Feed
Άρθρα
Σχόλια

Η επιρροή της παρέας των συνομηλίκων στην προεφηβεία

Η σημασία της συμμετοχής σε ομάδα στην προεφηβεία , αίσθηση του ανήκειν, αξίες

Σημαντικό είναι να μάθουν οι έφηβοι να διαφοροποιούνται από την ομάδα και να διατηρούν την ατομικότητά τους. Η ατομικότητα αναφέρεται στο να βλέπουμε τον εαυτό μας, δηλαδή εξωτερικά γνωρίσματα, ικανότητες, δεξιότητες, ψυχικά χαρίσματα και συμπεριφορές.

Στην προεφηβεία η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας διαμορφώνεται λιγότερο από τη γνώμη των ενηλίκων (γονείς, δάσκαλοι) και περισσότερο από τη γνώμη των συνομηλίκων.

Όσο σημαντικό είναι να στηρίζεται το άτομο στη δύναμη της ομάδας άλλο τόσο απαραίτητο είναι να γνωρίζει και να εμπιστεύεται τις δικές του ικανότητες.

Επιρροή και πίεση  από την παρέα των συνομηλίκων

Στην προεφηβεία τα παιδιά έχουν ανάγκη από την ένταξή τους σε μια παρέα συνομηλίκων. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά δεν κινούνται μόνο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και σε παρέες συνομηλίκων στο σχολικό ή εξωσχολικό τους περιβάλλον. Η ανάγκη τους να ανήκουν σε μια παρέα είναι επιτακτική, με συνέπεια να υιοθετούν στάσεις και πρότυπα συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησής τους στις ομάδες αυτές.

Όμως πολλές φορές για να κρατήσουν τη θέση τους σε μια παρέα ή για να είναι αρεστοί στους άλλους, κάνουν πράγματα τα οποία δεν τους εκφράζουν και δεν ταιριάζουν στον  δικό τους τρόπο σκέψης και δράσης.

Στη φάση της προεφηβείας τα παιδιά προσπαθούν να ξεφύγουν από τα στενά οικογενειακά πλαίσια και την επιρροή των γονέων και η εικόνα που θα σχηματίσουν γι’ αυτούς οι φίλοι τους αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Πολύ συχνά τα παιδιά βιώνουν καταστάσεις σύγκρουσης στα πλαίσια της φιλίας και έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα όπως: «Να κάνω αυτό που θεωρώ εγώ σωστό ή να κάνω αυτό που μου λένε οι φίλοι μου;» Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν τελικά είναι ότι μπορούν να ενταχθούν και να ανήκουν σε μια παρέα ή να είναι φίλοι με κάποιον, χωρίς να πρέπει να αλλάξουν τον εαυτό τους ή να κάνουν κάτι που δε θέλουν ή δεν τους εκφράζει. Μπαίνουν, λοιπόν, σε μια διαδικασία να βρουν τρόπους αντίστασης στην πίεση που μπορεί να τους ασκηθεί στο να πάρουν μια απόφαση.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι σε μια παρέα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν όλα τα μέλη απόλυτα σε όλα ή να ενεργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο.  Το  κάθε μέλος μπορεί να κάνει πράγματα με τα οποία αισθάνεται καλά, πράγματα με τα οποία αισθάνεται ο εαυτός του.

 

Κων/να Ζιάγκου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος,

Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Θεσπρωτίας  «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων