“Χωρίς την ελευθερία τι θα ήσουν, Ελλάς; Χωρίς εσέ, Ελλάς, τι θα ήταν ο κόσμος;”
W. Müller
Σε κλίμα ενθουσιασμoύ πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου υπό την επιμέλεια των καθηγητριών του Γυμνασίου Μαραθώνα κας Τσάκωνα και κας Τρυποσκούφη. Η ομάδα παραδοσιακών χορών υπό την καθοδήγηση της κ. Καψουροπούλου μας έκανε υπερήφανους για ακόμα μια φορά και η χορωδία του σχολείου μας με τη βοήθεια της κας Μπακάλη ζωντάνεψε τη γιορτή μας.
Ανήμερα της εθνικής επετείου παρευρεθήκαμε στη Δοξολογία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μαραθώνα κ. Ανδρίτσου εκφώνησε τον ακόλουθο πανηγυρικό λόγο :
Σεις που σφαλήσατε τα βλέφαρα της ελευθερίας με το «Τη Υπερμάχω στρατηγώ» στις 29 Μαϊου του 1453 δώσατε την 25η Μαρτίου 1821 το αναστάσιμο φιλί στην ελευθερία με το «Χαίρε Κεχαριτωμένη!». Σαν σήμερα ευαγγελίζεσθε το χαρμόσυνο νέο του ξεσηκωμού όχι μόνο στους Έλληνες σκλάβους αλλά στους σκλάβους όλου του κόσμου . Ο καταπιεσμένος Σπάρτακος ξανασταυρώνεται αφήνοντας τούτη τη φορά κληρονομιά την ελευθερία. Ο δικός σας αγώνας , αγώνας κάθε καταπιεσμένου. Η επανάστασή σας , επανάσταση και των λέξεων ακόμα. Τέρμα πια οι σκλάβοι! Μόνο ελεύθεροι πολιορκημένοι …. Τούτος ο ξεσηκωμός δεν ήταν άλλη μία επανάσταση , ήταν Ανάσταση ενός έθνους κι ενός πολιτισμού που αν και τροφοδοτούσε ως πυρκαγιά τα μεγαλύτερα πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα του κόσμου , στον τόπο που τον γέννησε ,σιγόκαιγε ταπεινά στα καντήλια της Παναγιάς, στα μανουάλια των αγίων .
Η σπουδαιότητα αυτού του αγώνα έγκειται στη σύγκλιση των επιδιώξεων όλων . Φτωχών και πλούσιων , αγράμματων και καλλιεργημένων, κληρικών και λαϊκών . Μία σύγκλιση που ανέδειξε σε ύψιστη την αρετή της ενότητας , ως δύναμη που εξασφαλίζει μονοπάτι την ιστορική πορεία ενός έθνους . Η ενότητα και η ακλόνητη θέληση γέννησαν Μεσολόγγι , Χίο , Ψαρά , Σούλι και τόσα άλλα παγκόσμια σύμβολα θυσίας και αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας . Λίπασμα έμπνευσης των σπουδαιότερων συγγραφέων , ποιητών και καλλιτεχνών της εποχής. Μπάιρον, Σέλλευ , Μίλλερ, Ουγκό , Ντελακρουά. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του επαναστατημένου γένους να είναι η αποκατάσταση της ιστορικής συνέχειας του έθνους μας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Και τούτο για να συμβεί απαιτούσε θυσίες και άθλους ισάξιους της ιστορίας μας .
Ο πυρετός συμπάθειας που άναψε ο ελληνισμός του 21 στην παγκόσμια κοινή γνώμη , μοιράζοντας τροφή και προκοπή στην τέχνη πήγασε τόσο από τα ανδραγαθήματα και τη αυτοθυσία του λαού όσο και τη αυτοθυσιαστική στάση ζωής των μεγάλων Ελλήνων . Ρήγας Φεραίος , Αδαμάντιος Κοραής, Σολωμός , Κάλβος από τον πνευματικό χώρο, Καποδίστριας από το πολιτικό κόσμο , αδελφοί Υψηλάντη , Κολοκοτρώνης , Ανδρούτσος , Μπότσαρης , Νικηταράς , Μιαούλης , Μακρυγιάννης, Καραϊσκάκης από τον στρατιωτικό χώρο , Αθανάσιος Διάκος , Παπαφλέσσας , Ησαίας Σαλώνων από τον εκκλησιαστικό χώρο . Και βέβαια Μπουμπουλίνα , Μαντώ Μαυρογένους, Σουλιώτισες , στην πρωτοπορία των εν τοις πράγμασι χειραφετημένων ελληνίδων του 19ου αιώνα εν μέσω μίας εποχής πλήρους υποτίμησης της γυναίκας .
