ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 2 ΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέπτονται τα ΓΑΚ Αγιάς.

Την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές και εκπαιδευτικοί της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέφθηκαν τα ΓΑΚ Αγιάς και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μετάξι, Μεταξοχώρι, παραδοσιακός οικισμός». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιείται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, με θέμα «Βαρούσι: η παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων».

Το Τοπικό Αρχείο Αγιάς είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ). Βασικός σκοπός του είναι η διάσωση, συγκέντρωση και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού της επαρχίας Αγιάς, καθώς και η αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου. Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητες του αρχείου κατέχουν μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην διασύνδεση όλου αυτού του αρχειακού υλικού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ, κ. Τσάπου Ελένη, ξενάγησε αρχικά τους μαθητές στους χώρους του Αρχείου, παρουσίασε τα εκθέματα που βρίσκονται στις προθήκες του και αναφέρθηκε εν συντομία στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται. Μετά τη σύντομη ενημέρωση τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και μελέτησαν φωτογραφίες και κείμενα, ώστε να διαπιστώσουν με τρόπο βιωματικό, μέσα από τη δική τους έρευνα στο αρχειακό υλικό, πώς η ενασχόληση των κατοίκων με τη σηροτροφία συνδέεται άμεσα με τα αρχοντικά που κτίστηκαν στο Μεταξοχώρι στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό του Μεταξοχωρίου και ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο παλιό Παρθεναγωγείο, που λειτουργεί πλέον ως πολιτιστικό κέντρο και λαογραφικό μουσείο.

Εν συνεχεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές μετέβησαν στη Λάρισα για φαγητό και ένα σύντομο περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Μύλος Παππά, Μπεζεστένι, Βασιλική Αγίου Αχιλλείου, Αρχαίο Θέατρο).

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τον διευθυντή του σχολείου κ. Τσαντίλα Σωτήριο, την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πλεσιώτη Κων/να και τον εκπαιδευτικό κ. Γκούμα Δημήτριο.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ταξιδιωτικών γραφείων για πραγματοποίηση σχολικής εκδρομής- Μετακίνησης.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΤΕΥΝΑΣ                                   Μεγαλοχώρι: 24/01/2019

& ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ                                                                  Αρ.Πρωτ.:  8 

Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ                  

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ                                       

Ταχ. Δ/νση: ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ                                             

Τηλέφωνο/FAX: 24310-55436

e-mail: mail@gym-megal.tri.sch.gr

 

ΘΕΜΑ : «Προκήρυξη διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών  του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο Μεταξοχώρι Αγιάς και τη Λάρισα».

         Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, έχοντας υπόψη την με αριθμό 33120/ΓΔ4/6-3-2017 (ΦΕΚ 681τ.Β΄) απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ., προκηρύσσει διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση ημερήσιας Εκπαιδευτικής Επίσκεψης στο Μεταξοχώρι Αγιάς και τη Λάρισα.

Η Εκδρομή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, με ώρα αναχώρησης 08:00 και επιστροφής 17:00. Ο προβλεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων μαθητών είναι  εικοσιοκτώ (28), με τρεις (3) συνοδούς καθηγητές.

1) Μεταφορικό μέσο: Λεωφορείο.

2) Ασφάλιση ευθύνης: μαθητών, συνοδών.

 

Οι προσφορές θα είναι κλειστές και θα κατατίθενται στο σχολείο μας μέχρι και την Παρασκευή, 25-1-2019, και ώρα 12:00 π.μ. Μαζί με την προσφορά πρέπει να κατατίθεται και Υπεύθυνη Δήλωση κατοχής ειδικού σήματος λειτουργίας το οποίο βρίσκεται σε ισχύ.

 

Το πρόγραμμα της εκδρομής είναι όπως παρακάτω :

 Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου

  1. 8.00: Αναχώρηση από τον χώρο του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου για Μεταξοχώρι Αγιάς, άφιξη στα ΓΑΚ και παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος.
  2. 13.30: Αναχώρηση από Μεταξοχώρι για το κέντρο της Λάρισας. Ξενάγηση και φαγητό.
  • 17.00  Επιστροφή στον χώρο του σχολείου
Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Επίσκεψη στο Αθλητικό Μουσείο και στον Μύλο των Ξωτικών.

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Αθλητικό Μουσείου Τρικάλων και τον Μύλο Ματσόπουλου, που εκείνες τις ημέρες λειτουργούσε ως «Μύλος των Ξωτικών».

Το Αθλητικό Μουσείο λειτουργεί  υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την αθλητική ιστορία του τόπου μας, ξεναγήθηκαν και θαύμασαν τα εκθέματα. Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται σε δυο ορόφους  και η δομή της είναι θεματική. Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία – Χιονοδρομία». Στον α΄ όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός – Έλληνες και Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη» και «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού».

Επόμενος σταθμός μας ο Μύλος των Ξωτικών, που φέτος είχε ως θέμα του «Χριστούγεννα του Κόσμου».  Μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν στα κτίρια του Μύλου Ματσόπουλου, συμμετείχαν σε μια σειρά από δωρεάν δραστηριότητες και πέρασαν όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στο λούνα παρκ.

Με αυτές τις ενδιαφέρουσες δράσεις  περάσαμε όμορφα όλοι μαζί την τελευταία σχολική ημέρα του 2018 και αφού ευχηθήκαμε «Χρόνια Πολλά» ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το 2019.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών

Απόφαση για ΜΗ λειτουργία των σχολείων λόγω καιρικών συνθηκών

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, με απόφαση των 4 αρμοδίων δημάρχων των δήμων Τρικκαίων, Μετεώρων, Πύλης και  Φαρκαδόνας, λόγω καιρικών συνθηκών.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Επίσκεψη στον Μύλο των Ξωτικών-Αναχώρηση Κυπριακής Αποστολής

Το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Νοεμβρίου 2018, οι μαθητές που συμμετείχαν στο Χρυσοπράσινο Φύλλο και οι οικογένειές τους, ξανασυναντηθήκαν όλοι στον Μύλο των Ξωτικών. Εκεί, μικροί και μεγάλοι περπάτησαν για ώρες μέσα στον Μύλο και αφέθηκαν στη μαγεία των Χριστουγέννων, φωτογραφήθηκαν με τον Αϊ Βασίλη και τα Ξωτικά και απόλαυσαν τις δωρεάν δράσεις αλλά και τα παιχνίδια του Λούνα-Παρκ.

Την επόμενη μέρα οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Λιβαδιών έπρεπε να αναχωρήσουν για την Κύπρο. Έτσι λοιπόν, νωρίς το πρωί του Σαββάτου (1 Δεκεμβρίου) εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν στο σχολείο για να αποχαιρετήσουν τους φιλοξενούμενούς τους. Παρόν ήταν και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, που πρόσφερε  στους φιλοξενούμενους ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι.

Η αναχώρηση του λεωφορείου έγινε μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Μέσα σε λίγο χρόνο αναπτύχθηκαν στενοί δεσμοί και όμορφες φιλίες, που έκαναν δύσκολη την ώρα του αποχωρισμού. Παρηγοριά για όλους, η επόμενη συνάντηση στη Κύπρο, στα μέσα του Απρίλη!

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Εκδρομή στο ΚΠΕ Περτουλίου και σε αξιοθέατα του Νομού Τρικάλων με το Χρυσοπράσινο Φύλλο

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, η αποστολή του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας και οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Περτουλίου και σε αξιοθέατα του νομού Τρικάλων.

Πρώτος σταθμός, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πύλης (16ος αι.), που εντυπωσίασε τα παιδιά με την περίτεχνη κατασκευή του και το όμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την ιστορία του μνημείου, τον τρόπο δόμησης και τη σημασία της θέσης του πάνω στον αρχαίο δρόμο που ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Πριν φύγουν απόλαυσαν νόστιμα κεράσματα από το αρτοποιείο Τζάνης και δροσερά αναψυκτικά από την εταιρία Κλιάφα.

Ακολούθησε μια σύντομη στάση στον περικαλλή βυζαντινό ναό της Πόρτας Παναγιάς (13ος αι.), όπου έγινε αναφορά στον προσεγμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα πλούσια κεραμοπλαστικά κοσμήματα και την ιδιαίτερη προσωπικότητα του κτήτορα.

Αμέσως μετά η αποστολή αναχώρησε για την Ελάτη, το όμορφο ορεινό χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα στα έλατα, στις πλαγιές του Κόζιακα,. Τα παιδιά έκαναν ένα σύντομο περίπατο μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και απόλαυσαν ζεστά ροφήματα δίπλα στο τζάκι.

Λίγο αργότερα φτάσαμε στα Λιβάδια Περτουλίου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ Περτουλίου «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου». Αρχικά οι υπεύθυνοι ανέλυσαν και παρουσίασαν το θεωρητικό τμήμα του προγράμματος, και στη συνέχεια τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά σε ποικίλες δραστηριότητες πεδίου μέσα σε ένα παραμυθένιο, χιονισμένο τοπίο.

