Η συνεκπαίδευση είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες του κόσμου αναφορικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 21-22 κοινές δράσεις με συγκεκριμένο τμήμα μαθητών του γειτονικού στο σχολείο μας “Γυμνασίου Κάμπου Χίου”. Έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , ένα τμήμα της Β’ Γυμνασίου του Γυμνασίου Κάμπου επισκέφτηκε το σχολείο μας και πραγματοποιήθηκαν από κοινού αθλητικές δρατηριότητες, χοροί και εργαστήριο χειροτεχνίας. Οι μαθητές των δύο σχολείων συνεργάστηκαν, χόρεψαν μαζί και μπήκαν σε μια διαδικασία ευγενούς άμιλλας για τρεις διδακτικές ώρες. Την Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών το ίδιο τμήμα μαθητών του Γυμνασίου Κάμπου ξαναεπισκέφτηκε το σχολείο μας και οι μαθηματικοί των δύο σχολικών μονάδων χώρισαν τα παιδιά σε μικτές ομάδες, οι οποίες διαγωνίστηκαν σε μαθηματικούς γρίφους. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς η Γ’ και Δ’ τάξη Γυμνασίου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Χίου επισκέφτηκε συνοδευόμενη από καθηγητές Φυσικών επιστημών το Γυμνάσιο Κάμπου στο οποίο διενεργήθηκε το “Πείραμα του Ερατοσθένη” με τα παιδιά χωρισμένα σε μικτές ομάδες με τη Γ’ Γυμνασίου του Γυμνασίου Κάμπου.

Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, η επίσκεψη στο Γυμνάσιο Κάμπου επαναλήφθηκε. Τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ, παρακολούθησαν ένα τρίωρο μάθημα με τμήμα της Β’ Γυμνασίου των μαθητών του Κάμπου. Το μάθημα περιελάμβανε παρακολούθηση πειραμάτων Φυσικής και Χημείας, παρακολούθηση διδασκαλίας της Ιλιάδας και προβολή βίντεο με θέμα την κοινή δράση των μαθητών των δύο σχολείων που διεξήχθη στο χώρο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ.

Μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες, μαθητές και εκπαιδευτικοί γνωρίστηκαν μεταξύ τους, επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν φιλίες και αισθάνθηκαν ότι μπορούν να καταφέρουν σημαντικά πράγματα μέσα από την κοινή δράση. Στόχος είναι να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις τα επόμενα χρόνια.

jennymameaday