Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στις 16 Οκτωβρίου η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Κριεζών συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του εορτασμού των ημερών ERASMUS 2020. Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Αικατερίνη Καραμάνου, η οποία έδωσε έμφαση στη σημασία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με τη συμβολή τους στην καλλιέργεια της πολυπολιτισμικότητας και το σεβασμό στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη καθώς και στην προσπάθεια συνέχισής τους μέσα από εξ’ αποστάσεως δράσεις στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Οι μαθητές μας αφού παρουσίασαν το πρόγραμμα Hereditas, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας ως εταίρος από το 2018 και έχει ως θέμα την πολιτιστική κληρονομιά, μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες και πώς το πρόγραμμα έχει συμβάλλει στο να αναπτύξουν σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Καρυδάκη, επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ιδρυτή και συντονιστή της ερευνητικής ομάδα Ευφυούς Αλληλεπίδρασης (ii.aegean.gr) αλλά και μέλος επιτροπών αξιολόγησης προγραμμάτων Erasmus. Ο κ. Καρυδάκης μας μίλησε για την εμπειρία του προγράμματος Erasmus από τα φοιτητικά του χρόνια, μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την δράση ΚΑ2, η οποία εκτός από την σχολική εκπαίδευση περιλαμβάνει και την ανώτατη, την επαγγελματική αλλά και την εκπαίδευση ενηλίκων και μας έδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει κάποιος την εμπειρία ERASMUS και στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην άυλη πολιτισμική κληρονομιά και στο πώς η τεχνολογία μέσα από πληθοποριστικές εργασίες μπορεί να συνεισφέρει με το εύρος και την ετερογένεια της πληροφορίας. Μας μίλησε επίσης για την ηχοτοπία, δηλαδή την καταγραφή ήχων από παραδοσιακά επαγγέλματα και αναφέρθηκε σε πρόσφατο πρόγραμμα της ερευνητικής του ομάδας στο νησί της Πάρου με στόχο την τρισδιάστατη απεικόνιση των αρχαίων μαρμάρων και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων ως στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Προσκεκλημένη στη συνάντησή μας ήταν και η κ. Νάντια Φώσκολου, σκηνοθέτης, δραματουργός και μεταφράστρια με πολλές υποτροφίες στο ενεργητικό της από το ίδρυμα Φουλμπράιτ, το ΝΑΤΟ, το Πολιτιστικό ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και βέβαια το πρόγραμμα Erasmus. Η κ. Φώσκολου απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών μας για το εάν το πρόγραμμα Erasmus της έδωσε το έναυσμα να συνεχίσει τις σπουδές της και μετέπειτα να εργαστεί στο εξωτερικό και η ίδια μας μίλησε για το πώς ο ελληνικός πολιτισμός αντικατοπτρίζεται στα θεατρικά της έργα. Επίσης, τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων ανταλλαγής στη μετέπειτα στάση ζωής και εξέλιξη των συμμετεχόντων.

Τέλος, η κ. Αρετή Σιδηροπούλου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μας μίλησε για την πλούσια εμπειρία της σε προγράμματα e-twinning και Comenius. Με τον κ. Αθανάσιο Τσάπελη, εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνεργάτη του σχολείου μας, ξαναθυμηθήκαμε τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε τον Μάιο του 2019 κατά την επίσκεψη των εταίρων μας στην Ελλάδα. Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος Erasmus κ. Ελένη Λύκου σε συνεργασία με τον κ. Φαίδωνα Καραμπατσόλη, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus του σχολείου μας. Ευχαριστούμε θερμά τους προσκεκλημένους μας για την τόσο όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση!

Μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθήστε τις δράσεις μας στον ιστότοπο του προγράμματος μας

http://www.hereditas.club/

Ακολουθήστε μας στο

https://www.facebook.com/hereditas.club

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων