Feed
Άρθρα
Σχόλια

P1060756 (Large) P1060785 (Large) P1060787 (Large) P1060771 (Large) P1060768 (Large) P1060769 (Large) P1060773 (Large) P1060783 (Large) P1060782 (Large) P1060777 (Large) P1060790 (Large) P1060801 (Large) P1060803 (Large) P1060799 (Large) P1060810 (Large)

 

Το τετραήμερο 21 έως 24 Ιουνίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου Αρκαδίας πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα «Περιβάλλον, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Υπαίθρια Διαβίωση». Στο σεμινάριο συμμετείχαν ενήλικοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πιστοποιώντας το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Υπαίθρια Διαβίωση. Το σεμινάριο έλαβε χώρα στο καταφύγιο και τους γύρω χώρους του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης στο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα στα 1420 μ. υψόμετρο, στο ίδιο ακριβώς μέρος όπου 2 μήνες νωρίτερα το σχολείο μας, σε συνεργασία με το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας, είχε υλοποιήσει Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Υπαίθριας Διαβίωσης με μεγάλη επιτυχία.

Το ραντεβού ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής στο χώρο του Κ.Π.Ε. Καστρίου για τη διανομή κατασκηνωτικού εξοπλισμού και στη συνέχεια έγινε η μετάβαση στο καταφύγιο όπου ξεκίνησαν τα καθιερωμένα παιχνίδια γνωριμίας. Λίγο πριν νυχτώσει ολοκληρώθηκε και το στήσιμο των σκηνών, ενώ κάποιοι επέλεξαν τη διαμονή τους στο καταφύγιο. Όλα τα γεύματα ετοιμάστηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε ομάδες εργασίας.

Το Σάββατο σειρά είχε το βασικό κομμάτι του σεμιναρίου με τα εξής θέματα:

  • Εισαγωγή στο πρόγραμμα και στις βασικές σκέψεις, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μια βιωματική άσκηση
  • Ομαδική συζήτηση
  • «Κάνε ένα βήμα μπροστά». Ένα παιχνίδι ρόλων, που εξετάζει τις ανισότητες
  • Συζήτηση: «Οι ανισότητες στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
  • Το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα: μια άσκηση
  • Βιωματική άσκηση/Αξιολόγηση: Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα για μένα
  • Αντικρουόμενα ανθρώπινα δικαιώματα – μια άσκηση για τη σχέση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Συζήτηση
  • Προβληματισμοί για τα Ανθρώπινα δικαιώματα: τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εκπαίδευση για την αειφορία
  • Παιχνίδι προσομοίωσης: Η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα του 2013
  • Ομάδες συζήτησης: Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καθημερινή μας ζωή

Την Κυριακή, νωρίς το πρωί, ξεκινήσαμε τη μεγάλη πορεία για το οροπέδιο του Πάρνωνα. Ύστερα από 2,5 ώρες πορεία, φτάνοντας στο πανέμορφο οροπέδιο, μία ομάδα 20 ατόμων ξεκίνησε την επίπονη ανάβαση για την κορυφή του βουνού, τη Μεγάλη Τούρλα στα 1934 μ. υψόμετρο. Λίγη ώρα αργότερα η κούραση έφυγε ξαφνικά, δίνοντας τη θέση της στη χαρά που νιώσαμε αντικρίζοντας την εξαιρετική θέα…

Κατεβαίνοντας από την κορυφή κάναμε μια απαραίτητη στάση για ανεφοδιασμό νερού από το δροσερό πηγάδι του οροπεδίου όπου συναντήσαμε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που επέλεξαν να παραμείνουν εκεί. Αργά το μεσημέρι φτάνοντας στο καταφύγιο και ύστερα από ένα ελαφρύ γεύμα ξεκουραστήκαμε τόσο, όσο μας επέτρεπε ο λίγος χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας.

Το απόγευμα λοιπόν το σεμινάριο συνεχίστηκε με παράλληλες δράσεις όπως:

  • «Εαυτός-Περιβάλλον: Ο δρόμος για την αρμονία»
  • «Μάθημα ενδυνάμωσης, ασκήσεων αναπνοής και χαλάρωσης»
  • «Κατασκευή κορνίζας με υλικά της φύσης»

Ενώ το βράδυ έγιναν εντός του καταφυγίου οι εξής παρουσιάσεις:

  • Η ορνιθοπανίδα του Πάρνωνα
  • Τοπωνύμια του Πάρνωνα
  • Από τον Πάρνωνα στον Όλυμπο: Οι ορεινοί όγκοι της Ελλάδας

Στο τέλος της βραδιάς μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Αστροπαρατήρηση! Ο υπεύθυνος του καταφυγίου έβγαλε το μεγάλο τηλεσκόπιο και μας έδειξε, εκτός από τη πανσέληνο, πολλούς πλανήτες, όπως ο εντυπωσιακό Κρόνος με τους υπέροχους δακτυλίους του.

Τη Δευτέρα το πρωί, τελευταία μέρα του σεμιναρίου, οι παράλληλες δράσεις συνεχίστηκαν και εμπλουτίστηκαν με την «Κατασκευή γλυπτών με υλικά της φύσης», όπου διάφορες ομάδες, έφτιαξαν εντυπωσιακά έργα με υλικά της φύσης, τα οποία στο τέλος αφήσαμε στο χώρο κατασκευή τους.

Τελειώνοντας τις κατασκευές, έγινε παρουσίασή τους από τα μέλη των αντίστοιχων ομάδων στις υπόλοιπες ομάδες. Ακολούθησε η αξιολόγηση του σεμιναρίου και η τακτοποίηση όλων των χώρων του καταφυγίου. Πριν αποχαιρετιστούμε, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και υποσχεθήκαμε ότι θα ξανά-ανταμώσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Καστρίου για το εξαιρετικά άρτιο, τόσο από πλευράς οργάνωσης, όσο και από την επιλογή των εισηγητών σεμινάριο, τους ίδιους τους εισηγητές που με τον δικό τους βιωματικό τρόπο μας έδειξαν την αγάπη τους για το αντικείμενό τους, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες ενηλίκους – καθηγητές από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας που με την παρουσία και τη συμμετοχή τους έδειξαν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για κάθε είδους δραστηριότητα στη φύση.

Φαίδων Καραμπατσόλης

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων