ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
12 Ιούν 2017

Αυτοί που τόλμησαν… Μανόλης Τριανταφυλλίδης (διαφημιστικό…)

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Παιδαγωγικά-Διδακτικά

ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (1883-1959)

Ο πρωτοπόρος γλωσσολόγος και «οικοδόμος» της νεοελληνικής γλώσσας, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1883 από ευκατάστατους γονείς. Το 1909, υπό την πίεση του πατέρα του, εγγράφεται στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Ωστόσο, σύντομα την εγκαταλείπει για να ακολουθήσει την αγάπη του για τα γράμματα, φοιτώντας στη Φιλοσοφική Σχολή. Το 1905, αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1912 με τον τίτλο του διδάκτορα και συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα του κλάδου της γλωσσολογίας. Λίγο αργότερα, γίνεται ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθερίου Βενιζέλου, αναλαμβάνοντας τη θέση του ανώτερου επόπτη της δημοτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, μετά την αποτυχία του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920, η μεταρρύθμιση καταρρέει κι ο Τριανταφυλλίδης φεύγει εκ νέου για τη Γερμανία. Μόνο μετά το κίνημα του Πλαστήρα και τη μεταπολίτευση, καταφέρνει να ανακτήσει τη θέση του κι επιστρέφει στη χώρα.

Το 1926, ο Τριανταφυλλίδης εκλέγεται καθηγητής γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από  τη θέση αυτή παραιτείται σχεδόν μια δεκαετία αργότερα για να αφιερωθεί στην ολοκλήρωση της Γραμματικής του, η οποία βασίστηκε στη λαϊκή γλώσσα. Μετά την έκδοσή της, συνέχισε να προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις του στον τομέα της γλωσσικής έρευνας και να αγωνίζεται για την προώθηση της δημοτικής γλώσσας. Για τη στάση του αυτή, λοιδορήθηκε κι απωθήθηκε από τους συντηρητικούς κύκλους της ακαδημαϊκής κοινότητας, που έφτασαν  στο σημείο να τον χαρακτηρίσουν «εγκληματία» και «θορυβοποιό» αφού, όπως ισχυρίζονταν, «παρέσυρε εις τον κρημνόν την εκπαίδευσιν της πατρίδος του».

Η αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, του ανθρώπου που έβαλε τα θεμέλια της νεοελληνικής γλώσσας, στο όγδοο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς του COSMOTE HISTORY, «Αυτοί που τόλμησαν».

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος
Παραγωγή: COSMOTE TV, 2017
Διάρκεια: 52′

Τα σχόλια είναι κλειστά.