Feed
Άρθρα
Σχόλια

DSC_0007 (Large) DSC_0012 (Large) DSC_0023 (Large) DSC_0033 (Large) DSC_0084 (Large) DSC_0102 (Large) DSC_0107 (Large) DSC_0111 (Large) DSC_0113 (Large) DSC_0115 (Large) DSC_0128 (Large) DSC_0132 (Large) DSC_0133 (Large) DSC_0136 (Large) DSC_0152 (Large) DSC_0160 (Large) DSC_0165 (Large) DSC_0168 (Large) DSC_0172 (Large) DSC_0204 (Large) DSC_0210 (Large) DSC_0212 (Large) DSC_0215 (Large) DSC_0216 (Large) DSC_0217 (Large) DSC_0218 (Large) DSC_0219 (Large) P1050901 (Large) P1050903 (Large) P1050904 (Large) DSC_0177 (Large) P1050907 (Large) P1050909 (Large) P1050910 (Large) P1050912 (Large) P1050915 (Large)

Το τετραήμερο 17 έως 20 Μαρτίου η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφυς. Σκοπός της επίσκεψης – εκδρομής ήταν να γυρίσουμε μία ταινία μικρού μήκους με θέμα το περιβάλλον. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του καταφυγίου. Οι δεκαεννιά μαθητές του σχολείου μας ξεκινήσαμε από τα Κριεζά με λεωφορείο στις 08:30 το πρωί της Πέμπτης και ύστερα από 1,5 ώρα φτάσαμε λίγα χιλιόμετρα πάνω από το χωριό της Στενής. Από εκεί συνεχίσαμε τη διαδρομή μας με πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο. Το χιόνι ήταν αρκετό, γεγονός που έκανε την προσπάθειά μας κουραστική αλλά και περιπετειώδη. Φτάσαμε στο καταφύγιο κουβαλώντας τις απαραίτητες προμήθειες για την διαμονή μας. Εκεί μας περίμενε η φύλακας του καταφυγίου, κ. Ματούλα, η οποία μας πρόσφερε ένα απολαυστικό, ζεστό τσάι του βουνού.

Αφού τακτοποιηθήκαμε, ορίσαμε ομάδες για τις εργασίες που αφορούσαν στην καθαριότητα και την ετοιμασία των γευμάτων και αμέσως η ομάδα φαγητού ετοίμασε μακαρονάδα με σάλτσα. Μετά το μεσημεριανό γεύμα ξεκουραστήκαμε και στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στο μικρό σαλόνι όπου γράψαμε το σενάριο της ταινίας μας και μοιράσαμε τους ρόλους. Στη συνέχεια βγήκαμε στο δάσος για παιχνίδια στο χιόνι. Το βράδυ με τη ζεστασιά από το τζάκι και αναμμένα κεράκια είδαμε την ταινία με τίτλο «Το κύμα». Το θέμα της ταινίας ήταν ο τρόπος ζωής σε ένα απολυταρχικό σύστημα.

Το πρωί της Παρασκευής συγκεντρωθήκαμε στην τραπεζαρία όπου πήραμε πρωινό όλοι μαζί και αμέσως ξεκινήσαμε τα γυρίσματα της ταινίας μας. Η ταινία αφορούσε την γνωριμία με την ζωή στη φύση και τις μοναδικές εμπειρίες μιας εκδρομής σε ένα καταφύγιο. Η ταινία ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για μας και όλοι οι μαθητές συμμετείχαμε με ενθουσιασμό. Η μέρα μας περιελάμβανε γυρίσματα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους του καταφυγίου αλλά και τις απαραίτητες δουλειές για την διαμονή μας. Το βραδινό γεύμα ετοίμασαν οι μαθητές στη ψησταριά με σουβλάκια και λουκάνικα, ενώ ολοκληρώθηκε με την νοστιμότατη πορτοκαλόπιτα της κ. Ματούλας. Η βραδιά μας έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Πίστεψέ με» που διαπραγματεύονταν τους κινδύνους που υπάρχουν στην επικοινωνία και την σύναψη σχέσεων μέσω Διαδυκτίου.

Το Σάββατο μετά το πρωινό συνεχίσαμε τα γυρίσματα της ταινίας και λίγο αργότερα υποδεχθήκαμε μαθητές από δέκα διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Εrasmus και επισκέπτονταν το νομό μας σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο του Μύτικα. Όλα τα παιδιά συγκεντρωθήκαμε στον προαύλιο χώρο του καταφυγίου όπου παίξαμε διάφορα παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης με σκοπό να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με τους επισκέπτες μαθητές, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες από το ταξίδι τους στην Ελλάδα. Με μορφή συνέντευξης, μαθήτριες του σχολείου μας κατέγραψαν συνομιλίες με σκοπό να συμπεριληφθούν σε μελλοντική εκπομπή στο Εuropean school radio που συμμετέχει το σχολείο μας. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα κατέληξε σε απρόσμενο γλέντι με λαϊκά ελληνικά τραγούδια όπου δειλά δειλά συμμετείχαν και οι μαθητές των άλλων χωρών. Στη συνέχεια βγήκαμε στο δάσος για χιονοπόλεμο και αναμνηστικές φωτογραφίες με τους καινούργιους μας φίλους οι οποίοι αναχώρησαν το απόγευμα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, το καταφύγιο επισκέφθηκε ομάδα ορειβατών στα πλαίσια προγραμματισμένου σεμιναρίου για ορειβατικά θέματα, το οποίο παρακολούθησε και ομάδα μαθητών μας. Μετά το βραδινό παρακολουθήσαμε το ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Everest» με θέμα την ανάβαση των πρώτων Ελλήνων ορειβατών το 2004 στη κορυφή του κόσμου.

Την Κυριακή, μετά το πρωινό, μαθητές και ορειβάτες παρακολουθήσαμε το υπόλοιπο σεμινάριο που αφορούσε σε τρόπους διάσωσης σε περίπτωση τραυματισμού σε πεζοπορία. Ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα της ταινίας μας και στη συνέχεια καθαρίσαμε το καταφύγιο όπου φιλοξενηθήκαμε.

Η επίσκεψή μας στο καταφύγιο έκλεισε με μία αναμνηστική φωτογραφία με θέα το όρος Δίρφυς. Το μεσημέρι ήμασταν στο γραφικό χωριό της Στενής όπου απολαύσαμε τοπικές λιχουδιές και βόλτα στα δρομάκια του χωριού. Οι παρέες των μαθητών σκορπίσαμε στα μικρά μαγαζιά, περπατήσαμε στο ποτάμι και ψωνίσαμε αναμνηστικά δωράκια.

Η εκδρομή ήταν μία μοναδική εμπειρία τόσο για τον διαφορετικό τρόπο ζωής που γνωρίσαμε, την ολοκλήρωση της ταινίας μας αλλά και τους καινούργιους φίλους που κάναμε. Πραγματικά αξέχαστη εμπειρία!!!

Ευαγγελία Κ, μαθήτρια της Γ τάξης

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων