Επίσκεψη στο ΚΠΕ Δραπετσώνας.

Η περιβαλλοντική ομάδα “Η ζωή στο λιμάνι του Λαυρίου” στις 14 Φεβρουαρίου 2013 επισκέφτηκε το ΚΠΕ Δραπετσώνας, προκειμένου να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” Το λιμάνι του Πειραιά . Χθες και σήμερα”. Οι μαθητές μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και κυρίως μέσα από παιχνίδι ρόλων έμαθαν για το λιμάνι του Πειραιά και προέβησαν σε συγκρίσεις με το χθες και σήμερα του λιμανιού του Λαυρίου. Επίσης επισκέφτηκαν το χώρο του λιμανιού και συζήτησαν για τις προοπτικές του. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Γνωρίζοντας τον Καζαντζάκη!


Οι μαθητές του Γ1 και του Γ2 του σχολείου μας με αφορμή το κείμενο του Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” κι αφού παρακολούθησαν αποσπάσματα από την ταινία και ένα βίντεο για τις επιδράσεις και τη φιλοσοφία του Καζαντζάκη όπως διαφαίνεται μέσα από τα έργα του “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” και “Ασκητική” κλήθηκαν να απαντήσουν ομαδικά στο παρακάτω φύλλο εργασίας.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( ΟΜΑΔΙΚΟ)

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ « Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»

ΤΜΗΜΑ :

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ :

ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ :

Αφού παρακολουθήσατε τα βίντεο συμπληρώστε τα παρακάτω:

1.     Ο Καζαντζάκης γεννήθηκε στην ……………..

2.     Ο Ζορμπάς ήταν ένα από τους ανθρώπους που επηρέασαν τον Καζαντζάκη;

3.     Αναφέρετε άλλο ένα πρόσωπο που επηρέασε τον Καζαντζάκη…………………..

4.     Πήρε βραβείο Νόμπελ ο Καζαντζάκης; Αν όχι , γιατί;………………..

5.     Πήρε βραβείο ειρήνης ο Καζαντζάκης;

6.     Αναφέρετε μία φράση του Καζαντζάκη που σας έκανε εντύπωση από το βίντεο.

7.     Ποιες είναι οι απόψεις του Καζαντζάκη για τη ζωή και το θάνατο;

8.     Πιστεύετε πως η ταινία αποτυπώνει τα βασικά  εξωτερικά χαρακτηριστικά του Ζορμπά; Αν όχι , πώς τον είχατε φανταστεί;

9.     Πιστεύετε πως η ταινία αποτυπώνει το χαρακτήρα του Ζορμπά; Γιατί;……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

10. Πιστεύετε πως ο χορός του Ζορμπά εκφράζει την ψυχική του κατάσταση; Γιατί;…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

11. Αναφέρετε δύο ακόμα έργα του Καζαντζάκη που αναφέρονται στο βίντεο……………….

12. Στο κείμενο υπάρχουν πολλές εικόνες. Αποδώστε μία με ζωγραφική ή με θεατρική αναπαράσταση.

Η απαντήσεις τους θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός glogster ( ψηφιακή αφίσα) για το έργο του Καζαντζάκη.

Μπορείτε κι εσείς να παρακολουθήσετε το βίντεο και τα αποσπάσματα της ταινίας και να απαντήσετε στις ερωτήσεις.

Συνδεθείτε: Καζαντζάκης , Αλέξης Ζορμπάς


http://www.youtube.com/watch?v=M8g09mnEw2Y

Θεατρικό-πολιτιστικό τμήμα

Στα πλαίσια του Project  Για την Ελένη του Ευριπίδη οι μαθητές του θεατρικού εμπνέονται από τη συνάντηση δύο μεγάλων του παγκόσμιου πνεύματος: του Ευριπίδη με το Σεφέρη , δημιουργώντας το παρακάτω βίντεο

OD52LlsFFlQ

Μνημεία που χάνονται…

Στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής ” Τα μονοπάτια της πόλης μου” ο μαθητής Κλείτος Πρίφτης έφτιαξε ένα βίντεο με τα ξεχασμένα μνημεία της Διψέλιζας. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα είναι δικά του. Θέτει ένα πραγματικό πρόβλημα της περιοχής που είναι η  ανύπαρκτη φύλαξη των μνημείων της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.

μνημεία που χάνονται

Αποτελέσματα συνεντεύξεων από τους επισκέπτες της πόλης μας

Η ομάδα που ασχολήθηκε με τις συνεντεύξεις επισκεπτών την πόλη μας, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος « Η ζωή στο λιμάνι του Λαυρίου», αφού επισκέφτηκε τα καταστήματα του λιμανιού τρεις φορές ( μία αργία, ένα Σάββατο και μία καθημερινή)  κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Το Λαύριο έχει πολλούς επισκέπτες από την Αθήνα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ενώ τις καθημερινές οι θαμώνες των καταστημάτων ακόμα κι αν δηλώνουν πως έρχονται από την Αθήνα εντούτοις επισκέπτονται τα μαγαζιά της πόλης στα πλαίσια κάποιας δουλειάς ή επειδή έχουν εξοχικό κοντά.

Οι περισσότεροι  επισκέπτονται την πόλη για πολλοστή φορά.

Τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται την πόλη μας οικογένειες, ενώ τις καθημερινές όχι. Οι οικογένειες που έχουν παιδιά έρχονται γιατί τους αρέσει η θάλασσα, το καλό φαγητό, η θέα στο λιμάνι, η εγγύτητα στην Αθήνα και ο καλός δρόμος. Θα ήθελαν όμως να υπάρχουν και κάποιες δραστηριότητες για παιδιά κοντά στο λιμάνι π.χ. μία παιδική χαρά ή ένα λούνα παρκ ή χώρος για ποδήλατο ή κάποιος αθλητικός χώρος με δραστηριότητες για παιδιά.Οι άνθρωποι που επισκέπτονται την πόλη με φίλους προτιμούν το Λαύριο και τα καταστήματα του λιμανιού, γιατί ηρεμούν, γιατί τους αρέσει η άμεση επαφή με τη θάλασσα, γιατί έχουν επιλογές για φαγητό και καφέ και φτάνουν σε αυτό πολύ γρήγορα. Ζητούν όμως περισσότερα καταστήματα αγοράς καθημερινών ειδών στο λιμάνι, κάποιου ζαχαροπλαστείου για αγορά γλυκών, καθώς διαπιστώνουν πως υπάρχει μόνο ένα περίπτερο. Οι περισσότεροι δήλωσαν πως συνδυάζουν την επίσκεψη στο λιμάνι με εκδρομή και πεζοπορία στο δρυμό, στις παραλίες γύρω από το Λαύριο και στο ναό του Ποσειδώνα.Όλοι συμφώνησαν πως η επέκταση του προαστιακού θα τους έκανε να επισκέπτονται συχνότερα την πόλη. Επίσης η πλειοψηφία δήλωσε πως γνώρισε το Λαύριο μετά το άνοιγμα της Αττικής οδού.

Συνέντευξη σε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λαυρίου του Αντιδημάρχου κ. Ν.Στάμου για την Λαϊκή του Λαυρίου

Την Τετάρτη 16-1-2013 τα παιδιά της Β’ τάξης του 1ου Γυμνάσιου Λαυρίου  Σόφη Κοντού, Όλγα Φαραώ , Ειρήνη Χαραλαμποπούλου, Πολυτίμη Πυργαρούση , Ιωάννα  Τσολάκου , Παναγιώτα  Τζώρα  μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή της Περιβαλλοντικής ομάδας κ. Παναγιώτη Αθανασίου επισκέφτηκαν τον κύριο αντιδήμαρχο Νικόλαο Στάμου και του πήραν συνέντευξη με θέμα την Λαϊκή αγορά.
1. Κύριε αντιδήμαρχε μπορείτε να μας πείτε ποιός είναι υπεύθυνος για την ομαλή και σωστή λειτουργία της Λαϊκής αγοράς του Λαυρίου;
Απάντηση:
Υπεύθυνη για την έκδοση αδειών είναι η Περιφέρεια Αττικής. Ο δήμος υποδεικνύει  μόνο το χώρο που θα γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Σωματείο προτείνει την ακριβή θέση βάσει των  προϊόντων   που πουλάνε.  Ο δήμος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα μόλις τελειώσει η Λαϊκή, δεν έχουμε δικαίωμα ελέγχου σε τιμές και σε προϊόντα που πωλούνται. Σε αυτά  όλα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια και το υπουργείο Ανάπτυξης.
2. Γνωρίζεται πότε ξεκίνησε να λειτουργεί η Λαϊκή αγορά του Λαυρίου;
Απάντηση:
Δεν μπορώ γνωρίζω. Εγώ είμαι δυο χρόνια εδώ στο Λαύριο ως αντιδήμαρχος, και αυτό που ξέρω είναι πως η Λαϊκή λειτουργεί πάρα πολλά χρόνια.
3. Πως επιλέγεται ο χώρος που λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά; Αυτός ο χώρος αλλάζει και αν ναι κάθε πότε;
Απάντηση:
Ο χώρος επιλέγεται από το  Δημοτικού Συμβούλιο σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια.  Σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα τότε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια ορίζεται άλλος χώρος  για την λειτουργία της Λαϊκής.
4. Υπάρχουν διαμαρτυρίες κατοίκων για ενοχλήσεις τους από την Λαϊκή Αγορά;
Απάντηση:
Βεβαίως υπάρχουν διαμαρτυρίες κατοίκων και επαγγελματιών, διότι υπάρχουν και οι ασυνείδητοι επαγγελματίες οι οποίοι πετάνε για παράδειγμα το ψάρι κάτω το οποίο ξέρετε μυρίζει πάρα πολύ άσχημα, δεν είναι κάποια φρούτα. Όταν τελειώνει η Λαϊκή στέλνω την Σκούπα με  πολλούς υπαλλήλους που θέλουν τουλάχιστον  δύο ώρες για να καθαρίσουν.
5. Ποια προετοιμασία από μέρους του δήμου υπάρχει και πότε ξεκινά και τελειώνει η λειτουργία της Λαϊκής αγοράς;
Απάντηση:
Έρχονται από της 5 η ώρα το πρωί και στήνουν τους πάγκους τους και τελειώνουν μέχρι της 3 η ώρα το μεσημέρι. Ακόμη υπάρχουν και δυο Σωματεία που ελέγχουν εκεί την Λαϊκή αγορά το ένα  μάλιστα είναι και το μεγαλύτερο της Ανατολικής Αττικής. Υπάρχουν βέβαια  χημικές  τουαλέτες  και φύλαξη  που είναι υποχρεωτικά από το υπουργείο.
6. Τι προϊόντα επιτρέπονται να πωλούνται στην Λαϊκή αγορά;
Απάντηση:
Αυτό δεν το γνωρίζω, από ότι ξέρω την άδεια για το τι προϊόντα που θα πωλούνται τα εγκρίνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια. Υπάρχει και υπεύθυνος Αντιπεριφεριάρχης  Λαϊκών Αγορών που εκδίδει τις άδειες αυτές. Νομίζω πως πωλούνται λαχανικά, είδη σπιτιού, φρούτα, ψάρια κ.α.
7. Πόσο κοστίζει η κάθε άδεια για κάθε πάγκο; Υπάρχει κάποιος που ελέγχει τις τιμές;
Απάντηση:
Ο δήμος εισπράττει για τα 4 τ.μ     12€,     και  εάν κάποιος έχει δυο πάγκους υπάρχει μείωση. Την άδεια την βγάζουν από την Περιφέρεια και τα χρήματα τα εισπράττει ο δήμος.  Στην διάρκεια της λαϊκής ένας υπάλληλος πηγαίνει και εισπράττει τα χρήματα για τους πάγκους.
8. Όταν τελειώνει η Λαϊκή υπάρχουν πολλά σκουπίδια στον χώρο; Ξεχωρίζουν  όσα είναι για ανακύκλωση;
Απάντηση:
Βεβαίως. Όταν τελειώνει η Λαϊκή στέλνω δυο απορριμματοφόρα από τα οποία  το ένα είναι για ανακύκλωση για το χαρτί κλπ. Πάνε 6-7 άτομα για να καθαρίσουν τα  πεζοδρόμια, το πάρκο και γενικά όλο το χώρο.  Όμως το θέμα είναι πως τα νερά από τα ψάρια μυρίζουν πολύ και για να φύγει η μυρωδιά πάει  μια Σκούπα με ειδικό φάρμακο. Για να καθαριστούν χρειάζονται περίπου 2 ώρες.
9. Περισσεύουν τρόφιμα για να δοθούν σε οικογένειες που έχουν οικονομικό πρόβλημα;
Απάντηση:
Δεν το γνωρίζω αυτό. Τα χαλασμένα τα πετάνε και τα υπόλοιπα τα παίρνουνε, ξέρετε  λόγω της συγκυρίας που υπάρχει δεν αφήνουν τίποτα. Πάνε  βέβαια και φτωχές οικογένειες και αν μείνει κάτι το παίρνουν.
10.  Πως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέρα για την Λαϊκή Αγορά στο Λαύριο;
Απάντηση:
Κάνει μία πρόταση το Σωματείο των Λαϊκών Αγορών για τις ημέρες της Λαϊκής σε όλες τις γύρω περιοχές. Πχ Τετάρτη θα γίνει στην Κερατέα, Πέμπτη στο Λαύριο κλπ. Αυτή η μέρα προτάθηκε και εγκρίθηκε από το τότε δημοτικό συμβούλιο του Λαυρίου.
11. Έχει αυξηθεί ή μειωθεί ο αριθμός των πωλητών λόγω της οικονομικής κρίσης;
Απάντηση:
Όχι, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά σε σχέση με το πλήθος των πωλητών. πωλητές.
Σας ευχαριστούμε  πολύ κύριε Αντιδήμαρχε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από τους μαθητές της ομάδας της λαϊκής αγοράς στα πλαίσια του προγράμματος « Η ζωή στο λιμάνι του Λαυρίου». Οι μαθητές πήραν τις συνεντεύξεις στις 22/11/2012 και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις.

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά ακόμα κι ένα θεσμό που έχει καταφέρει να διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων. Είναι φανερή η ευαισθησία των ανθρώπων της λαϊκής απέναντι στα άτομα που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα.

Στην ερώτηση «Θεωρείτε καλή τη συγκεκριμένη οριοθέτηση της λαϊκής
αγοράς;» Tο μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε «Ναι».

Στην ερώτηση «Αυτήν την εποχή αντιμετωπίζουμε οικονομική κρίση.
Σας επηρεάζει;» Αυτονόητα το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε «παρά πολύ».

Στην ερώτηση «Σε σχέση με άλλα χρόνια, τώρα σας επισκέπτονται
πιο πολλοί ή πιο λίγοι;» Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε πιο λίγοι.

Στην ερώτηση ”Σε άλλες περιοχές που πηγαίνετε για να πουλήσετε το
εμπόρευμα σας, σας επισκέπτονται πιο πολλοί από ότι στο Λαύριο;”
Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε πως δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά.

Στην ερώτηση «Σας επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες; »Το μεγαλύτερο
ποσοστό απάντησε « ναι».

Στην ερώτηση «Οι πιο πολλοί πελάτες σας είναι νέοι, υπερήλικες ή μεσήλικες;»
Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε «υπερήλικες».

Στην ερώτηση «Τι πιστεύετε ότι ελκύει πιο πολλοί τους ανθρώπους να έρθουν να αγοράσουν; (η ποιότητα των προϊόντων, οι τιμές ή και τα δυο)»;
Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε και τα δυο.

Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι πολλοί έμποροι δεν έρχονται, επειδή
οι άνθρωποι δεν ψωνίζουν το εμπόρευμα ή για κάτι άλλο;»
Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε επειδή ο πελάτης δεν ψωνίζει.

Στην ερώτηση «Λόγω της οικονομικής κρίσης ,πιστεύετε ότι πρέπει να χαμηλώσετε τις τιμές;»
Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε « ναι»

Στην ερώτηση «Τι συμβαίνει με τα εμπορεύματα που δεν πουλιούνται μέχρι τη λήξη της αγοράς; Τα δίνετε σε χαμηλότερες τιμές; Τα χαρίζετε σε φτωχούς;»
Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε πως τα χαρίζουν σε φτωχούς.

Στην ερώτηση «Τι διαδικασίες χρειάζονται για να αποκτήσει κάποιος άδεια για την λαϊκή αγορά;»
Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε πως δεν είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος άδεια, γιατί υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία.

Θεατρικό- πολιτιστικό τμήμα 1ου Γυμνασίου Λαυρίου

243
Μετά από χρόνων διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και ιδιαίτερα αυτής της Γ Γυμνασίου, ένα μακρινό όνειρο μας φαίνεται πως φέτος ίσως γίνει πραγματικότητα. Πρόκειται για την επι σκηνής διδασκαλία του έργου “Ελένη” του Ευριπίδη που φιλοδοξούμε να το δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ως δρώμενο , όπως άλλωστε του αξίζει , και μάλιστα παιγμένο από μαθητές του σχολείου μας. Έτσι πια οι μαθητές μας θα βγουν επιτέλους από την παθητική θέση του “ας γίνουμε θεατές” και θα ζήσουν στην πραγματικότητα αυτό που διδάσκονται ως μάθημα.
Συζητήσαμε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τους μαθητές αυτό το ενδεχόμενο και αυτοί συμφώνησαν ομολογουμένως όχι κ με τόσο ενθουσιασμό. Προφανώς τους ξένισε αυτή η προσέγγιση , ίσως να φοβήθηκαν πως δε θα τα καταφέρουν.
Εχουν πια περάσει τρεις μήνες σκληρής προετοιμασίας και τώρα όχι μόνο πιστεύουν στον εαυτό τους , αλλά χαίρονται αυτό που κάνουν κ, ας τολμήσουμε την έκφραση , αντιμετωπίζουν τους ρόλους τους με αφάνταστη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό που θα τον ζήλευαν και κάποιοι πολύ μεγαλύτεροι.
Να λοιπόν η χαρά του δασκάλου:να βλέπει πως όταν εμπιστεύεται τα παιδιά αυτά μπορούν να κάνουν θαύματα. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει προκαταβολικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα . Ένα μόνο είναι σχεδόν σίγουρο: τα παιδιά θα θυμούνται για καιρό αυτό που κατάφεραν όχι σαν μια καλή επίδοση σε ένα ακόμη μάθημα αλλά σαν κομμάτι της ζωής που σπάνια μπορεί να το ζήσει ένας μαθητής. Κι αν ακόμη όχι αυτό, τουλάχιστον ένα ευχάριστο παιχνίδι από αυτά που τα παιδιά μας πια δεν μπορούν να παιξουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Θεατρική Ομάδα : Μαθητές :

Άννα -Σοφία Παριανού,Νίνος Αθανάσιος, Αθανασίου Ελένη, Πρίφτη Κλείτος, Καναχαλίδη Δήμητρα,Παπασταυροπούλου Ευγενία,Πασχαλίδου Παναγιώτα,Παπαδοπούλου Αικατερίνη,Περράκη Ελένη,Πουλίδα Αγλαϊα,Ρίζου Δέσποινα,Μαραντίδου Ελισσάβετ,Λινάρδος Εμμανουήλ, Δαμουλάκη Χρυσούλα , Στρατής Παναγιώτης, Πολύζος Χρήστος, Χαδουμέλης Ανδρέας.

Ομάδα Θεωρητικής στήριξης  :

Αλεξίου Σταματίνα, Αρχοντή Νίκη, Καντιάνη Μαρία, Κολιαράκη Ειρήνη, Πετράκου Παναγιώτα,Σακιολάρη Χριστίνα,Συκιά Αικατερίνη,Τυφλίδου Στυλιανή

Ομάδα τεχνικής Στήριξης :Καπέλας Χρήστος,Παπαδόπουλος Γεώργιος,Παπαδόπουλος Χαράλαμπος.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:   Β.Χατζηιωάννου- Ηρώ Μαρκουλή

epidavros_teatro_23219 Ιανουαρίου : Project Ομάδας θεωρητκής στήριξης . οι μαθητές της ομάδας συμπεριέλαβαν το παρακάτω κείμενο του Καρόλου  Κουν στην ερευνητική τους εργασία και επεξεργάστηκαν τις πληροφορίες που δίνονται στο κείμενο:

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ”

Εμείς οι Έλληνες, σαν άμεσοι κληρονόμοι του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, έχουμε μεγάλα πλεονεκτήματα που μας προσφέρονται για την ερμηνεία του, έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε και σοβαρούς κινδύνους. Κινδύνους, γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή και γνώση της Ελλάδας για να μην παρασυρθούμε σε σκηνοθετικά ευρήματα, θεμιτά για οποιονδήποτε ξένο, αταίριαχτα όμως προς την Ελληνική πραγματικότητα. Και ακόμη, να μην περιορισθούμε από δειλία ή σχολαστικισμό και από κακώς εννοούμενο σεβασμό, σε μίαν άψυχη μουσειακή αναπαράσταση της εξωτερικής μορφής του Αρχαίου Θεάτρου. Μεγάλα πλεονεκτήματα πάλι, γιατί έλαχε να ζούμε στον ίδιο τόπο που ζούσαν και οι Αρχαίοι. Αυτό μας επιτρέπει να αντλήσουμε από τις ίδιες πηγές που αντλούσαν και εκείνοι και να αξιοποιήσουμε όλα όσα εδημιούργησε η Ελληνική παράδοση έκτοτε.
Όσοι αιώνες κι αν έχουν περάσει, όσο κι αν παραδεχτούμε τις αλλοιώσεις που υπέστη η φυλή μας μέσα στο πέρασμα του χρόνου, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, πως μας φωτίζει ο ίδιος ήλιος, πως μας θρέφει το ίδιο χώμα. Ίδιες είναι οι γεωλογικές και καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή και σκέψη. Ίδιες οι ακρογιαλιές και η μακρινή γραμμή του ορίζονται όπου ενώνονται ο ουρανός και η θάλασσα, ίδιες οι πέτρες και τα ηλιοκαμένα βουνά, τα ατέλειωτα δειλινά, οι μέρες κι οι νύχτες, και πάνω από όλα πολύ ψηλά ο ουρανός, στέρεος και καθαρός.
Οι μορφές που πλάθει η σκέψη μας σήμερα και τα συναισθήματά μας, αναγκαστικά αντλούν σχήμα και χρώμα από την ίδια τη φύση που αγκάλιαζε και τους Αρχαίους προγόνους μας. Ο βοσκός, πριν ακόμη βγει ο ήλιος, τις ίδιες πέτρες και τα ίδια μονοπάτια θα ακολουθήσει για να οδηγήσει τα πρόβατά του στα βοσκοτόπια. Ο ψαράς στα ίδια βράχια θα χτυπήσει το χταπόδι. Οι μικροπωλητές με τα κοφίνια τους θα ψάξουν το ίδιο να βρούνε σκιά για να προστατέψουν τα ζώα και το εμπόρευμά τους από τον καυτερό ήλιο του μεσημεριού. Στο Ελληνικό χωριό, στο Ελληνικό νησί και γενικά στην ύπαιθρο όπου δεν έχει ακόμη εισχωρήσει ο μηχανικός πολιτισμός του αιώνα μας και όπου ο άνθρωπος ζει και μοχθεί σε άμεση επαφή με τη φύση, οι ρυθμοί της ζωής, τα σχήματα, ακόμη και οι ήχοι, πρέπει να παρουσιάζουν καταπληκτική ομοιότητα με τους ρυθμούς και τα σχήματα και τους ήχους που αποτύπωσε στην ιστορία η ζωή της Αρχαίας Ελλάδας.
Έτσι εμείς οι νεώτεροι Έλληνες, έχουμε το μεγάλο προνόμιο να μπορούμε να ζούμε και να ξεχωρίζουμε, μέρα με τη μέρα, τις μορφές, τα σχήματα, τους ρυθμούς, τους ήχους, λίγο πολύ όπως τα ζούσε και τα ξεχώριζε ο απλός Αρχαίος Έλληνας, όπως τα ζούσε και τα ξεχώριζε ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, καθώς οι μέρες κυλούσαν, άλλοτε πλούσιες σε γεγονότα κι άλλοτε λιτές, άλλοτε στενάχωρες κι άλλοτε ειρηνεμένες, ενώ ο νους και η ψυχή τους έπλαθαν το έργο τους. Γι αυτό, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το θέατρό τους δημιουργικά, ας πλησιάσουμε κι ας ξεχωρίσουμε όλα αυτά που εισχώρησαν συνειδητά ή υποσυνείδητα στην ψυχή τους, ας γνωρίσουμε τα μεγάλα μυστικά που τους απεκάλυψε η φύση, ο ουρανός, η θάλασσα, η πέτρα, ο ήλιος, κι άνθρωπος σε αυτόν τον βράχο κάτω από αυτόν τον ήλιο.
Αυτά τα ζωντανά στοιχεία που υπάρχουν και σήμερα γύρω μας στον τόπο αυτό, θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε και να νοιώσουμε τη σκέψη και την ποίηση μέσα στο έργο τους, πολύ περισσότερο από όλες τις περισπούδαστες και σοφές γνώσεις και ιστορικές μελέτες για την εξωτερική μορφή της αρχαίας παράστασης. Ο κόθορνος, η μάσκα, το ικρίωμα, η ορχήστρα, το αν εκινείτο ο χορός ομαδικά, το πως τραγουδούσε, το πως χόρευα, είναι γνώσεις ιστορικές, κάποτε χρήσιμες, συχνότερα όμως απλώς αρχαιολογικές και μουσειακές. Έχουν την ίδια αξία σαν γνώσεις όση θα έχουν για τους ανθρώπους που θα ζούνε ύστερα από χίλια χρόνια, οι πληροφορίες για τη βελούδινη αυλαία μας, για το κυκλόραμα και τον προβολέα, την περούκα, την κινηματογραφική προβολή στο θέατρο, την ομαδική απαγγελία, και την μουσική σαν υπογράμμιση της δράσης. Και όμως θα φαινόταν σήμερα ακατανόητο αν υποστήριζε κανείς πως αυτά τα συμβατικά σκηνικά μέσα, οι εξωτερικές αυτές μορφές και εκδηλώσεις, αποτελούν την ουσία ή και αναπόσπαστο μέρος ενός έργου του Λόρκα, του Μπρεχτ, του Πιραντέλλο, του Έλιοτ ή οποιουδήποτε μεγάλου ποιητή του αιώνα μας. Μπορεί βέβαια οι γνώσεις αυτές να σταθούν χρήσιμες για μία ιστορική αναπαράσταση του αρχαίου θεάτρου, ή μπορεί να βοηθήσουν ακόμα το σκηνοθέτη να ξεκινήσει και να προσανατολιστεί προς νέες παραπλήσιες λύσεις, που να προσαρμόζονται στο θεατρικό χώρο της εποχής του. Μπορεί – κι αυτό συμβαίνει συχνότερα – να απομακρύνουν το θεατή από τον πραγματικό παλμό του έργου και να σταθούν εμπόδιο στο να τον κατακτήσει το αρχαίο δράμα σαν θέατρο.
Έχω τη γνώμη πως αν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ή ο Ευριπίδης, ερμήνευαν σήμερα ένα από τα έργα τους, θα υπολόγιζαν οπωσδήποτε το σύγχρονο θέατρο, τις σύγχρονες σκηνικές συνθήκες και την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου θεατή, σε ότι αφορά τη θεατρική σύμβαση και την αρτιότερη ερμηνεία του έργου τους, χωρίς να σταθούν σε φόρμες λιγότερο εξυπηρετικές σήμερα ή και συχνά νεκρές.
Αν η καθαρή και λιτή εκδήλωση της σκέψης είναι μία από τις πολλές αρετές των Αρχαίων Ελλήνων, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει ένα και μόνο σχήμα για την έκφραση αυτή. Και ούτε η απλότητα εμφανίζεται με ένα και μόνο χιτώνα. Και ούτε το πάθος κρούει μία και μόνη χορδή.
Ας ψάξουμε γύρω μας εμείς που ζούμε εδώ, στον ίδιο αυτό τόπο, και θα ανακαλύψουμε χίλιους άλλους τρόπους, ανάλογους με αυτούς που ξεχώρισαν οι Αρχαίοι, για να παρουσιάσουμε στο σύγχρονο θεατή, συγχρονισμένο, το θέατρο που έγραψαν χωρίς να τους προδώσουμε.
Κι εδώ παρουσιάζονται οι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας ερμηνευτής του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου. Ένας ξένος, ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Αμερικανός, δεν έχει άλλη υποχρέωση παρά να νοιώσει και να εμπνευσθεί από το αρχαίο κείμενο και να παρουσιάσει το έργο θεατρικά και ζωντανά, αφού το προσαρμόσει στις απαιτήσεις του σύγχρονου θεατή. Για μας όμως τους Έλληνες επιβάλλεται πριν από όλα να φυλαχτούμε από τις ξένες σκηνοθετικές επιδράσεις και να αποφύγουμε τις ξένες ερμηνείες, έστω κι αν προέρχονται από χώρες θεατρικά πιο προηγμένες από τη δική μας, χώρες που έχουν πιο μακροχρόνια σύγχρονη θεατρική παράδοση. Γιατί όσο και αν τα μεγάλα συναισθήματα είναι πανανθρώπινα, όσο κι αν ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά όμοια σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, ωστόσο η εξωτερίκευση διαφέρει. Αλλιώς απεικονίζεται η μεγαλοπρέπεια και το δέος στην Ανατολή κι αλλιώς στη Δύση, αλλιώς θα ηχήσει η κραυγή της συμφοράς στον Ισημερινό κι αλλιώς στις στέπες.
Την Ελλάδα που υπάρχει σήμερα πρέπει να κλείσουμε μέσα μας εμείς οι Έλληνες για να γνωρίσουμε τους Αρχαίους μας ποιητές. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν και ας αγαπήσουμε όλα όσα μας προσφέρει η σημερινή Ελληνική πραγματικότητα σε σχήμα, ρυθμό, χρώμα και ήχο, τον ψυχικό και πνευματικό πλούτο, όλα όσα περισώζονται και υπάρχουν ζωντανά γύρω μας από τον καιρό των Αρχαίων. Ας στραφούμε στις απλές φυσικές αλήθειες που άγγιξαν την ψυχή τους και έπλασαν τη σκέψη τους και έδωσαν ποίηση και νόημα αιώνιο στο στίχο τους. Η Ελλάδα που υπάρχει σήμερα, θα οδηγήσει εμάς τους Έλληνες να αποφύγουμε ότι νεκρό στην εξωτερική μορφή του Αρχαίου Θεάτρου και να παρουσιάσουμε ελεύθερα, σκηνικά και σκηνοθετικά, προσαρμοσμένο στο θεατρικό χώρο και τις απαιτήσεις του θεατή της εποχής μας, ένα έργο που γράφτηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια και που παραμένει στην ουσία του ζωντανό.
Κάρολος Κουν
Ομιλία στη Διεθνή Διάσκεψη Θεάτρου στο Ηρώδειο, 4.7.1957

Το θεατρικό μας τμήμα έχει ήδη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήσει 2 γενικές πρόβες. Επιφυλασσόμαστε να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες από τις πρόβες που θα γίνουν το Σάββατο 9 /2. Προς το παρόν να μερικές φωτογραφίες από το τμήμα μας. Περιμένουμε σχόλια και likes:

DSCN0256DSCN0258DSCN0257
<
πρόβα 9/2/2013

“>Στιγμιότυπο 1 (9-2-2013 10-27 μμ)
Στιγμιότυπο 6 (9-2-2013 10-32 μμ)
Στιγμιότυπο 4 (9-2-2013 10-31 μμ)

Πολιτιστικό πρόγραμμα: “Μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα 20ου αιώνα – η περίπτωση του Λαυρίου.”

Οι μαθητές του Γ1 υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Ελένης Πούλου εργάζονται πάνω στο θέμα  πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και το συνδέουν με το Λαύριο. Παρατίθενται τα φύλλα εργασίας προκειμένου οι ομάδες να γνωρίσουν τα καθήκοντά τους.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α’ ΦΑΣΗ

Α’ ΟΜΑΔΑ – «ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ – ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ»[1]

Η ομάδα αυτή έχει αναλάβει το πιο θεωρητικό και, συνεπώς, δυσκολότερο κομμάτι της έρευνας (project). Στόχος της ομάδας είναι να μελετήσει από το σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου αλλά και από δικτυακές πηγές το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Επικουρικά, θα μπορούσε να αναζητήσει πληροφορίες από ιστορικά βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες που βρίσκονται στη σχολική βιβλιοθήκη. Οι ιστορικές περίοδοι με τις οποίες θα ασχοληθούν τα μέλη της ομάδας είναι τέσσερις:

α) Το πρώτο μεταναστευτικό ρεύμα (τέλη 19ου αιώνα) προς ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία.

β) Το προσφυγικό κύμα που φτάνει σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Βόλο και αλλού από τη Μικρά Ασία μετά το Μικρασιατικό Πόλεμο.

γ) Οι μετανάστες που φεύγουν για τη Γερμανία τη δεκαετία του ΄50, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

δ) Οι πολιτικοί πρόσφυγες που φεύγουν μετά από το τέλος του Εμφυλίου για τις σοσιαλιστικές χώρες.

Οι πρώτες δύο περίοδοι (α’ και β’) θα μελετηθούν στην α’ φάση της έρευνας (Δεκέμβρης- Γενάρης) και οι δύο τελευταίες (γ’ και δ’) στη β’ φάση (Φλεβάρης – Μάρτης). Στη γ’ φάση (Απρίλης- Μάης), οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν από το υλικό που έχουν επισκεφτεί, συλλέξει, διαβάσει, τα πιο ουσιώδη κομμάτια και να γράψουν ένα κείμενο σε ψηφιακή μορφή με τα συμπεράσματά τους. Καλό θα ήταν το κείμενο αυτό να εμπλουτιστεί με εικόνες-φωτογραφίες που οι μαθητές θα βρουν στις ιστοσελίδες που θα επισκεφτούν. Το υλικό θα παραδοθεί αργότερα στα μέλη τη Δ’ Ομάδας για να το επεξεργαστούν ψηφιακά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν γράφουμε ένα κείμενο δεν κάνουμε ένα κολάζ από ό,τι έχουμε συλλέξει, ούτε αντιγράφουμε κομμάτια από άλλα βιβλία. Διαβάζουμε, σκεφτόμαστε, συζητάμε με φίλους ή άλλα μέλη της ομάδας και γράφουμε κάτι ΔΙΚΟ ΜΑΣ!

Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε:

ü      Διαβάστε από το βιβλίο της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου προσεκτικά την Ενότητα 23 και ειδικά το κομμάτι που αφορά τη Μετανάστευση. Συσχετίστε τις πληροφορίες με ό,τι μάθατε  στις προηγούμενες ενότητες  (πρόγραμμα Τρικούπη, οικονομική κρίση 1893) και σκεφτείτε ποια είναι διαχρονικά τα αίτια της μετανάστευσης.

ü      Διαβάστε από το βιβλίο της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου τις Ενότητες 38 και 39 που αναφέρονται στο Μικρασιατικό Πόλεμο. Συζητήστε τα σημεία που σας δυσκολεύουν με τη φιλόλογό σας. Έχετε στο οικογενειακό σας περιβάλλον άτομα που έχουν καταγωγή από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Ζητήστε τους πληροφορίες. Πότε έφυγαν οι γονείς-παππύδες τους; Κάτω από ποιες συνθήκες; Τι τους έχουν αφηγηθεί; Κρατήστε σημειώσεις.

ü      Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.fhw.gr/chronos/gr/ και αναζητήστε τα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας που αναφέρονται στο Μικρασιατικό Πόλεμο και το Προσφυγικό Ζήτημα.

ü      Πληκρολογήστε στη μηχανή αναζήτησης google τα: «Μετανάστευση 19ος αιώνας», «Πρόσφυγες 1922» και δείτε τα αποτελέσματα.

ü      Επισκεφτείτε το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ  www.ert-archives.gr και αναζητήστε σχετικά ντοκιμαντέρ. Προτείνονται τα: «Η χαμένη εικόνα» για τη μικρασιατική καταστροφή και «Έλληνες Αμερικάνοι» για τη μετανάστευση στην Αμερική.

**** Η Β’ ΟΜΑΔΑ[2] και η Δ΄ΟΜΑΔΑ[3] θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους στη β΄ φάση, αφού η Α’ ΟΜΑΔΑ παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς της.

Γ’ ΟΜΑΔΑ[4] – «ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ»

Η ομάδα αυτή έχει αναλάβει το φιλολογικό κομμάτι της εργασίας. Στόχος της είναι να συγκεντρώσει πλούσιο υλικό από τραγούδια, ποιήματα, αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα που να αφορούν την ξενιτιά, την προσφυγιά, τη μετανάστευση. Όσο πιο πλούσιο είναι το υλικό τόσο το καλύτερο. Καλό είναι για παράδειγμα να συγκεντρωθούν ποιήματα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους λογοτέχνες. Επίσης, μπορούν να είναι και τα αποσπάσματα ετερόκλητα μεταξύ τους (μονέρνα ποίηση αλλά και δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς). Το ίδιο αφορά και τον τομέα της μουσικής. Για τη μετανάστευση και την ξενιτιά μπορούμε να βρούμε παλιά ρεμπέτικα και μικρασιάτικα αλλά και τραγούδια έντεχνα, χιπ χοπ κ.ά.

Οι μαθήτριες θα πλοηγηθούν σε ιστοσελίδες, θα αναζητήσουν υλικό στη σχολική βιβλιοθήκη, θα ρωτήσουν ενδεχομένως φιλικά πρόσωπα, θα γράψουν ίσως κάτι δικό τους. Τέλος, θα συλλέξουν τα αποσπάσματα εκείνα που θα ήθελαν οι ίδιες να δουν σε μια έκθεση με θέμα τη μετανάστευση-προσφυγιά. Τι θα θέλαμε να δούμε ως λεζάντα σε μια φωτογραφία, τι θα θέλαμε να γράφει ένα πανό ή μια αφίσα;

Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε:

ü      Συζητήστε με τη φιλόλογό σας ποιοι Έλληνες λογοτέχνες έχουν στο έργο τους αναφορές στην προσφυγιά ή την ξενιτιά. Επισκεφθείτε τη σχολική βιβλιοθήκη και ξεφυλλίστε έργα των : Ηλία Βενέζη, Κοσμά Πολίτη, Μαρία Ιορδανίσου, Διδώ Σωτηρίου, Δημήτρη Ψαθά κ.ά. Κάποια από αυτά είναι δύσκολα. Ποια θα μπορούσατε να διαβάστε, έστω και συνεταιρικά;

ü      Αναζητήστε στη μηχανή αναζήτησης google τραγούδια της ξενιτιάς. Επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.

ü      Αναζητήστε στη διεύθυνση www.youtube.com ή www.stixoi.gr τραγούδια με θέμα τη μετανάστευση.

ü      Ψάξτε πληροφορίες για τα έργα: «Μετανάστες» του Γιάννη Μαρκόπουλου, «Τα τραγούδια μας» του Μάνου Λοϊζου, καταγράψτε τους στίχους των τραγουδιών που σας αρέσουν.


[1] Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές: Αρθούρο Κρασνάνσκι, Kώστα Κυριακίδη και Δημήτρη Λαμπρούση

[2] Μέλη της ομάδας είναι οι μαθητές: Κωνσταντίνος Αγγέλου, Μαργαρίτα Βαρβαρήγου, Δέσποινα Γεμελιάρη και Νίκος Λαδόπουλος.

[3] Μέλη της ομάδας είναι οι μαθητές: Απόλλωνας Αυγουστάκης, Τάσος Γιακουμπόγλου, Μάρκος Λαγωνικάκης και Δημήτρης Θεοχάρης.

[4] Μέλη της ομάδας είναι οι μαθήτριες: Ματίνα Ασλλάνη, Μαρία Αναστασιάδου, Μαρία Βουρνέλη, Εβιάννα Ζουλού, Χριστίνα Κανελλάτου, Μαρία Μιχαηλίδη