 

Μετά τη λήξη του προγράμματος, η ομάδα ξεκουράστηκε για λίγο στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου και στην συνέχεια αναχώρησε για την Καλαμπάκα, και από εκεί, μετά από μια σύντομη στάση για μεσημεριανό, για τα Μετέωρα. Κατά τη διαδρομή ανάμεσα στους βράχους των Μετεώρων, οι μαθητές θαύμασαν από μακριά τα περισσότερα σημαντικά μοναστήρια και επισκέφθηκαν τον Άγιο Στέφανο. Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία της μονής και του μετεωρίτικου μοναχισμού γενικότερα και συζήτησαν για τις ιδιαιτερότητες του μοναχικού βίου. Ενθουσιάστηκαν με την πανοραμική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο, φωτογραφήθηκαν σε χαρακτηριστικά σημεία των βράχων και αποχώρησαν γεμάτοι θαυμασμό για τα έργα της φύσης και του ανθρώπου.

Στην εκδρομή συνόδευσαν τους μαθητές από το Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας ο συντονιστής του Χρυσοπράσινου Φύλλου, κος Κουμής Φιλίππου, και ο εκπαιδευτικός, κος Σάββας Βορκάς και από το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου ο εκπαιδευτικός, κος Δημήτρης Γκούμας,  ο Διευθυντής, κος Σωτήρης Τσαντίλας και η συντονίστρια του προγράμματος, κα Κωνσταντίνα Πλεσιώτη, που ανέλαβε και την ξενάγηση στα αξιοθέατα του νομού.

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Άφιξη κυπριακής αποστολής- Επίσκεψη στο σχολείο και σε αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων

Στο πλαίσιο του διακρατικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει από τις 28-11 ως την 1-12-2018 δεκατρείς μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας.

Η κυπριακή αποστολή έφτασε στο χώρο του σχολείου αργά το βράδυ της Τετάρτης (28-11) και έτυχε θερμής υποδοχής από μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου.

Την επομένη της άφιξής της (Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου), η κυπριακή αποστολή επισκέφτηκε νωρίς το πρωί το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησε παρουσίαση των προγραμμάτων και των δράσεων των δύο σχολείων. Κατόπιν, τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετέβησαν στην πόλη των Τρικάλων και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη, στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Κουρσούμ-Τζαμί. Από εκεί περιπλανήθηκαν για λίγο στο κέντρο της πόλης και περπατώντας τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, περάσαν τον Ληθαίο και την παλιά μεταλλική γέφυρα, συνέχισαν μέσα από την κεντρική πλατεία και τα Μανάβικα, είδαν τα ερείπια του αρχαίου Ασκληπιείου και περπάτησαν τα στενά πλακόστρωτα μέσα στο Βαρούσι. Τελευταίος σταθμός για την ομάδα αποτέλεσε το βυζαντινό Φρούριο και το Ρολόι, το σύμβολο της πόλης μας. Χρέη  ξεναγού σε αυτή την ενδιαφέρουσα διαδρομή ανέλαβε η φιλόλογος του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου και συντονίστρια του προγράμματος, κα Κων/να Πλεσιώτη, που παρουσίασε με ενάργεια τις ιδιαίτερες πτυχές της τοπικής ιστορίας των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής. Τους μαθητές συνόδευσαν επίσης οι εκπαιδευτικοί Κουμής Φιλίππου, Σάββας Βορκάς (Γυμνάσιο Λιβαδιών), Δημήτρης Γκούμας και Σωτήρης Τσαντίλας (Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου).

Το απόγευμα της ίδια ημέρας οι μαθητές το πέρασαν με τις οικογένειες φιλοξενίας και το βράδυ, όλοι μαζί, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έφαγαν και διασκέδασαν με ζωντανή μουσική σε  γνωστή ταβέρνα στα Μανάβικα.

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Ευχαριστήριο

        Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν στη φιλοξενία της Κυπριακής αποστολής του Γυμνασίου Λιβαδίων Λάρνακας από το σχολείο μας: τον Δήμο Τρικκαίων, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, κ. Χρήστο Μιχαλάκη, το αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων και το Ταξιδιωτικό Γραφείο ΥΠΕΡ TOURS, το ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικάλων, το αρτοποιείο Τζάνης, το ζαχαροπλαστείο Μπουλογιώργος, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου και φυσικά του μαθητές και τις οικογένειές τους, για τη ζεστή και άψογη φιλοξενία των Κύπριων μαθητών.

 

Η παιδαγωγική ομάδα του «Χρυσοπράσινου φύλλου» :

Πλεσιώτη Κ., Τσαντίλας Σ. και Γκούμας Δ

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε