Feed
Άρθρα
Σχόλια

P1030590 (Large) P1030585 (Large) P1030584 (Large) P1030580 (Large) P1030578 (Large) P1030573 (Large) P1030560 (Large) P1030552 (Large) P1030551 (Large) P1030548 (Large) P1030546 (Large) P1030543 (Large) P1030541 (Large) P1030538 (Large) P1030536 (Large) P1030529 (Large) P1030523 (Large) P1030520 (Large) P1030519 (Large) P1030518 (Large) P1030514 (Large) P1030511 (Large) P1030509 (Large) P1030508 (Large) P1030506 (Large) P1030505 (Large) P1030501 (Large)

Από τις 8 ως τις 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τελευταία για φέτος περιβαλλοντική μας δράση, η οποία ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες. Δεν θα πηγαίναμε σε κάποιο Κ.Π.Ε., αλλά στο ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφυς. Οι 15 λοιπόν μαθητές με συνοδούς καθηγητές τον κ. Φαίδωνα Καραμπατσόλη και τον κ. Κωνσταντίνο Λυμάξη ξεκινήσαμε για το σύντομο ταξίδι μέχρι τη Στενή, όπου πραγματοποιήσαμε μία σύντομη στάση στη γνωστή «Βρύση του γιατρού». Αφού ξεδιψάσαμε από το εξαιρετικό νερό της πηγής και ξεμουδιάσαμε από το ταξίδι, συνεχίσαμε με το λεωφορείο μέχρι το χωματόδρομο που οδηγεί στο καταφύγιο.

Η ώρα ήταν μόλις 10:30 – πολύ νωρίς δηλαδή για να πάμε στο καταφύγιο,  οπότε επιλέξαμε να πεζοπορήσουμε στο βουνό και συγκεκριμένα στο μονοπάτι που οδηγεί στο Ξηροβούνι. Η διαδρομή ήταν πολύ όμορφη και το μονοπάτι χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις. Ύστερα από 2,5 ώρες πεζοπορία, φτάσαμε μέχρι το καταφύγιο, στο οποίο είχαμε ανεβάσει τα πράγματά μας νωρίτερα με αγροτικό αυτοκίνητο. Αφού τακτοποιηθήκαμε στους χώρους του καταφυγίου, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες εργασίας (ομάδα προετοιμασίας πρωινού, ομάδα προετοιμασίας γευμάτων και ομάδα καθαριότητας). Αμέσως η ομάδα προετοιμασίας γευμάτων άρχισε να μαγειρεύει φακές! Μία ώρα αργότερα τα τραπέζια ήταν έτοιμα με το πρώτο γεύμα μαγειρεμένο από τους μαθητές.

Το απόγευμα, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, περπατήσαμε έξω από το καταφύγιο μέχρι τον κώνο της Δίρφυς, όπου και θαυμάσαμε τον ανυπέρβλητο όγκο της. Το βράδυ η ομάδα προετοιμασίας γευμάτων έπιασε πάλι δουλειά και ετοίμασε μακαρόνια με σάλτσα και τριμμένο τυρί, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το πλύσιμο σκευών και πιάτων από την αντίστοιχη ομάδα. Τον υπόλοιπο χρόνο μας τον αφιερώσαμε σε μία διαφορετική δράση. Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση που συντονίζει η Μ.Κ.Ο. Actionaid, ενημερωθήκαμε σχετικά για τους στόχους της, παρακολουθήσαμε ένα απόσπασμα από σχετικό βίντεο της οργάνωσης και βρήκαμε την λέξη που θα θέλαμε να συμπληρώνει τη ζητούμενη φράση που πρόκειται να αποσταλεί στους ηγέτες του κόσμου ως μέτρο πίεσης για τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση. Κάθε χρόνο περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως παίρνουν μέρος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση!

Το επόμενο πρωί, η ομάδα προετοιμασίας πρωινού ξύπνησε λίγο νωρίτερα για να το ετοιμάσει. Αφού πήραμε ένα γερό πρωινό, περπατήσαμε μέχρι την άσφαλτο προκειμένου να επιβιβαστούμε σε λεωφορείο που μίσθωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας προκειμένου να συμμετέχουμε στον καθαρισμό της παραλίας Χιλιαδού. Στο λεωφορείο ήταν και 25 μαθητές από το 5ο Γυμνάσιο της Χαλκίδας με τους συνοδούς τους, με τους οποίους θα διανυκτερεύαμε το βράδυ στο καταφύγιο, καθώς και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας. Φθάνοντας στην παραλία της Χιλιαδούς, αμέσως χωριστήκαμε σε 5 ομάδες, φορέσαμε γάντια και σε 2 ώρες περίπου γεμίσαμε αρκετές σακούλες με σκουπίδια. Στη συνέχεια μαζευτήκαμε μπροστά σε ένα βράχο και σχηματίσαμε με τα σώματά μας τη λέξη που θέλαμε να συμπληρώνει την αντίστοιχη φράση που μας ζητήθηκε να τη στείλουμε στους ηγέτες του κόσμου. Ολόκληρη η φράση για τα Γυμνάσια – Λύκεια ήταν: Θέλουμε εκπαίδευση που να ΜΟΡΦΩΝΕΙ. Συνολικά 21 μαθητές και από τα δύο σχολεία συνεργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου. Η φωτογραφία αυτής της δράσης θα σταλεί στην Actionaid με σκοπό τη δημιουργία βίντεο που θα περιλαμβάνει και τις αντίστοιχες δράσεις όλων των σχολείων που συμμετείχαν. Φυσικά δεν παραλείψαμε να κολυμπήσουμε στα δροσερά νερά του Αιγαίου μιας και ο καιρός το επέτρεπε. Η ώρα πέρασε, οπότε αποφασίσαμε να περπατήσουμε από τη Χιλιαδού μέχρι το χωριό Λάμαρη για φαγητό σε τοπική ταβέρνα. Το μονοπάτι έκρυβε αρκετές… ανηφόρες και φάνηκε δύσκολο σε αρκετούς μαθητές. Παρόλα αυτά όλοι καταφέραμε να φτάσουμε στον προορισμό μας και να πιάσουμε μία θέση στο πολυπληθές τραπέζι που στήθηκε για εμάς κάτω από τη σκιά πανύψηλων δέντρων στο κέντρο του χωριού.

Μετά το φαγητό, ο πρόεδρος του Ο.Σ.Χ. κ. Ταξιάρχης Κοκονός, ο οποίος κατάγεται από τη Λάμαρη, μας ξενάγησε στο Λαογραφικό μουσείο του χωριού. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το καταφύγιο. Εκεί είχαμε περισσότερο χρόνο να γνωριστούμε με τα παιδιά του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Τις επόμενες 2 ώρες μαθητές μπαινοέβγαιναν από το ντουζ,  ενώ η αντίστοιχη ομάδα προετοίμασε το βραδινό μας γεύμα, το οποίο ήταν το ίδιο με το προηγούμενο βράδυ. Μετά το φαγητό  ακολούθησε πάρτι με αναμμένα κεριά και δυνατή μουσική. Γύρω στις 12 το βράδυ τα φώτα έσβησαν και αποσυρθήκαμε στα κρεβάτια μας για ύπνο.

Το πρωί, η ομάδα πρωινού επιμελήθηκε το πρωινό μας και αφού μαζέψαμε τα πράγματά μας, ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού. Εμείς θα πηγαίναμε στο χωριό Κυπαρίσσι και το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας στο Σκουντέρι, στην καθιερωμένη ανταλλαγή σπόρων. Αφού επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας, ξεκινήσαμε για την πλατεία του χωριού στο Κυπαρίσσι. Την ημέρα αυτή ο τοπικός σύλλογος (Δασικός Συνεταιρισμός Κυπαρισσίου) εγκαινίασε παλιά μονοπάτια της περιοχής που συντηρήθηκαν πρόσφατα με σκοπό την ανάδειξή τους. Στην πλατεία, μας κέρασαν το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά ξεκινήσαμε την πεζοπορία μαζί με περίπου 50 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας και άλλους τόσους κατοίκους της περιοχής. Από τους 15 μαθητές, ακολουθήσαμε μόνο οι 5, αφού οι υπόλοιποι δέκα προτίμησαν να ξεκουραστούν κάτω από τις σκιές των δέντρων της πλατείας. Το μονοπάτι, αν και στην αρχή ήταν έντονα ανηφορικό, γρήγορα μας αποκάλυψε τις ομορφιές του. Ύστερα από ευχάριστη πορεία 2,5 ωρών φτάσαμε στην πλατεία του χωριού, όπου στήθηκε γλέντι με φαγητό, παραδοσιακή μουσική και χορό. Δύο ώρες αργότερα πήραμε το δρόμο της επιστροφής με μια σύντομη στάση για παγωτό στην Αμάρυνθο. Ήταν σίγουρα ένα πλούσιο, χορταστικό και πολύ δημιουργικό τριήμερο!!!

Μπάμπης Π., μαθητής της Γ τάξης

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων