραπάνω δράση θέτει ως στόχο να δοθούν στους μαθητές τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε μέσα από την αφήγηση και την διάδραση να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και την κριτική ικανότητά τους, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και την φαντασία τους. Ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τα εκθέματα και να αυτενεργήσουν μέσα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, ώστε η επίσκεψή τους να μετατραπεί σε μια ευχάριστη εμπειρία εξερεύνησης.

Τους μαθητές συνόδευαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη οι καθηγήτριες Πλεσιώτη Κων/να, Σέτζη Ελένη και Τσιντζιλώνη Αγάπη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο φιλόξενο προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, στην ΛΔ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχει την ευθύνη των Εκπαιδευτικών Δράσεων, και στην αρχαιολόγο κα Λευκή Θεογιάννη, η οποία με πάθος και παραστατικότητα μας αφηγήθηκε την ιστορία του Μαψαταία και μας μύησε στα εκθέματα και τους χώρους του Μουσείου.

_DSC3747a _DSC3749 1a DSC_0536 DSC_0553 DSC_0556

…………………………………………………………………………………………………………………………………

23/3/2015

Εντυπώσεις από την Εκδρομή

στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα

 Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδρομή της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων Μεγαλοχωρίου και Καλυβίων, η οποία στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Θα μείνει στη μνήμη και στην καρδιά μας αυτή η επίσκεψη γιατί είδαμε, μάθαμε, χαρήκαμε από κοντά όλο το σημερινό και το αρχαίο μεγαλείο της πρωτεύουσας.

Αρχικά επισκεφτήκαμε το Θησείο, μια μικρή συνοικία της Αθήνας όπου είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στον πεζόδρομο της περιοχής. Ακόμα, επισκεφτήκαμε την αρχαία αγορά και αφού ενημερωθήκαμε για αυτήν, απολαύσαμε την όμορφη θέα της Ακρόπολης και του Θησείου.

Αργότερα κατά την επίσκεψή μας στη Βουλή, παρατηρήσαμε την επιβλητικότητα του κτηρίου από την εξωτερική του όψη. Καθώς εισήλθαμε στο κτήριο παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση, το περιεχόμενο της οποίας ήταν η πληροφόρηση μας τόσο για το κτήριο, όσο και για τους αρχιτέκτονες της. Στη συνέχεια καθώς περνούσαμε τους διαδρόμους βλέπαμε την ιστορία της Ελλάδας στους τείχους της Βουλής. Έπειτα, περάσαμε στον 2ο όροφο όπου αυτό που μας κέντρισε πιο πολύ το ενδιαφέρον ήταν η σκάλα που δεν είχε καταστραφεί από την εποχή του Όθωνα. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφέρουμε την Αίθουσα της Ολομέλειας όπου μας υποδείχθηκαν οι θέσεις των κομμάτων, των υπουργών αλλά και της Προέδρου της Βουλής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η φρουρά έξω από τη Βουλή ήταν επιβλητική και ακραίως σοβαρή καθώς άλλαζαν κάθε μία ώρα, με ένα απίστευτα θεαματικό “ξεμούδιασμα”.

Εντυπωσιακή ακόμη ήταν η επίσκεψή μας στο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Ελλάδας, την Ακρόπολη των Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα. Εκεί είδαμε και θαυμάσαμε έργα των αρχαίων προγόνων μας. Καθώς ανεβαίνει κανείς στην ακρόπολη αντικρίζει το μνημείο με τις Κόρες και το Ναό της Νίκης. Λίγο πιο μπροστά φαίνεται ο Παρθενώνας. Αργότερα, επισκεφτήκαμε το Καλλιμάρμαρο στάδιο. Εκεί κάποιοι από τους μαθητές είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στο γήπεδο και να τραβήξουν φωτογραφίες. Έπειτα, μετά από έναν εξουθενωτικό περίπατο φτάσαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου και περιηγηθήκαμε στους αξιοθαύμαστους χώρους του, εντυπωσιασμένοι από τα μοναδικά εκθέματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Τέλος επισκεφτήκαμε το The Mall Athens στο Μαρούσι όπου το shopping therapy και η διασκέδαση απογείωσαν την εκδρομή μας.

Οι εντυπώσεις από αυτήν την εκδρομή είναι πολλές γιατί γυρίσαμε σοφότεροι, ανανεωμένοι, πιο δεμένοι ( και μεταξύ μας και με τους μαθητές του άλλου σχολείου που συμμετείχε), γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες.

Στην εκδρομή συνοδοί μας ήταν οι καθηγητές : Τσαντίλας Σωτήρης,ΠΕ11, και Γκούμας Δημήτριος, ΠΕ19.

 

Οι μαθητές

Κωτούλα Άρτεμις

Ντινοπούλου Σωτηρία

Τασιούλας Νίκος

Χότζα Ρενάτο

DSC00075 DSC00089 DSC00113 DSC00138 DSC00150 DSC00188 DSC00201 DSC00212 DSC00305

Αφήστε μια απάντηση