Το παράδειγμα του 21 ακτινοβολεί και σήμερα. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι ένας λαός σε απόλυτη οικονομική εξαθλίωση κατακτά το σεβασμό των άλλων και στέκεται με αξιοπρέπεια στη διεθνή κοινότητα . Οι Έλληνες ευεργέτες συμβάλλουν ποικιλοτρόπως σε αυτή την προσπάθεια ,στέλνοντας από το χθες ένα μήνυμα ανιδιοτελούς προσφοράς στη σύγχρονη Ελλάδα του «ανταλλακτηρίου» . Οι επετειακοί εορτασμοί της 25ης Μαρτίου όμως δεν είναι ούτε οι σπουδαίοι πανηγυρικοί ούτε οι θριαμβευτικές παρελάσεις . Η πραγματική αξία της επετείου έγκειται στη διαρκή υπενθύμιση της ουσίας της επανάστασης ως απαίτηση ενός λαού να ζει με αξίες και να αποφασίζει για την πορεία και την τύχη του. Πρόκειται για μία επίμονη υπενθύμιση ότι τίποτα δε χαρίζεται , τίποτα δεν είναι δεδομένο.
«Χωρίς αρετή και πόνο εις την Πατρίδα και την Πίστην εις την θρησκεία τους τα έθνη δεν υπάρχουν και προσοχή να μην τους απατάγη η ιδιοτέλεια . Κι αν σκοντάψουν σε αυτήν τότε εις τον γκρεμόν θα πηγαίνουν» σημειώνει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του.
Σε αυτό τον κόσμο της ιδιοτέλειας , του άκρατου πλουτισμού , της εγωπάθειας , της εξουσιομανίας και της αναξιοκρατίας , ο ζωτικός χώρος των αξιών και των αρετών μειώνεται . Απογυμνωμένη από τις αρετές της η ελληνική επανάσταση κινδυνεύει να εκπέσει σε μια κενή περιεχομένου πανήγυρη . Η επαγγελία της ελευθερίας δεν ήταν μόνο η έκφραση αυτοδιάθεσης για το λαό μας αλλά και επιδίωξη θεμελίωσης μίας κοινωνίας με όρους δικαιοσύνης και ισοτιμίας . «Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι μεταξύ τους ,απολαμβάνουσιν άνευ τινός διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων. Εισίν όμοιοι ενώπιον των νόμων άνευ τινός εξαιρέσεως ή βαθμού ή κλάσεως ή αξιώματος. Οι ετερόχθονες εισίν όμοιοι με τους αυτόχθονας κατοίκους ενώπιον των Νόμων. Όλοι οι Έλληνες εις όλα τα αξιώματα και τιμάς έχουσιν το αυτό δικαίωμα . Δοτήρ δε τούτων μόνη η αξία εκάστου!!!» Αυτό ήταν το όραμα των επαναστατών του 21 , όπως καταγράφεται στο προσωρινό πολίτευμα του 1822. Γι’ αυτά επολεμήσαν !Δίχως τούτα μήτε ελευθερία υπάρχει μήτε και λόγος να πανηγυρίζουμε. Ο κίνδυνος της λησμονιάς και η με κάθε τίμημα αναζήτηση της ψευδοασφάλειας σε ένα κόσμο σπαρμένο με ψέμα και φόβο ίσως είναι οι σύγχρονοι αόρατοι και για αυτό πιο επικίνδυνοι τύραννοι . «Φυλάξατε τους ύμνους δια τους δικαίους , μόνο εις αυτούς την ειρήνη και τους χρυσούς στεφάνους δότε!» αναφωνεί ο Κάλβος και συνεχίζει : «Βλέπω βαθιά μιαν σπίθα πλησιάζει . Μεγαλώνεται ωσάν κύκλος αμέτρητος ,ως πέλαγος φλογώδες …..Ω Ελλάς ! Ω πατρίς μου! Ελπίδων γλυκυτάτων μήτηρ! Σε βλέπω ακόμα ζώσαν και μαχομένην και αναλαμβάνω.» . Εύχομαι σε όλους σας και κυρίως στα παιδία μας να κρατήσουν τη μνήμη των προγόνων μας ζωντανή βαδίζοντας τη δική τους επαναστατική ευθεία σε ένα λοξό κόσμο. Σας ευχαριστώ!
Η παρουσία του Γυμνασίου Μαραθώνα ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της παρέλασης καθώς σύσσωμη η σχολική κοινότητα συμμετείχε σε αυτή τιμώντας την ημέρα. Χρόνια πολλά Ελλάδα!!
‘Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται.’ Βίκτωρ Ουγκώ