Στις 19/02/09 επισκεφτήκαμε την κα. Αγγελική Φρυγανιώτη στα Λέπουρα του Δήμου Δυστίων. Μας φιλοξένησε με πολύ αγάπη στο σπίτι της και μαγείρεψε δυο υπέροχα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής μας: την σπανακόπιτα και τις γκόγκλιες.
Παραδοσιακή σπανακόπιτα
Υλικά
Για το φύλλο
1 κ. αλεύρι
λίγο αλάτι
νερό (όσο πάρει)
μισό ποτήρι λάδι
Για τη γέμιση
2 κ. χόρτα (σπανάκι)
λίγο αλάτι
λίγο λάδι
τυρί φρέσκο ή φέτα (όσο θέλει κανένας)
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή λεκάνη, ρίχνουμε το μισό ποτήρι λάδι και το λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε νερό, ζυμώνουμε ρίχνοντας νερό μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας και τα τοιχώματα. Ύστερα αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μια πετσέτα για μισή ώρα (να ξεκουραστεί από το ζύμωμα). Μετά το κόβουμε σε 10 κομμάτια. Παίρνουμε ένα ένα, το κάνουμε μια μικρή μπαλίτσα, το βάζουμε πάνω στο πλαστήρι και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φυλλο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουμε 10 φύλλα.
Γέμιση
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα 2 κ. χόρτα, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε το φρέσκο τυρί ή τη φέτα, όσο θέλει κανείς.
Τελείωμα
Παίρνουμε ένα ταψί, κατά προτίμηση χάλκινο και βάζουμε τα 5 από τα 10 φύλλα στον πάτο του ταψιού. Ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζουμε πολύ λίγο λάδι. Ύστερα προσθέτουμε τα χόρτα με το τυρί, το λάδι, το αλάτι και στο τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Ύστερα τη βάζουμε στον φούρνο για 40 λεπτά έως 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Έτσι η χορτόπιτά μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!
Γκόγκλιες (παραδοσιακά μακαρόνια)
Υλικά
1 κ. αλεύρι
Λίγο λάδι
Νερό (όσο χρειάζεται)
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι και λίγο λάδι σε μια μικρή λεκάνη και ανακατεύουμε. Ύστερα αρχίζουμε να ρίχνουμε νερό, ζυμώνουμε ρίχνοντας νερό μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας και τα τοιχώματα της λεκάνης. Μετά αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μία πετσέτα για μισή ώρα να ξεκουραστεί από το ζύμωμα. Στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, τα κομμάτια τα κάνουμε μικρές μπαλίτσες και στη συνέχεια με τα χέρια μας τα κάνουμε κορδόνια. Ύστερα τα κορδόνια τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Μετά παίρνουμε ένα ένα κομματάκι και με τα δάκτυλά μας φτιάχνουμε μια λακουβίτσα. Παίρνουμε τα μακαρόνια τα βάζουμε στην κατσαρόλα, στην οποία είχαμε βάλει νερό να βράσει. Αφήνουμε τα μακαρόνια για 5 λεπτά στη φωτιά και μετά είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Στο τέλος τα σερβίρουμε με τριμμένο τυρί (μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο λιωμένο βούτυρο αν θέλουμε) και είναι έτοιμα.
Δείτε το Βίντεο.
[local /files/2009/02/istogoglies.wmv nolink]
Οι παραπάνω συνταγές μεταφρασμένες στη Γαλλική γλώσσα.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.