Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

H 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης , με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κου Τσαντίλα Σωτήρη, οι μαθήτριες και μαθητές της Γ’ τάξης  του Γυμνασίου, με την καθοδήγηση των καθηγητριών  Αγγλικής Γλώσσας κας Πουλιάνα Λουΐζας και Γερμανικής Γλώσσας κας Ρουσιαμάνη Ρίτας, διοργάνωσαν μια ιδιαίτερη γιορτή για να τονίσουν τη σπουδαιότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Γι’ αυτό το λόγο θέλησαν να τιμήσουν το σκοπό αυτό με την παρουσίαση γλωσσικών παιχνιδιών, ομαδικά κουίζ, βίντεο και κειμένων, υπενθυμίζοντας ότι εφόσον η ανθρωπότητα δε μιλά μια κοινή γλώσσα, οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες για την ανταπόκριση στις πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές σε μια πολύγλωσση Ευρώπη.

Η Ευρώπη διαθέτει έναν πραγματικό γλωσσικό θησαυρό. Η εκμάθηση γλωσσών παρουσιάζει πλεονεκτήματα για όλο τον κόσμο και για όλες τις ηλικίες. Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε ξένες γλώσσες και να επωφεληθούμε από αυτές σε όλα τα στάδια της ζωής.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2019-2020 | Σχολιάστε

6η Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού

Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου μια σειρά από δράσεις στο πλαίσιο της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, η οποία φέτος εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Το κεντρικό σύνθημα για φέτος ήταν: «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία», κάτι που οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας απέδειξαν έμπρακτα, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στις προγραμματισμένες αθλητικές δραστηριότητες. Την ίδια ημέρα στους χώρους του σχολείου φιλοξενήθηκαν και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Μεγαλοχωρίου, τα οποία είχαν την ευκαιρία να αθληθούν στις εξαιρετικές αθλητικές

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2019-2020 | Σχολιάστε

Αγιασμός Σχολ. έτους 2019-2020 και Μεταφορά μαθητών με ΚΤΕΛ και Αστικό ΚΤΕΛ στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου

Ο Αγιασμός για το Σχολ. έτος 2019-2020 στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου θα λάβει χώρα ημέρα Τετάρτη 11/9/2019 και ώρα 8.30π.μ.

Η μεταφορά των μαθητών από τα όμορα χωριά (Αστικό ΚΤΕΛ: Πατουλιά, Χρυσαυγή και ΚΤΕΛ: Φανερωμένη, Ταξιάρχες, Νομή, Πετρόπορο) προς το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου θα διεξαχθεί ως έχει.

Ο Διευθυντής

Τσαντίλας Σωτήριος

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά, Σχολικό έτος 2019-2020 | Σχολιάστε

Τελετή αποφοίτησης Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

Οδηγίες για την Υποβολή Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής στα ΕΠΑ.Λ. &ΓΕ.Λ.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2019-20Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Χρυσοπράσινο Φύλλο 2017-2019 (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-19 (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Περιήγηση στη Λάρνακα-Αποχαιρετισμός (14-11-2019)

Την Κυριακή (14/4), την τελευταία μέρα μας στην Κύπρο, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν ελεύθερο χρόνο να χαλαρώσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τη Λάρνακα, το αρχαίο Κίτιο. Περπατήσαμε στο ιστορικό κέντρο και στις «Φοινικούδες», την παραλία που χτυπά η καρδιά της πόλης. Εκεί είδαμε και την προτομή του Κίμωνα του Αθηναίου, που πέθανε το 449 π.Χ. κατά τη διάρκεια της νικηφόρας πολιορκίας του Κιτίου, στα πλαίσια της Αθηναϊκής εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον περσικό ζυγό. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα προσκύνημα στον ιστορικό ναό του Αγίου Λαζάρου, μια από τις πιο ωραίες και αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου, που κτίστηκε στα τέλη του 9ου αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Στ΄ το Σοφό, πάνω από τον τάφο του αγίου Λαζάρου, του αναστημένου φίλου του Χριστού. Το απόγευμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Ο αποχαιρετισμός στο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, με πολλές αγκαλιές και φιλιά αλλά και αρκετά δάκρυα! Το ταξίδι μας στην Κύπρο ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μιλήσαμε για κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα, ανταλλάξαμε ιδέες και καλές πρακτικές, ζήσαμε από πρώτο χέρι αυτό που ονομάζεται «Κυπριακό πρόβλημα» και διχοτόμηση. Ανακαλύψαμε νέες γνώσεις, εικόνες, ήχους και γεύσεις, γνωρίσαμε καινούρια πρόσωπα και διαφορετικούς τόπους. Το μεγαλύτερο κέρδος όμως ήταν η διαπίστωση πως, παρά τις διεθνείς πολικές και οικονομικές σκοπιμότητες, οι δεσμοί Ελλάδας-Κύπρου παραμένουν άρρηκτοι και ισχυροί.

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Εκδρομή στο Κούριο, το Κολόσσι, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία (13-4-2019)

Το Σάββατο, 13 Απριλίου, οι ομάδες του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε αξιοθέατα της Κύπρου. Πρώτος σταθμός το αρχαίο Κούριο, μια μεγάλη πόλη που γνώρισε σημαντική ακμή στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια, για να καταστραφεί τελικά ολοσχερώς από έναν καταστροφικό σεισμό κατά τον 4 ο  αι. μ.Χ. Εντυπωσιαστήκαμε από το αρχαίο θέατρο με την καταπληκτική θέα στη θάλασσα, την Αγορά και τα λουτρά και θαυμάσαμε τα εξαιρετικά ψηφιδωτά που κοσμούσαν τις πολυτελείς κατοικίες των ρωμαϊκών χρόνων.

Επόμενη στάση μας το μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι εξαιρετικό δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής (1210) και η σύγχρονη πόλη της Λεμεσού, με τα φουτουριστικά κτίρια, τα πολυτελή ξενοδοχεία και την ολοκαίνουρια εντυπωσιακή μαρίνα της. Από εκεί πήραμε το δρόμο για τη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου. Περπατήσαμε στην οδό Λήδρας μέχρι το Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κινηθήκαμε κατά μήκος της λεγόμενης «Πράσινης Γραμμής», που χωρίζει το Ελεύθερο Τμήμα της Κύπρου από τα Κατεχόμενα. Η Λευκωσία παραμένει επί δεκαετίες η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο, ζωντανή απόδειξη της ανικανότητας ή/και της απροθυμίας της Διεθνούς Κοινότητας να επιβάλλει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Το βράδυ οι μαθητές διασκέδασαν όλοι μαζί στην παραλία της Λάρνακας, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν συναντήσεις με τον υπεύθυνο του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» και μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Λιβαδιών.

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε