Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στις 23-25 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου Δράμας τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Υπαίθρια Ζωή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Στο σεμινάριο συμμετείχαν 70 περίπου εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε στο Παρανέστι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας.

Το σχολείο μας είναι μέλος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Υπαίθρια ζωή και περιβαλλοντική εκπαίδευση» που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Παρανεστίου, επομένως η παρακολούθησή του ήταν σημαντική προκειμένου να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας σχετικά με τα Περιβαλλοντικά Προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούμε.

Την Παρασκευή και ύστερα από ένα πολύωρο αλλά ευχάριστο ταξίδι, το σεμινάριο ξεκίνησε με θεωρητικές εισηγήσεις τόσο μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Παρανεστίου, όσο και από εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν πρόγραμμα υπαίθριας διαβίωσης την περασμένη σχολική χρονιά και θέλησαν να μας το παρουσιάσουν και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους. Οι παρουσιάσεις ήταν εντυπωσιακές και μετέφεραν με τον καλύτερο τρόπο τον ενθουσιασμό των μαθητών που συμμετείχαν στην υπαίθρια διαβίωση.

Το Σάββατο σειρά είχαν οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο… Το πρόγραμμα περιελάμβανε σχεδιασμό βιωματικών δράσεων σε Περιβαλλοντικό Μονοπάτι, όπως παιχνίδια εμπιστοσύνης και κρυμμένου θησαυρού, αλλά και εργαστήριο υπαίθριας εκπαίδευσης, όπου εκτός από άναμμα φωτιάς και παρασκευή τσαγιού, παρουσιάστηκαν και θεατρικά δρώμενα σχετικά με τον ποταμό Νέστο, μαζί με διάφορα παιχνίδια γνωριμίας. Δεν παραλείψαμε βέβαια να φωτογραφήσουμε τον υπέροχο καταρράκτη που από ύψος 10 περίπου μέτρων σχημάτιζε μια πολύ όμορφη και γραφική λίμνη.  

Το απόγευμα επιστρέψαμε στη αίθουσα εισηγήσεων για ακόμη μία σημαντική παρουσίαση με τίτλο: Πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο, όπου μας δόθηκαν σε ομάδες διάφορα σενάρια ατυχήματος με συγκεκριμένα συμπτώματα για τα οποία κληθήκαμε να καταγράψουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να βοηθήσουμε αυτούς που είχαν ανάγκη.      

Την Κυριακή, τελευταία μέρα του σεμιναρίου, επισκεφτήκαμε την Εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι”, όπου ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, εμπνευστής του Πελίτι, μας καλωσόρισε στο κτήμα και μας παρότρυνε να περπατήσουμε για λίγη ώρα ξυπόλυτοι και αμίλητοι, ώστε να νιώσουμε καλύτερα τη γη στην οποία βρισκόμασταν!

Μετά από λίγη ώρα διαπιστώσαμε ότι στο χώρο αυτό θα βλέπαμε πολλές και χρήσιμες παρασκευές όπως: ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, πίτες με φύλο που ετοιμαζόταν εκείνη τη στιγμή, δημιουργία τυριού, σπιτικής μερέντας, σαπούνια με αρώματα από ελαιόλαδο, ποικιλία οσπρίων που έβραζαν όλα μαζί στη φωτιά, κ.α.

Το μεσημέρι στρώθηκε ένα τεράστιο «τραπέζι» πάνω στο γρασίδι και στους γύρω χώρους και αφού δοκιμάσαμε όλα αυτά που είχαμε ετοιμάσει, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Εμπειρία μοναδική που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί…

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ανάρτηση, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Παρανεστίου, τους εισηγητές, αλλά και όλους του εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος σε αυτό το υπέροχο και πολύ πλούσιο σε γνώσεις και εμπειρίες βιωματικό σεμινάριο.   

Φαίδων Καραμπατσόλης, καθηγητής Πληροφορικής

 

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων