« ΕΛΛΑΔΑ , Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ »

Δημοσιευμένο στις 8 Οκτωβρίου 2012 Κατηγορία: πρωτότυπες εκθέσεις από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

« ΕΛΛΑΔΑ , Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ »

Η Ελλάδα  είναι μια χώρα με πολλές και συχνά αντιφατικές όψεις . Αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται στη γεωγραφική θέση που εκείνη καταλαμβάνει , στοιχείο που προσδιορίζει μια ταυτότητα με ετερόκλητα γνωρίσματα .Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού κόσμου , όπου υπάρχουν διαφορετικές κυρίαρχες ιδέες και ιδεολογίες ,  με αποτέλεσμα να δέχεται την επίδραση και να ενσωματώνει στο δικό της πολιτισμό τα εισαγόμενα από άλλους  λαούς αυτά στοιχεία. . Παραδειγματισμένος από την ελληνική κοινωνία και καθημερινότητα παρατηρούμε πολιτιστικά στοιχεία από την ανατολή που επηρέασαν τη μουσική , την αρχιτεκτονική ,  το λεξιλόγιο , τη διασκέδαση , τη ζαχαροπλαστική .Όμως η Ελλάδα είναι μία χώρα  που ανήκει στο δυτικό κόσμο και επομένως υιοθέτησε τις δυτικές συνήθειες των ανθρώπων , που σήμερα διακρίνουν κάθε τομέα της καθημερινής ζωής :την οικονομία , τη γλώσσα , την ενδυμασία , τις καλές τέχνες και γενικά το σύγχρονο τρόπο ζωής .

Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έντονη συμμετοχή και δραστηριότητα σε κάθε τομέα της οικονομίας (τουρισμός , γεωργία , κτηνοτροφία αλιεία ) μια χώρα που εξελίσσεται και προοδεύει  , που αναπτύσσει τις τέχνες και τις επιστήμες . Υπάρχει όμως και ένα τμήμα του πληθυσμού που αδιαφορεί παντελώς  , καταδικάζει και επικρίνει οτιδήποτε καινούριο και πρωτοποριακό , αρνείται την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής ,  τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και παραμένει προσκολλημένο και αφοσιωμένο στην παράδοση , δυσπιστεί για το κάθε  εισαγόμενο στοιχείο . Αρνείται κατηγορηματικά την εξέλιξη και την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και θεωρεί πως το σωστότερο και ιδανικότερο είναι η οπισθοδρόμηση και η στασιμότητα .

Όσο αφορά τον τουρισμό , που συμβάλλει στην οικονομική ευφορία της Ελλάδας , ακόμα και εκεί παρατηρούνται αντιφάσεις . Κοντά στα πολυτελή ξενοδοχεία υπάρχει ένα σχετικά υποβαθμισμένο περιβάλλον και ενώ προβάλλεται η ελληνική φιλοξενία , η ασυνέπεια , η απάτη , η αγένεια του προσωπικού την προσβάλλουν και την ισοπεδώνουν . Ενώ η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο πλούτο από μαγευτικά μέρη , ορεινά και θαλάσσια , που αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης και ένα ικανοποιητικό τόπο για να βιώσει κανείς υπέροχες στιγμές , οι τουρίστες αντιμετωπίζουν την αταξία , την απουσία οργάνωσης , τις κακές συγκοινωνίες , την οικονομική εκμετάλλευση .

Μια άλλη αντίφαση στον ελλαδικό χώρο είναι ο διαχωρισμός , ο διχασμός των Ελλήνων , στους οπαδούς του εθνικισμού και στους οπαδούς της ξενομανίας . Δηλαδή είμαστε προσηλωμένοι και υπερήφανοι για την ιστορία μας , εξιδανικεύουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό , προβάλλουμε αξίες του , ενώ από την άλλη θεωρούμε τους εαυτούς μας κατώτερους από τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης στους οποίους προσπαθούμε να μοιάσουμε και τους μιμούμαστε πιστά .

Συνοψίζοντας η Ελλάδα δίκαια  αποκαλείται και χαρακτηρίζεται ως η χώρα των αντιφάσεων , που συνιστούν την ιδιομορφία της . Ορισμένες αντιφάσεις βελτιώνουν  και καθιστούν ελκυστικό το κράτος μας . Υπάρχουν όμως και αντιφάσεις από τις οποίες πρέπει να απαλλαγούμε γιατί , στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη και την προκοπή της κοινωνίας μας αλλά και για να αποκτήσουν ακόμα μία φυσιογνωμία .

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΣΤΡΑΤΗΣ   Γ’3
2 Σχόλια προς '« ΕΛΛΑΔΑ , Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ »'

Γραφτείτε συνδρομητής στα σχόλια μέσω καναλιού νέων (RSS Feed) RSS

  1.   Δημητρης said,

    στις 2 Οκτωβρίου 2016 στις 10:05 πμ     

    Συγχαρητηρια!Ευτυχως που υπαρχουν ακομα ατομα σαν κι εσενα που γραφουν οπως θα εγραφε ενας που θα ηξερε να μιλα ελληνικα

Αφήστε μια απάντηση