Feed
Άρθρα
Σχόλια

p1000104-large.JPG  Στις 19/02/09 επισκεφτήκαμε την κα. Αγγελική Φρυγανιώτη στα Λέπουρα του Δήμου Δυστίων. Μας φιλοξένησε με πολύ αγάπη στο σπίτι της και μαγείρεψε δυο υπέροχα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής μας: την σπανακόπιτα και τις γκόγκλιες.
 

Παραδοσιακή σπανακόπιτα

Υλικά

Για το φύλλο

1 κ. αλεύρι

λίγο αλάτι

νερό (όσο πάρει)

μισό ποτήρι λάδι

Για τη γέμιση

2 κ. χόρτα (σπανάκι)

λίγο αλάτι

λίγο λάδι

τυρί φρέσκο ή φέτα (όσο θέλει κανένας)

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή λεκάνη, ρίχνουμε το μισό ποτήρι λάδι και το λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε νερό, ζυμώνουμε ρίχνοντας νερό μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας και τα τοιχώματα. Ύστερα αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μια πετσέτα για μισή ώρα (να ξεκουραστεί από το ζύμωμα). Μετά το κόβουμε σε 10 κομμάτια. Παίρνουμε ένα ένα, το κάνουμε μια μικρή μπαλίτσα, το βάζουμε πάνω στο πλαστήρι και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φυλλο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουμε 10 φύλλα.  

Γέμιση

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα 2 κ. χόρτα, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε το φρέσκο τυρί ή τη φέτα, όσο θέλει κανείς.

Τελείωμα

Παίρνουμε ένα ταψί, κατά προτίμηση χάλκινο και βάζουμε τα 5 από τα 10 φύλλα στον πάτο του ταψιού. Ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζουμε πολύ λίγο λάδι. Ύστερα προσθέτουμε τα χόρτα με το τυρί, το λάδι, το αλάτι και στο τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Ύστερα τη βάζουμε στον φούρνο για 40 λεπτά έως 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Έτσι η χορτόπιτά μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!   

p1000023-large.JPG  p1000024-large.JPG  p1000026-large.JPG  p1000027-large.JPG  p1000033-large.JPG  p1000035-large.JPG  p1000040-large.JPG  p1000064-large.JPG p1000100-large.JPG

Γκόγκλιες (παραδοσιακά μακαρόνια)

Υλικά

1 κ. αλεύρι
Λίγο λάδι
Νερό (όσο χρειάζεται)

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι και λίγο λάδι σε μια μικρή λεκάνη και ανακατεύουμε. Ύστερα αρχίζουμε να ρίχνουμε νερό, ζυμώνουμε ρίχνοντας νερό μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας και τα τοιχώματα της λεκάνης. Μετά αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μία πετσέτα για μισή ώρα να ξεκουραστεί από το ζύμωμα. Στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, τα κομμάτια τα κάνουμε μικρές μπαλίτσες και στη συνέχεια με τα χέρια μας τα κάνουμε κορδόνια. Ύστερα τα κορδόνια τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Μετά παίρνουμε ένα ένα κομματάκι και με τα δάκτυλά μας φτιάχνουμε μια λακουβίτσα. Παίρνουμε τα μακαρόνια τα βάζουμε στην κατσαρόλα, στην οποία είχαμε βάλει νερό να βράσει. Αφήνουμε τα μακαρόνια για 5 λεπτά στη φωτιά και μετά είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Στο τέλος τα σερβίρουμε με τριμμένο τυρί (μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο λιωμένο βούτυρο αν θέλουμε) και είναι έτοιμα.

p1000042-large.JPG  p1000045-large.JPG  p1000048-large.JPG  p1000054-large.JPG  p1000055-large.JPG  p1000060-large.JPG  p1000061-large.JPG  p1000065-large.JPG  p1000069-large.JPG  p1000075-large.JPG  p1000086-large.JPG  p1000087-large.JPG  p1000088-large.JPG  p1000092-large.JPG  p1000097-large.JPG  p1000098-large.JPG  p1000111-large.JPG

p1000112-large.JPG

Δείτε το Βίντεο.

[local /files/2009/02/istogoglies.wmv nolink]

Οι παραπάνω συνταγές μεταφρασμένες στη Γαλλική γλώσσα.

pita1.jpg  pita2.jpg  goglies.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων