Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Τρικάλων το οποίο διεξήχθη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕ.Λ . Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων  μέσω  του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Τρικάλων (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.). Πρόκειται  για έναν μη διαγωνιστικό θεσμό που  έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των μαθητών, να αναδείξει τις ψηφιακές, προγραμματιστικές και κατασκευαστικές τους δεξιότητες και να προβάλλει τις καινοτόμες ιδέες τους στην ευρύτερη κοινωνία.

Με την καθοδήγηση του Υπευθύνου ΚΕ.ΠΛΗΝΕ.Τ. Τρικάλων κου Λεωνίδα Μποντίλα, ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο μας, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου ρομποτικής LEGO MindStorms EV3. Αρχικά συναρμολογήθηκε το ρομποτικό όχημα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διαδικασία προγραμματισμού του στην αντίστοιχη πλατφόρμα, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το έργο που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ, ήταν η κατασκευή «Κατευθυνόμενη κίνηση οχήματος με τον αισθητήρα γυροσκοπίου» που δημιούργησαν οι μαθητές της Β‘ τάξης, Κουτής Θωμάς και Μοσχόπουλος Δημήτριος. Τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου, κος Τσαντίλας Σωτήριος και ο καθηγητής τους στην Πληροφορική, κος Γκούμας Δημήτριος.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

Ενσυναίσθηση: πρέπει να μάθεις τι σημαίνει αυτή η λέξη!

H ενσυναίσθηση λειτουργεί ως αντίδοτο στο μίσος. «Θέλει» να καταλάβει τον άλλον τόσο βαθιά, σαν να ήταν μέσα του, αποτελεί  λοιπόν, έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην συναισθηματική ανάπτυξη.  Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά από την προσχολική κιόλας, ηλικία είναι ικανά να δείξουν ευαισθησία απέναντι στους άλλους.

Για «να βιώσεις τα συναισθήματα του άλλου», δεν χρειάζονται πολλά. Με ένα απλό άγγιγμα, με μία κίνηση του κεφαλιού, ή ακόμη, και με την απόλυτη σιωπή μπορεί να επιτευχθεί η ενσυναίσθηση. Το ρήμα «συν-αισθάνομαι» περιγράφει πιο εύκολα την ουσία της ενσυναίσθησης. «Αισθάνομαι μαζί σου» σημαίνει ότι δεν περιορίζομαι σε μία απλή κατανόηση του προβλήματος σου, αλλά ότι αφήνω τη χαρά ή τη λύπη σου να γίνει δική μου.

«Η αρμονική συμβίωση είναι το ζητούμενο» και η empathy στα αγγλικά / Empathie στα γερμανικά, αυτή η αξιοζήλευτη λέξη, φαίνεται πως πολλές φορές, εκπληρώνει τον σκοπό να μπεις πρώτα στη θέση του άλλου και μετά να τον κρίνεις.  Ή ακόμη καλύτερα να μην κρίνεις, απλώς να γνέψεις πως είσαι εκεί για να ακούσεις και να καταλάβεις.

Το νόημα και την σημασία αυτής της έννοιας προσπάθησαν να εξηγήσουν και να αισθανθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές  τριών Γυμνασίων του νομού Τρικάλων, του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου, του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων και του Γυμνασίου Βαλτινού.

Με αφορμή την γερμανική γιορτή του Αγίου Μαρτίνου οι μαθητές  της  Α΄τάξης  των τριών Γυμνασίων με την βοήθεια της καθηγήτριάς τους, Ρίτας Ρουσιαμάνη, και με την υποστήριξη των διευθυντών των γυμνασίων, κυρίου Σωτηρίου Τσαντίλα,, κυρίου Θωμά Ροκκά και κυρίου Νικολάου Κοσβύρα, έμαθαν μέσα από βίντεο, κείμενα και τραγούδια την ιστορία του Αγίου της Συμπόνιας.  Έφτιαξαν οι ίδιοι  γλυκύσματα , τα οποία μοιράστηκαν και πρόσφεραν σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές  τους  και τραγούδησαν τραγούδια για τον Άγιο κάνοντας  προς τιμήν του μια πομπή με φαναράκια δικής τους κατασκευής.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ  «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ»

ΙΚΑ: Τα βιβλιάρια του Ι.Κ.Α-Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ-Ν.Π.Δ.Δ. θα τα πάει ο διευθυντής στο ΙΚΑ. Απαραίτητα έγγραφα  βιβλιάριο και ταυτότητα παιδιού.

ΟΓΑ: Τα βιβλιάρια του ΟΓΑ θα τα πάνε οι γονείς-κηδεμόνες στο ΚΕΠ Μεγαλοχωρίου. Απαραίτητα έγγραφα:

1.Φωτοτυπία ταυτότητας γονέα-κηδεμόνα,

  1. Φωτοτυπία ταυτότητας μαθητή
  2. Αν υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα (αυτό θα διαπιστωθεί από τους γονείς στο ΚΕΠ)

Ο.Α.Ε.Ε (πρώην Τ.Ε.Β.Ε): θα πρέπει πρώτα να γίνει θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για το έτος 2019 και μετά θα κλείσουν οι γονείς ραντεβού στο τηλέφωνο 2431075133 (πρέπει να υπάρχει και ταυτότητα του παιδιού)

 

*Παρακαλούμε μέχρι την Παρασκευή 23/11/2018 να μας ενημερώσετε πόσα άτομα (μαζί με το παιδί που φιλοξενείται)  θα παρευρεθείτε στην ταβέρνα «Μπαρμπανικόλας» την Πέμπτη 29/11/2018.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ

ΤΣΑΝΤΊΛΑΣ ΣΩΤΉΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά, Σχολικό έτος 2018-2019, Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων μπορεί! (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Μάιος 2018)

          

“Τα αγαθά κόποις κτώνται.ˮ

Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Στο 100% έφθασε και φέτος η επιτυχία των μαθητών Γερμανικής Γλώσσας του σχολείου μας που προετοιμάστηκαν  για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας  Μαΐου 2018. Συγκεκριμένα, οι μαθητές Ανδρέου Ραφαηλία, Ανδρέου Εβελίνα, Καράς Κωνσταντίνος και Τζέλη Φανή που παρακολούθησαν τα μαθήματα Γερμανικών στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας πήραν το πτυχίο Α2.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κύριος Σωτήρης Τσαντίλας, η καθηγήτρια Γερμανικών Ρίτα Ρουσιαμάνη και ο σύλλογος διδασκόντων εύχονται θερμά συγχαρητήρια σε όλα αυτά τα παιδιά, που με ιδιαίτερο ζήλο και προσωπική δουλειά απέδειξαν, ότι η ορθή  διαχείριση αυτών που προσφέρει το  Δημόσιο Σχολείο οδηγεί στην επιτυχία.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Ενισχυτική Διδασκαλία στο πλαίσιο της Πράξης «Ενισχυτική διδασκαλία στη Δ/θμια εκπαίδευση, σχολικό έτος 2018-2019Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

1. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

2. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Περιπτώσεις όπου απουσίες δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης

1. Όλες οι απουσίες των μαθητών/τριών καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο). Για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών δε λαμβάνονται υπόψη:

2. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες έως είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος:

α) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συστηματικά μετά από νεφρική ανεπάρκεια ή υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση,

β) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε θεραπεία αποδοχής μοσχεύματος,

γ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από όλων των τύπων νεοπλασίες και υποβάλλονται σε θεραπεία συντήρησης,

δ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με τις προϋποθέσεις που ορίζει η υπουργική απόφαση 2209/1998 (Β’ 314),

ε) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ ες, θα πρέπει:

αα. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.

ββ. Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής.

3. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών/τριών μέχρι είκοσι (20) ημερών που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως :

α. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση

β. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο

γ. θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παραμονή σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ   ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γνωστοποιούμε στους γονείς-κηδεμόνες των μαθητριών/μαθητών του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, ότι ορίστηκε (απόφαση Συλλόγου Διδασκόντων Καθηγητών του Σχολείου) ως ημέρα ενημέρωσής τους για τη φοίτηση και τις απουσίες κάθε μαθήτριας/μαθητή η: ΔΕΥΤΕΡΑ από ώρα :10.30΄π.μ. έως ώρα: 11.30΄π.μ.(4η ώρα διδασκαλίας), γιατί όλοι οι διδάσκοντες καθηγήτριες/καθηγητές βρίσκονται στο Σχολείο.

Ο   Διευθυντής

Τσαντίλας Σωτήριος

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Ενημερώνουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας ότι η έναρξη των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2017-2018 θα γίνει τη  ΤΡΙΤΗ 11/9/2018 και ώρα 09:00 π.μ. με τον αγιασμό και τη διανομή των βιβλίων.

Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές να έχουν μαζί τους τσάντα ή σακούλα για τη μεταφορά των βιβλίων τους.

                                                      Ο Διευθυντής

                                                      ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου στην ΙΓ΄Πανελλήνια Μαθητιάδα

Η Μαθητιάδα είναι μια μεγάλη αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση, η οποία συγκεντρώνει κάθε δύο χρόνια το μήνα Μάιο στην Πρώτη Σερρών και στην ευρύτερη περιοχή μαθητές γυμνασίων από όλη την Ελλάδας και ομογενείς από περισσότερες από 40 χώρες και διεξάγεται με την υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών. Αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αθλητές. Για πέντε συνεχόμενες ημέρες νέοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε όλα τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα καθώς και σε δεκάδες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και επιστημονικές δράσεις.

Στη φετινή, 13η Μαθητίαδα, που διεξήχθη από τις 18 ως τις 21 Μαΐου, το νομό μας εκπροσώπησαν για άλλη μια φορά μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου, με συνοδούς καθηγητές τους κ. Τσαντίλα Σωτήριο και Γκούμα Δημήτριο. Το σχολείο μάλιστα συμμετείχε και με ένα τουριστικό περίπτερο στις «Γωνιές της Ελλάδας», όπου με έντυπο υλικό και τοπικά προϊόντα προέβαλλε τον Νομό Τρικάλων.

Οι εντυπώσεις μαθητών και καθηγητών από την συμμετοχή στην Μαθητιάδα ήταν εξαιρετικές. Τα παιδιά ανέπτυξαν την άμιλλα, τη συντροφικότητα, την αυτενέργεια και την αποδοχή του διαφορετικού. Βίωσαν μοναδικές εμπειρίες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, ενώ δεν έλλειψαν και οι διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, στη Μαθητίαδα διακρίθηκαν οι μαθητές:

Τζέλη Μαρία (2 Χρυσά μετάλλια, Άλμα σε Ύψος και Τάε Κβον Ντο ),  Γκουγκαράς Παύλος, Περιστέρης Αριστοτέλης και Παπαχρήστος Γεώργιος (Αργυρό μετάλλιο στο Μπάσκετ), Τζέλης Άγγελος (Χάλκινο μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο  ), Νταής Ιωάννης (Χάλκινο μετάλλιο στο Τραμπολίνο), Παπαλεξανδρής Αριστείδης (Χάλκινο μετάλλιο στην Ξιφασκία). Έλαβαν επίσης μέρος οι Μπαλατσούκας Απόστολος (Πινγκ Πονγκ και Ποδόσφαιρο), Λένος Γεώργιος (Ποδηλασία Δρόμου και Τάε Κβον Ντο) Στεργίου Κωνσταντίνος (Ποδόσφαιρο), Τσαφίτσας Δημήτριος (Ποδόσφαιρο)

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους Δήμους Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Πύλης για το έντυπο υλικό που προσέφεραν και τις τοπικές επιχειρήσεις «Χαλβάς Μπουλογιώργου 1και κάτι», «Βιομηχανία Παραγωγής Αναψυκτικών Κλιάφα», « Βιομηχανία χαλβάδων & τυροκομικών προϊόντων Μάτη», «ΤΥΡΑΣ – Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε» και «Βιολάντα Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων», για την προσφορά των προϊόντων τους.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2017-2018 | Σχολιάστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Ενημερώνουμε τους μαθητές/μαθήτριες του Σχολείου μας και τους γονείς-κηδεμόνες τους, ότι κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών (ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 και ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018) το Σχολείο θα λειτουργεί κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ από ώρα 08:00΄π.μ. έως 01:30΄μ.μ.

     Η αργία της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 μετατίθεται για την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018.

Μεγαλοχώρι, 29-06-2018

Ο Διευθυντής

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΓΟΥΛΑΣ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε