ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
3 Μαρ 2013

Ελένη Σαραντίτη “Όπως τα βλέπει κανείς…” Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου σελ. 209

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' Γυμνασίου

Ελένη Σαραντίτη “Όπως τα βλέπει κανείς…”

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Α΄ Γυμνασίου σελ. 209

To ηλεκτρονικό βιβλίο

Το Ιστολόγιο της Ελένης Σαραντίτη

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (πατάω πάνω)

Η σχετική ανάρτηση στο Ιστολόγιο της Αλεξάνδρας Γερακίνη εδώ

Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη “Κάποτε ο κυνηγός”
φράση από την Κίχλη του Γ. Σεφέρη

Γ. Σεφέρη,  Η ΚΙΧΛΗ

Η Ελλάδα βγαίνει από τον πόλεμο (1940-1941) και τη ναζιστική κατοχή κατεστραμμένη (1941-1944). Ακολουθούν τα Δεκεμβριανά, η τρομοκρατία της άκρας δεξιάς και ο εμφύλιος πόλεμος. Ο Σεφέρης όμως τον Οκτώβριο του 1946 βρίσκεται στον Πόρο για διακοπές σε μια ατμόσφαιρα όμορφη, γαλήνια και αισθησιακή. Νιώθει επιτέλους «σπίτι του», αλλά την ίδια στιγμή ανησυχεί για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Υπάρχει μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στη συλλογική του συνείδηση και την ατομική του κατάσταση στον Πόρο. Γράφοντας το ποίημα Κίχλη επιστρέφουν οι κοινές στον Σεφέρη ιδέες και μορφές: Ο Οδυσσέας/Ελλάδα, το σπίτι του, η αισθησιακή γυναίκα (Κίρκη), η συμπαθητική μα αδιάφορη και ανήμπορη μετριότητα (Ελπήνωρ) και το δίκιο ως έκφραση της αρχαίας Δίκης.

Κάποτε ο κυνηγός εκδόσεις Καστανιώτη 1996
Η υπόθεση του βιβλίου:

Η νεαρή Ευρυδίκη που, γεννημένη από οικογένεια Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αφομοίωσε ό,τι καλύτερο διέθεταν οι δυο πολιτισμοί και οι δυο πατρίδες, είναι η αφηγήτρια της οικογενειακής οδύσσειας που κράτησε σαράντα χρόνια και που ακόμα δεν τελείωσε. Ο Εμφύλιος, ο εκπατρισμός, οι προσπάθειες να ζήσουν και ν’ αναπτυχθούν στην καινούρια πατρίδα, η φοβερή νοσταλγία για τον τόπο που άφησαν, οι καινούριοι δεσμοί, οι σπουδές, η πρόοδος και ο κόσμος μιας τρυφερής νεαρής ύπαρξης, μεγαλωμένης μες στην εμπιστοσύνη, την αγάπη, τη χαρά. Που δεν κράτησαν πολύ, καθώς η οικονομική κρίση που ξεσπά στην τότε Σοβιετική Ένωση και ο ακατανίκητος πόθος της επιστροφής, μαζί και οι υποσχέσεις των Ελλήνων αρμοδίων, τους ωθούν, οικογενειακώς, σε νέες περιπέτειες, τούτη τη φορά στην ίδια τους την πατρίδα, που τους μεταχειρίζεται σαν αποπαίδια, οδηγώντας τους σε νέα προσφυγιά… Η διήγηση της Ευρυδίκης αποκαλύπτει και έναν ωραίο, συγκινητικό και ενθουσιώδη πρώτο έρωτα, που εμποδίστηκε στο ξεκίνημά του διότι ο σκληρός κυνηγός, που είναι η ζωή, άλλα είχε ορίσει…

[slideboom id=478785&w=425&h=370]

Προκατάληψη: Δείτε τον ορισμό με παραδείγματα εδώ (Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής)

Στερεότυπο: Δείτε τον ορισμό εδώ

Θεματική Ενότητα:

Ανθρώπινες σχέσεις-Ανθρώπινοι χαρακτήρες, διαθεματική προσέγγιση

10 σχόλια προς “Ελένη Σαραντίτη “Όπως τα βλέπει κανείς…” Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου σελ. 209”

  1. Ελευθερία Γιαγκούλα είπε:

    Στο βίντεο που είδαμε παρακολουθούμε την επιστροφή στην πατρίδα μιας οικογένειας και την αντιμετώπισή της από τους ντόπιους. Υπάρχει ρατσισμός και φόβος και δεν τους δέχονται στην κοινωνία τους.
    Αλλά και για την οικογένεια που προσπαθεί να ενσωματωθεί στον ελληνικό χώρο είναι πολύ δύσκολο, γιατί νιώθει παντού ξένη.
    Δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση την καταγωγή τους, την θρησκεία ή την οικονομική τους κατάσταση. Όπως λέει και στο τέλος του βίντεο τα πάντα μπορεί να συμβούν και κάποτε να βρεθούμε και εμείς στην θέση του πρόσφυγα.

  2. Ειρήνη Κωνσταντινίδου είπε:

    Από το βίντεο μου έκανε εντύπωση πώς η οικονομική και κοινωνική τάξη κάποιων ανθρώπων στάθηκε εμπόδιο στην αγάπη δύο παιδιών.

  3. Μιχαήλ Μίχος είπε:

    Στο βίντεο αυτό παρατηρούμε το φαινόμενο του ρατσισμού. Αντί να δεχτούν την οικογένεια αυτή με αγάπη και μία μεγάλη αγκαλιά, τους αντιμετώπισαν σαν ξένους. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η συμπεριφορά των γονιών του παιδιού, όταν έμαθαν για τη σχέση του με την κοπέλα. Πρόσβαλαν και μείωσαν αυτήν και την οικογένειά της διώχνοντάς τους από τη δουλειά και το σπίτι που τους είχαν δώσει.
    Είναι υποχρέωσή μας να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους να ζουν ελεύθερα σε μια κοινωνία.
    Όλοι είμαστε ίσο και όλοι έχουμε δικαιώματα.

  4. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ είπε:

    Μου έκανε εντύπωση η συμπεριφορά των μαθητών προς την νέα τους συμμαθήτρια και γενικά όλης της κοινωνίας απέναντι στην οικογένεια της. Επίσης, δεν πρέπει να κάνουμε στους άλλους πράγματα που δεν μας αρέσουν να τα κάνουν σε μας.

  5. Μάριος Τσιπος είπε:

    Η συμπεριφορά των ντόπιων Ελλήνων μου έκανε εντύπωση, γιατί μπορεί να είναι μετανάστες, αλλά είναι άνθρωποι. Οι μετανάστες δουλεύουν σκληρά, αλλά τίμια και παρόλα αυτά το αφεντικό του δε σέβεται ότι ο πατέρας της Ευρυδίκης προσπαθεί να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί για τη φτωχή οικογένειά του. Επίσης, δε μου άρεσε ότι τα παιδιά έκαναν bullying στην Ευρυδίκη στο σχολείο και αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

  6. Παυλος Τζήμας είπε:

    Το βίντεο μου έκανε εντύπωση γιατί οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν την οικογένεια με άσχημο τρόπο και οι συμμαθητές της Ευρυδίκης της έκαναν bullying. Δεν είναι καθόλου ωραίο αυτό. Δεν πρέπει να έχουμε ρατσισμό.

  7. Δημήτρης Σαλτσογλιδης είπε:

    Το βίντεο αυτό είναι πολύ συγκινητικό και εγώ κατάλαβα από αυτό ότι πρέπει να δεχόμαστε τους άλλους για φίλους είτε μένουν σε στάβλο είτε έχουν οικονομικά προβλήματα. Όλοι είναι άνθρωποι σαν εμάς. Και πρέπει επίσης να φερόμαστε στους άλλους σαν να είναι φίλοι μας. Κατά τα άλλα είναι ένα πολύ ωραίο και συγκινητικό βίντεο.

  8. Σταυρούλα Κοροξενίδου είπε:

    Οι εντυπώσεις μου από το βίντεο είναι ότι περάσανε δύσκολα στον πόλεμο. Πολύς κόσμος άρχισε να τρελαίνετε και μετά τον πόλεμο έπρεπε να ξαναξεκινήσουν να φτιάχνουν τα σπίτια τους από την αρχή.

  9. Βασίλης Στεφάνου (Ευ) είπε:

    Στην ταινία που είδα μου έκανε εντύπωση η κακή συμπεριφορά των ντόπιων Ελλήνων απέναντι στους συμπατριώτες τους, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε μια άλλη χώρα, επειδή η συνθήκες τότε ήταν πολύ δύσκολες.
    Ήταν συγκινητική η προσπάθεια της οικογένειας να επαναπατριστεί, για να μπορέσει να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή.

  10. Βασίλης Στεφάνου(Ευ) είπε:

    Εδώ έχουμε δύο οικογένειες, η μία Ελληνική πλούσια οικογένεια και η άλλη Έλληνες μετανάστες από τη Ρωσία.
    Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση που το κορίτσι από τη Ρωσία, χωρίς να προκαλέσει, δεχόταν τις κακίες των Ελλήνων. Επίσης, μου έκανε εντύπωση και το πλούσιο αγόρι της οικογένειας που κατάλαβε τον καλό χαρακτήρα της κοπέλας από τη Ρωσία και θέλησε να γίνουν πολύ καλοί φίλοι ή και κάτι παραπάνω.
    Η συμπεριφορά της μητέρας του παιδιού δεν ήταν σωστή απέναντι στη γιαγιά του κοριτσιού. Η γιαγιά φάνηκε να έχει καλύτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα από την μητέρα του παιδιού.