Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου στην ΙΓ΄Πανελλήνια Μαθητιάδα

Η Μαθητιάδα είναι μια μεγάλη αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση, η οποία συγκεντρώνει κάθε δύο χρόνια το μήνα Μάιο στην Πρώτη Σερρών και στην ευρύτερη περιοχή μαθητές γυμνασίων από όλη την Ελλάδας και ομογενείς από περισσότερες από 40 χώρες και διεξάγεται με την υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών. Αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αθλητές. Για πέντε συνεχόμενες ημέρες νέοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε όλα τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα καθώς και σε δεκάδες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και επιστημονικές δράσεις.

Στη φετινή, 13η Μαθητίαδα, που διεξήχθη από τις 18 ως τις 21 Μαΐου, το νομό μας εκπροσώπησαν για άλλη μια φορά μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου, με συνοδούς καθηγητές τους κ. Τσαντίλα Σωτήριο και Γκούμα Δημήτριο. Το σχολείο μάλιστα συμμετείχε και με ένα τουριστικό περίπτερο στις «Γωνιές της Ελλάδας», όπου με έντυπο υλικό και τοπικά προϊόντα προέβαλλε τον Νομό Τρικάλων.

Οι εντυπώσεις μαθητών και καθηγητών από την συμμετοχή στην Μαθητιάδα ήταν εξαιρετικές. Τα παιδιά ανέπτυξαν την άμιλλα, τη συντροφικότητα, την αυτενέργεια και την αποδοχή του διαφορετικού. Βίωσαν μοναδικές εμπειρίες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, ενώ δεν έλλειψαν και οι διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, στη Μαθητίαδα διακρίθηκαν οι μαθητές:

Τζέλη Μαρία (2 Χρυσά μετάλλια, Άλμα σε Ύψος και Τάε Κβον Ντο ),  Γκουγκαράς Παύλος, Περιστέρης Αριστοτέλης και Παπαχρήστος Γεώργιος (Αργυρό μετάλλιο στο Μπάσκετ), Τζέλης Άγγελος (Χάλκινο μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο  ), Νταής Ιωάννης (Χάλκινο μετάλλιο στο Τραμπολίνο), Παπαλεξανδρής Αριστείδης (Χάλκινο μετάλλιο στην Ξιφασκία). Έλαβαν επίσης μέρος οι Μπαλατσούκας Απόστολος (Πινγκ Πονγκ και Ποδόσφαιρο), Λένος Γεώργιος (Ποδηλασία Δρόμου και Τάε Κβον Ντο) Στεργίου Κωνσταντίνος (Ποδόσφαιρο), Τσαφίτσας Δημήτριος (Ποδόσφαιρο)

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους Δήμους Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Πύλης για το έντυπο υλικό που προσέφεραν και τις τοπικές επιχειρήσεις «Χαλβάς Μπουλογιώργου 1και κάτι», «Βιομηχανία Παραγωγής Αναψυκτικών Κλιάφα», « Βιομηχανία χαλβάδων & τυροκομικών προϊόντων Μάτη», «ΤΥΡΑΣ – Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε» και «Βιολάντα Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων», για την προσφορά των προϊόντων τους.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2017-2018 | Σχολιάστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Ενημερώνουμε τους μαθητές/μαθήτριες του Σχολείου μας και τους γονείς-κηδεμόνες τους, ότι κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών (ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 και ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018) το Σχολείο θα λειτουργεί κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ από ώρα 08:00΄π.μ. έως 01:30΄μ.μ.

     Η αργία της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 μετατίθεται για την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018.

Μεγαλοχώρι, 29-06-2018

Ο Διευθυντής

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΓΟΥΛΑΣ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

          Ενημερώνουμε τους γονείς-κηδεμόνες του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, ότι την: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/06/2018 και από ώρα: 09.00΄π.μ. έως ώρα: 01.00΄μ.μ. στο σχολείο θα πραγματοποιηθεί η: Επίδοση των Ατομικών Ελέγχων Προόδου-Τελική Βαθμολογία & Μέσος Όρος προαγωγής(Α΄ και Β΄ τάξης) ή απόλυσης(Γ΄τάξης) των μαθητριών/μαθητών.

                                                                                                                               Ο Διευθυντής

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Κ. ΓΟΥΛΑΣ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Επίδοση Βαθμολογίας 2ου Τετραμήνου

          Ενημερώνουμε τους γονείς-κηδεμόνες του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, ότι την: ΔΕΥΤΕΡΑ 11/06/2018 και από ώρα: 09.00΄π.μ. έως ώρα: 01.00΄μ.μ. στο σχολείο θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

  1. Επίδοση των Ατομικών Ελέγχων Προόδου (Προφορική Βαθμολογία & Απουσίες) των μαθητριών/μαθητών του δευτέρου (2ου) Τετραμήνου [έληξε στις: 31/05/2018].
  2. Ενημέρωσή σας από τις διδάσκουσες Καθηγήτριες/τους διδάσκοντες Καθηγητές όσον αφορά την επίδοση, την επιμέλεια, τη συμπεριφορά και γενικότερα τη φοίτηση των μαθητριών/μαθητών.

Ο Διευθυντής

Κ. ΓΟΥΛΑΣ

 

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου (Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης των Τρικάλων»)- ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Επιμορφωτική Επίσκεψη Εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στην Κύπρο

Από τις 19 ως τις 22 Απριλίου 2018 η εκπαιδευτικός του σχολείου μας, Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, επισκέφθηκε την Κύπρο στα πλαίσια της 2ης επιμορφωτικής/προπαρασκευαστικής συνάντησης του διακρατικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Η κα Πλεσιώτη μετέβη στην Κύπρο ως φιλοξενούμενη του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας, με το οποίο έχει συμπράξει το σχολείο μας. Στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε διάφορα αξιοθέατα της Κύπρου με περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Επισκέφθηκε τις πόλεις της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου, καθώς και οικισμούς και μνημεία στο Τρόοδος, το ψηλότερο βουνό της Κύπρου. Συμμετείχε επίσης στην Επιμορφωτική Συνάντηση του «Χρυσοπράσινου Φύλλου», η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού Κήπου Τροόδους, και κατά την οποία, ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχεια του προγράμματος

Επιπλέον, την Παρασκευή, 20 Απριλίου, η κα Πλεσιώτη επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας, ξεναγήθηκε στους χώρους του και γνώρισε και να συνομίλησε με τον Διευθυντή και άλλα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων. Εν συνεχεία, μαζί με τους μαθητές που συμμετέχουν στην περιβαλλοντική ομάδα του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» επισκέφθηκε το παρακείμενο Μουσείο Καλαμουργικής. Μετά την επιστροφή στο σχολείο, σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας και μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, μίλησε για την πορεία του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου με τίτλο «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης μας» και παρουσίασε το σχολείο της, τα αξιοθέατων της πόλης των Τρικάλων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκδήλωσαν την επιθυμία να μας επισκεφθούν σύντομα Ακολούθησε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Δήμαρχο Λιβαδιών, ενώ σε επόμενες συναντήσεις με τη Διεύθυνση, μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων και τις υπεύθυνες του «Χρυσοπράσινου Φύλλου», κα Λεβέντη και κα Κυριακίδου, τέθηκαν οι βάσεις για μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στα δύο σχολεία και επιλύθηκαν θέματα επικοινωνίας και προγραμματισμού μελλοντικών δράσεων.

Συμπερασματικά, η επίσκεψη  της κα Πλεσιώτη στην Κύπρο θεμελίωσε μελλοντικές συνεργασίες και υπήρξε καθόλα επιτυχής όσον αφορά τους στόχους του «Χρυσοπράσινου Φύλλου». Η επαφή με εκπαιδευτικούς, μαθητές και τοπικούς φορείς ήταν γόνιμη και εποικοδομητική, και η φιλοξενία του Γυμνασίου Λιβαδιών εξαιρετική. Το επόμενο έτος αναμένεται η περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων και η ολοκλήρωση του προγράμματος με την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2017-2018, Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου τίμησε την επέτειο της 25 Μαρτίου 1821

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2017-2018 | Σχολιάστε

Οδηγίες Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής (για ΕΠΑΛ-ΓΕΛ)

Οδηγίες Εγγραφής-Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής (για ΕΠΑΛ-ΓΕΛ)

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας και στη Λάρισα

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας  και στην πόλη της Λάρισας, στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί κατά το τρέχον σχολικό έτος με τίτλο: «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων». Στόχος  της επίσκεψης  ήταν οι μαθητές να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με μορφές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και να γνωρίσουν τις αρχές της αειφορίας στην κατασκευή των κτιρίων. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια  να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν το πολιτισμό και το περιβάλλον και να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές σε οικολογικά και πολιτιστικά ζητήματα. Τέλος, μια τέτοια επίσκεψη  δεν υπολείπεται παιδαγωγικής αξίας, καθώς τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αποκτούν αυτενέργεια και υπευθυνότητα και μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της ομάδας.

Κατά την επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική-Πέτρινα γεφύρια», στη διάρκεια του οποίου έγινε λεπτομερής παρουσίαση και μελέτη των αειφόρων πρακτικών που χαρακτηρίζουν τα παραδοσιακά κτίσματα. Επιπλέον, διερευνήθηκε η σχέσης τους με το κλίμα, η φύση των υλικών, η τεχνοτροπία και αλλά και η αισθητική  που τα χαρακτηρίζει. Μετά την ενημέρωση στο χώρο του ΚΠΕ, τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν και να παρατηρήσουν στο πεδίο μορφές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, επισκεπτόμενοι κτίσματα του Δήμου Ελασσόνας που ανάγονται σε παλαιότερες εποχές, όπως η Μονή της Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα (13ος αι.), το Πυργόσπιτο του Μάμτζιου στην Τσαριτσάνη (1770), το τριώροφο καλλιμάρμαρο Γυμνάσιο Τσαριτσάνης (Οικονόμειος Σχολή, 1910),  κ.α.

 

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του ΚΠΕ, η Περιβαλλοντική Ομάδα συνέχισε την εκδρομή της στην Λάρισα. Εκεί τα παιδιά περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο και  γνώρισαν με τρόπο βιωματικό τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Με αφετηρία τον Μύλο του Παππά (1893), συνάντησαν το μνημείο Ποσειδώνα (4ος αι. π.Χ., οδός Δήμητρας), τμήμα  ρωμαϊκής οδού παλαιοχριστιανικών κτιρίων και του ιουστινιάνειου τείχους (οδός Νίκης), ανηφόρισαν στον λόφο του Φρουρίου, όπου και η αρχαία ακρόπολη, είδαν από κοντά το Μπεζεστένι (15ος αι.), ξεναγήθηκαν στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (6ος αι.)  και κατέληξαν στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης (3ος αι. π.Χ.).

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Τσαντίλας Σωτήριος, Γκούμας Δημήτριος και Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, η οποία ανέλαβε και την ξενάγηση στα μνημεία της Λάρισας.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2017-2018 | Σχολιάστε

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου σε Πρέβεζα, Ναύπακτο και Πάτρα

 

Την Παρασκευή 16  και το Σάββατο 17 Μαρτίου τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πρέβεζα και την Πάτρα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Περιβολοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούμε στο σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος υπό τον τίτλο: «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης μας». Στόχος μας ήταν να δούμε από κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα κάστρα ή οχυρωματικά έργα διαφόρων εποχών, να γνωρίσουμε το περιβάλλον στο οποίο κτίστηκαν, τον τρόπο και τα υλικά δομής, αλλά και να φανταστούμε την καθημερινότητα και τις ανάγκες των ανθρώπων που τα δημιούργησαν.

Η περιήγηση μας ξεκίνησε από τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά τείχη της αρχαίας Νικόπολης, της πόλης που ίδρυσε ο Οκταβιανός, ο μετέπειτα ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου (Άκτιο, 31 π.Χ.). Εκτός από τα τείχη, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές με τα όμορφα ψηφιδωτά τους, αλλά και τα πλούσια εκθέματα  του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Φεύγοντας από τη Νικόπολη κατευθυνθήκαμε προς το κάστρο του Παντοκράτορα, ένα από τα τρία κάστρα της Πρέβεζας. Κτίστηκε από τον Αλή Πασά  για να ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού και προσφέρει πανοραμική θέα της περιοχής. Από εκεί καταλήξαμε στην παραλία και το λιμάνι της Πρέβεζας, για φαγητό και περίπατο δίπλα στη θάλασσα.

Επόμενος προορισμός μας το ενετικό κάστρο της Ναυπάκτου, ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι οι δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού.

Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με το πέρασμα της εντυπωσιακής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και την άφιξή μας στην πόλη της Πάτρας. Επισκεφθήκαμε τον περικαλλή ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου  ακούσαμε να ψάλλονται οι Χαιρετισμοί και  απολαύσαμε το φαγητό και τον βραδινό  περίπατο στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Κάστρο της Πάτρας, που ανάγεται στην εποχή του Ιουστινιανού (6ος αι.) και στην πορεία των χρόνων γνώρισε πολλές προσθήκες και  επισκευές. Τάφροι, πύργοι και προμαχώνες ενισχύουν τα ισχυρά τείχη του, ενώ στο εσωτερικό του ελιές, πορτοκαλιές και αγριολούλουδα δημιουργούν μια όαση πρασίνου. Η ξενάγηση συνεχίστηκε και σε άλλα  σημεία της πόλης, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο και τον Ιππόδρομο, το ναό του Παντοκράτορα, τα σκαλιά της Γεροδημοπούλου, την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και το θέατρο Απόλλων.

Αποχαιρετήσαμε την Πάτρα προς το μεσημέρι και συνεχίσαμε την περιήγησή μας στο Κάστρο –Οινοποιείο της Αχάια Κλάους, που χρονολογείται από το 1861. Εκεί δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η περίφημη «Μαυροδάφνη», ενώ  στα βαρέλια του κελαριού φυλάσσεται κρασί από το 1873.

Κατά την επιστροφή μας πραγματοποιήσαμε μια σύντομη στάση στο κάστρο του Ρίο, οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄. Κτίστηκε πάνω σε ερείπια ρωμαϊκών οχυρώσεων, απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο. Τελευταία σύντομη στάση μας, το ιστορικό Γαλαξίδι με το γραφικό λιμανάκι του.

Η επιστροφή  μας βρήκε πλούσιους σε εικόνες και γνώσεις. Είδαμε κάστρα, μάθαμε τοπική ιστορία,  φτάσαμε σε μέρη της Ελλάδας που δεν είχαμε ξαναεπισκεφθεί. Ζήσαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία και συνδυάσαμε την μάθηση με την αναψυχή.

Συνοδοί και συνοδοιπόροι στην επίσκεψή μας ήταν οι εκπαιδευτικοί Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, Γκούμας Δημήτρης, και Τσαντίλας Σωτήρης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου

 

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2017-2018 | Σχολιάστε