Feed
Άρθρα
Σχόλια

Από τις 16 ως τις 18 Φεβρουαρίου, το Γυμνάσιο Κριεζών συμμετείχε στην εικονική κινητικότητα που διοργάνωσε η συντονίστρια χώρα Σλοβακία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (Δράση ΚΑ2, Συμπράξεις Ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με σχολεία από τη Γερμανία, Τσεχία, Ισπανία και Κροατία (έξι συνολικά χώρες).

Η εικονική κινητικότητα πραγματοποιήθηκε αντί του τελευταίου προγραμματισμένου ταξιδιού στο Levice της Σλοβακίας και αποτελεί την ολοκλήρωση του σχεδίου, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας από τον Σεπτέμβριο του 2018, με θέμα την πολιτιστική μας κληρονομιά και τίτλο HEREDITASHERE Discover International Treasure And Survive”.

Στην εικονική κινητικότητα, το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια, κ. Αικατερίνη Καραμάνου, την υπεύθυνη εκτέλεσης του σχεδίου, κ. Ελένη Λύκου, τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, κ. Φαίδωνα Καραμπατσόλη και κ. Ελένη Παπουτσή καθώς και 14 μαθητές από τη Β και τη Γ τάξη, μέλη της ομάδας HereditasErasmus+ του σχολείου μας.

Την εκδήλωση προλόγισε η συντονίστρια του προγράμματος κ. Vivien Bielikova και ακολούθησε χαιρετισμός από τους Διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων και των έξι χωρών. Η κ. Αικ. Καραμάνου ευχήθηκε καλή επιτυχία τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης στο μέλλον παρόμοιων προγραμμάτων που ενθαρρύνουν την πολυπολιτισμικότητα και την πίστη στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη. Ακολούθησαν παρουσιάσεις και βίντεο περιήγησης στο σχολείο GAV LEVICE της Σλοβακίας αλλά και στον πολιτισμό της χώρας, καθώς και παράσταση από μαθήτρια της Σλοβακίας.

Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τον ιστότοπο του προγράμματός μας, οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε διαδικτυακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (παιχνίδια, σταυρόλεξα, δωμάτια απόδρασης) σχετικές με διαφορετικές θεματικές ενότητες που εξερευνήσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος (Ιστορίες και Μύθοι, Αρχιτεκτονική και Μουσική).

Τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα ήταν πλούσιο τόσο σε δράσεις όσο και σε διάδραση. Είδαμε βίντεο από προηγούμενες κινητικότητες και δραστηριότητες στο κανάλι του προγράμματός μας στο youtube, ακούσαμε μαθητές από κάθε χώρα να κάνουν έναν απολογισμό του προγράμματος, φτιάξαμε κουτιά πολιτιστικής κληρονομιάς με τα τελικά προϊόντα και κάναμε τις τελευταίες μας παρουσιάσεις για στοιχεία που σχετίζονται με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά μας. Πιο συγκεκριμένα, μαθητές της Β τάξης του Γυμνασίου Κριεζών παρουσίασαν τον Καραγκιόζη και μαθητές της Γ τάξης το Ρεμπέτικο.

Επίσης, παρουσιάσαμε το βιβλίο Hereditas, το οποίο γράφτηκε μέσα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια από τις χώρες συνεργασίας με αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (συνταγές, ιστορίες και μύθους, αρχιτεκτονική, μουσική, και χειροτεχνίες). Διερευνήσαμε τις στάσεις και αντιλήψεις των μαθητών μας απέναντι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και γενικά σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα μέσα από ερωτηματολόγια και εργαλεία ψηφοφορίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ομιλίες των συντονιστών των συμμετεχόντων χωρών και με πολλή συγκίνηση. Σας παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία της μαθήτριας της Γ τάξης, Βασιλικής Μοιρώτσου.

«Η μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μας έκανε να εκτιμήσουμε το παρελθόν ελπίζοντας να φτιάξουμε ένα μέλλον που θα βασίζεται στο σεβασμό για το παλαιό. Επιπλέον, οι γνώσεις που αποκτήσαμε μελετώντας την πολιτιστική κληρονομιά των συμμετεχόντων χωρών αλλά και τα ταξίδια, εμπλούτισαν την πολιτισμική μας συνείδηση και ενίσχυσαν τις φιλίες μας που ελπίζουμε να μείνουν ζωντανές στο χρόνο».

Μπορείτε να δείτε όλες μας τις δράσεις στον ιστότοπο του σχολείου μας αλλά και στον ιστότοπο του προγράμματός μας.

Επίσης, μπορείτε να μας  ακολουθήσετε στο facebook αλλά και να δείτε βιντεοσκοπημένες πολλές από τις δράσεις μας τόσο από τον εικονική κινητικότητα όσο και από το πρόγραμμα συνολικά στο κανάλι μας στο youtube.

 

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων