Αρχική » Γενικά » Προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού 2οι Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας Γυμνασίων Πιερίας

European Radio Logo

Προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού 2οι Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας Γυμνασίων Πιερίας

   Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας μεταξύ μαθητών οκτώ Γυμνασίων του νομού μας  διοργανώσαμε την περσινή σχολική χρονιά για πρώτη φορά στην Πιερία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εφημερίδας μας  «Μαθητικές Αναζητήσεις». Την ιδέα για τη διεξαγωγή αυτού  του πρωτοποριακού για τα μαθητικά δρώμενα της Πιερίας διαγωνισμού είχε η φιλόλογος του γυμνασίου μας κ. Ευαγγελία Κανάλη. Οι 1οιΑγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας διεξήχθηκαν  με ιδιαίτερη επιτυχία από το Μάρτιο 2011 έως το Μάιο 2011 και τελούνταν υπό την αιγίδα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας  και του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων των Φιλoλόγων.

    Η επιτυχής κατά γενική ομολογία  διεξαγωγή των 1ων Αγώνων Γλώσσας και Ορθογραφίας, οι πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές που συμμετείχαν και η μεγάλη ανταπόκριση που είχαν στο ευρύ κοινό της Πιερίας  μας ενθάρρυναν  να προχωρήσουμε τη φετινή σχολική χρονιά στην προκήρυξη των 2ων Αγώνων Γλώσσας και Ορθογραφίας μεταξύ μαθητών των Γυμνασίων του νομού Πιερίας. Ο διαγωνισμός αυτός θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας  και του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων των Φιλoλόγων από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2012 σε δύο φάσεις, την ενδοσχολική και τους τελικούς αγώνες.

   Ο ενδοσχολικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012. Η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Κανάλη, υπεύθυνη για τη διεξαγωγή και του φετινού διαγωνισμού δήλωσε σχετικά: «Επέλεξα τη 21η Φεβρουαρίου ως ημέρα διεξαγωγής του ενδοσχολικού  διαγωνισμού γιατί η ημέρα αυτή ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας και οι Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας είναι μια πολιτιστική δράση με την οποία επιδιώκουμε την άμεση ενεργοποίηση των παιδιών για την αντιμετώπιση γλωσσικών θεμάτων, το ενδιαφέρον τους για καινούριες μορφές πρόσληψης της γνώσης και τη συνεργασία μεταξύ τους προκειμένου ν’ ανακαλύψουν τη «σωστή λέξη» εξερευνώντας έτσι τον πλούτο της μητρικής τους γλώσσας. Είναι μια δημιουργική δραστηριότητα με την οποία θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη λεκτική φτώχεια… παίζοντας με την ελληνική γλώσσα».

     Κατά την ενδοσχολική φάση οι μαθητές διαγωνίζονται αρχικά γραπτώς κατά ομάδες (δύο διδακτικές ώρες) σε κοινά θέματα που αποστέλλει η Επιστημονική επιτροπή των Αγώνων σε κάθε σχολείο το οποίο συμμετέχει στο διαγωνισμό   για να αναδειχτεί η νικήτρια ομάδα κάθε σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές αυτοί  διαγωνίζονται ατομικά (μία διδακτική ώρα) σε κοινά θέματα που αποστέλλει η Επιστημονική Επιτροπή των Αγώνων και οι πέντε πρώτοι στη βαθμολογία  συγκροτούν  την ομάδα με την οποία το κάθε σχολείο θα πάρει μέρος στους τελικούς Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας. Η νικήτρια ομάδα του ενδοσχολικού διαγωνισμού βραβεύεται από το σχολείο.

    Ο διασχολικός  διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 3 Απριλίου 2012  στο Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς, γιατί ήταν ο νικητής του περσινού διαγωνισμού. Όποιο σχολείο διακριθεί στο φετινό διαγωνισμό θα αναλάβει την τέλεση των 3ων Αγώνων Γλώσσας και Ορθογραφίας την επόμενη σχολική χρονιά. Στους τελικούς αγώνες οι ομάδες των γυμνασίων διαγωνίζονται γραπτώς σε κοινά θέματα  και οι δύο ομάδες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα διαγωνιστούν αμέσως μετά με τη μορφή δημόσιου παιχνιδιού για να αναδειχτεί η νικήτρια ομάδα των 2ων Αγώνων Γλώσσας και Ορθογραφίας Και οι δύο ομάδες που θα διακριθούν στους τελικούς αγώνες βραβεύονται με ανάλογα βραβεία. Το έπαθλο για την νικήτρια ομάδα των 2ων Αγώνων Γλώσσας και Ορθογραφίας θα είναι  μια εκπαιδευτική επίσκεψη-ξενάγηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  και συζήτηση με Πανεπιστημιακούς για γλωσσικά θέματα. Το έπαθλο για τη β’ ομάδα θα είναι για κάθε μαθητή της ομάδας ένα Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

      Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να ανακοινώσουμε με μεγάλη χαρά ότι  ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 στο πλαίσιο του διασχολικού διαγωνισμού θα είναι ο κ. Χρ. Τσολάκης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ. Είναι μεγάλη τιμή για μας και το σχολείο μας το γεγονός ότι τη μέρα των Τελικών Αγώνων Γλώσσας θα βρίσκεται μαζί μας ο κ. Χρ. Τσολάκης για να μας μιλήσει για την ελληνική  γλώσσα, ένα επικοινωνιακό προϊόν που αποτελεί σημαντικό φορέα του πολιτισμού μας.

     Όποιο σχολείο επιθυμεί να πάρει μέρος στους 2ους Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 3/2/2012 στο Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς και στην υπεύθυνη για τη διοργάνωση των Αγώνων φιλόλογο κ. Ευαγγελία Κανάλη (τηλ. 23510 81059). Θα πρέπει επίσης να ορίσει ένα φιλόλογο-σύνδεσμο που θα συνεργάζεται με την Επιστημονική Επιτροπή των Αγώνων, η οποία θα αποτελείται από τους Σχολικούς Συμβούλους των Φιλολόγων και τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Κανάλη και με την Οργανωτική Επιτροπή που θα αποτελείται από τον Δ/ντη Δ/νσης  Β/θμιας Εκπαίδευσης  Πιερίας κ. Ιωάννη  Καζταρίδη  και τους συνεργάτες του.   

     Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού δίνονται στο έγγραφο που έχουμε αποστείλει στο κάθε γυμνάσιο του νομού μας μέσω της Δ/νσης  Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, ενώ είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις ή απορίες.  Με την ελπίδα ότι θα έχουμε και φέτος τη στήριξη και τη συμπαράστασή σας, περιμένουμε τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό. Τόσο η Δ/ντρια του Γυμνασίου κ. Γ. Παπαδοπούλου όσο και η φιλόλογος κ. Ε. Κανάλη σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

Translate

Σαν σήμερα

20/4/1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής.

Σκακιστική άσκηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς