Αρχική » Εκπαιδευτικές δράσεις » Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου μας στις Μυκήνες, Ναύπλιο και Αθήνα (2 – 4/5/2015)

European Radio Logo

Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου μας στις Μυκήνες, Ναύπλιο και Αθήνα (2 – 4/5/2015)

Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου μας στις Μυκήνες, Ναύπλιο και Αθήνα

Αρχές του Μάη (2, 3 και 4 ) του 2015 μαθητές της Α΄ Β΄ και Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου μας, στα πλαίσια προγράμματος που είχαμε αναλάβει με θέμα «Μυκήνες, μια πόλη –κράτος, ένας πολιτισμός» πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού στη «πολύχρυσο Μυκήνη», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ο Όμηρος ύμνησε στα έπη του .
Ξεκινήσαμε με συνοδούς καθηγητές την κ. Γκέλλου Βασιλική και την κ. Καπετανάκου Ευτυχία ,το πρωί του Σαββάτου 2 Μαΐου από το Γυμνάσιο μας και μετά από πολλές ώρες ταξιδιού φθάσαμε στον Ισθμό της Κορίνθου .Εκεί κάναμε μία στάση για να δούμε τον ισθμό και να βγάλουμε κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες. Μετά από δύο ακόμα ώρες ταξιδιού φθάσαμε στο Τολό , στο πανέμορφο αυτό χωριό του νομού Αργολίδας, όπου θα διανυκτερεύαμε και είναι πολύ κοντά στο Ναύπλιο. Αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο , βγήκαμε να θαυμάσουμε το γραφικό Τολό, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από την παραλιακή ζώνη και αγναντεύει τα πανέμορφα νησάκια του.
Την επόμενη ημέρα , Κυριακή 3 Μαΐου , επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας και των Μυκηνών. Σκοπός της επίσκεψης μας ήταν να γνωρίσουμε οι μαθητές το αρχαιολογικό χώρο, να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των Μυκηνών για τους οποίους διδαχτήκαμε στο μάθημα της Ιστορίας αλλά και αυτά που μελετήσαμε και ερευνήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος που είχαμε αναλάβει.
Εντυπωσιαστήκαμε πρώτα βλέποντας τα κυκλώπεια τείχη και αναρωτηθήκαμε πώς μετακινήθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί επάνω, αυτοί οι τεράστιοι ογκόλιθοι. Υπήρχαν στα αλήθεια τέτοιοι γιγαντόσωμοι άνδρες , οι Κύκλωπες ,που έχτισαν αυτά τα τείχη; Επίσης μεγάλη εντύπωση μας προξένησε η πύλη των Λεόντων, ο θολωτός τάφος του Ατρέα ή τάφος του Αγαμέμνονα, οι άλλοι θαλαμωτοί τάφοι ,του Αίγισθου , της Κλυταιμνήστρας καθώς και το νέο Μουσείο των Μυκηνών όπου φυλάσσεται μέρος από το θησαυρό των Μυκηνών , γιατί τα περισσότερα ευρήματα της μυκηναϊκής τέχνης φυλάγονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η θέση του είναι άριστα επιλεγμένη, γιατί τα εκθέματα ( προσωπεία – αντίγραφα, τα αγγεία, τα αγαλματάκια, κ.ά) έρχονται σε άμεση επαφή με τον φυσικό τους χώρο. Ο επισκέπτης του μουσείου μέσα από τα μεγάλα παράθυρα βλέπει τα απομεινάρια του Μυκηναϊκού πολιτισμού και συνδυάζοντάς τα με τα εκθέματα, ξαναζεί το μύθο του γένους των Ατρειδών.
Το ταξίδι μας όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην ιστορία του μυκηναϊκού πολιτισμού ( Μυκήνες και Τίρυνθα) αλλά συνεχίστηκε και σε άλλα μέρη. Έτσι επισκεφτήκαμε την ίδια μέρα τα αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ,που θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Το Ναύπλιο , την πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Επισκεφθήκαμε πρώτα , το Παλαμήδι ( όπου είναι και η φυλακή του Κολοκοτρώνη) , μετά την παλιά πόλη όπου εκεί βρίσκεται η Πλατεία Συντάγματος με την παλιά Βουλή , ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας , η πλατεία Φιλελλήνων όπου βρίσκεται το άγαλμα της Μαντώ Μαυρογένους .Μετά από όλα αυτά που είδαμε κατεβήκαμε στην παραλία και φωτογραφηθήκαμε με φόντο το ενετικό φρούριο το Μπούρτζι και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Τελευταίος μας σταθμός ήταν η Αθήνα , που την επισκεφθήκαμε την τελευταία ημέρα ,στο γυρισμό, στις 4 Μαΐου . Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Στην Αθήνα επισκεφθήκαμε πρώτα το νέο Μουσείο Ακρόπολης .Το αρχαιολογικό αυτό μουσείο είναι επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Μέσα σε όμορφες αίθουσες , που φωτίζονται φυσικά , ανακαλύψαμε όλοι μας την υψηλή ποιότητα των αριστουργημάτων της αρχαίας Αθήνας που γοήτευσαν το δυτικό πολιτισμό αλλά απολαύσαμε και ολόκληρο το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα , όπως ήταν στο αρχαίο κτίριο ( κάποια κομμάτια είναι τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ). Όλα αυτά με πανοραμική θέα τον Ιερό Βράχο ,που τον επισκεφθήκαμε αμέσως μετά.
Μέσα από τη λεπτομερή ξενάγηση της κ. Λίλας Πετιχάκη ( μας ξενάγησε και σε προηγούμενη εκδρομή που είχαμε κάνει στην Ακρόπολη) ενημερωθήκαμε για την ιστορία των Αθηνών, του Παρθενώνα , του Ερεχθείου με τις Καρυάτιδες και των άλλων κτισμάτων του βράχου και συγκινηθήκαμε , καθώς τα μνημεία μας υπενθύμισαν την ομορφιά της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και την προσφορά των Αρχαίων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο.
Γι αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που είμαστε απόγονοι ενός τέτοιου λαού . Μη μείνουμε όμως μόνο σ’αυτό .Να φροντίσουμε εμείς, τα παιδιά , να τους μοιάσουμε και να συνεχίσουμε το έργο τους .
Μετά από τη περιήγηση μας στο Βράχο της Ακρόπολης κατηφορίσαμε στο Μοναστηράκι , περπατήσαμε στην οδό Ερμού και φθάσαμε στην Πλατεία Συντάγματος .Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας προκάλεσε η αλλαγή φρουράς των Ευζώνων μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που βρίσκεται σε διαμορφωμένο χώρο μπροστά από το κτήριο της Βουλής.
Μετά από το υπέροχο αυτό «ταξίδι» πήραμε το δρόμο της επιστροφής . Η εκπαιδευτική μας αυτή επίσκεψη στις Μυκήνες και στην Αθήνα θα μας μείνει αξέχαστη γιατί μας πρόσφερε εμπειρίες , βιώματα και συγκινήσεις που θα μείνουν χαραγμένα βαθιά μέσα μας.

100_4936

100_4838

100_4896

100_4926

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς