Δράση etwinning με σχολεία από Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία

Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Το Γυμνάσιο Κεφάλου και η εκπαιδευτικός Χρυσή Κοκαλάκη (ΠΕ07 Γερμανικής Φιλιλογίας) συμμετέχουν αυτήν την σχολική χρονιά και συνεργάζονται με σχολεία από την Ιταλία, την Πολωνία και τη Γαλλία με τις παρακάτω δράσεις:

  1. Weihnachtskarten (ΠΟΛΩΝΙΑ)

Σε αυτό το πρότζεκτ με τα παιδιά της B Γυμνασίου οι μαθητές φτιάχνουν μόνοι τους χριστουγεννιάτικες κάρτες, γράφουν χριστουγεννιάτικες ευχές και κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό τους στα γερμανικά. Οι καθηγητές ανεβάζουν τις χειροτεχνίες στο Twinspace και  έπειτα τις στέλνουν στο συνεργαζόμενο σχολείο στην Πολωνία ταχυδρομικώς.

  1. Christmas in Bergamo and Kos (ΙΤΑΛΙΑ)

Σε αυτήν την ατελείωτη περίοδο πανδημίας και απομόνωσης, τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες αναζητούν την επικοινωνία. Οι μαθητές χρειάζονται και πάλι μια πιο στενή μορφή συνάντησης με τους συμμαθητές τους, προσέχοντας βέβαια πάντα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid.

Tα παιδιά της A Γυμνασίου πραγματοποίησαν ήδη 2 διαδικτυακές συναντήσεις και παρουσίασαν διάφορα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στους/στις συμμαθητές/τριες του άλλου σχολείου.

Η ομαδική εργασία, όπως η δημιουργία ενός power point για τα Χριστούγεννα στο χωριό μας, που μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά της άλλης χώρας είναι ένας στόχος. Θα συνεργαστούν και θα εξελίξουν τις δεξιότητές τους στον υπολογιστή και φυσικά  θα χρησιμοποιήσουν  τα αγγλικά τους.

Στις 23 Δεκεμβρίου, τελευταία μέρα πριν τις γιορτές, τραγουδήσαμε μαζί τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, στα ελληνικά και στα ιταλικά.

IMG 3518 IMG 3521

Μια ακόμη εργασία θα είναι, κάθε παιδί να φτιάξει μια Χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές και να τις στείλει η καθηγήτρια στους μαθητές του άλλου σχολείου ταχυδρομικά, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

  1. Starke Frauen  Δυνατές Γυναίκες (ΓΑΛΛΙΑ)

Δυνατές γυναίκες, γυναίκες που επηρέασαν την Ελλάδα, την Ευρώπη ή και όλο τον κόσμο. Marilyn Monroe, Μαρία Κάλλας, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ειρήνη Παππά, Μελίνα Μερκούρη, Frida Kahlo, Marie Curie είναι κάποιες από αυτές.

Σε συνεργασία με ένα σχολείο της Γαλλίας θα ασχοληθούν παιδιά της Γ Γυμνασίου με αυτό το θέμα περισσότερο στην γερμανική και λιγότερο στην αγγλική γλώσσα. 

Θα δημιουργήσουν ένα λογότυπο για το ομαδικό Twinspace, θα ακολουθήσουν Quiz, Power Point και εργασίες που θα δείξουν σε μία έκθεση στα σχολεία μας την ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

Πάμε στον Πλανήτη Άρη;

Η Γ’ Τάξη ταξίδεψε στον Πλανήτη Άρη μέσω του Ιδρύματος Ευγενίδου, για μία διαδικτυακή επίσκεψη στον Κόκκινο Πλανήτη, με αφορμή την προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος της NASA τον Φεβρουάριο του 2021.
Πλανητης Αρης

Πλανητης Αρης 2 Πλανητης Αρης 1

ιδρυμα ευγενιδη

Συντονιστής: Κόκκινος Παναγιώτης, καθηγητής ΠΕ17.02

Γιορτή Πολυτεχνείου 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 

Δήλωση εμβολιασμού, νόσησης και self-test στην πλατφόρμα Εdupass από 1 Νοεμβρίου 2021

Από 1 Νοεμβρίου 2021 είναι υποχρεωμένοι:

Όλοι οι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί να το δηλώσουν στην πλατφόρμα edupass.gov.gr και να εκτυπώσουν το αποδεικτικό, καθώς και να το έχουν μαζί τους στο σχολείο μία φορά.

Οι μαθητές που έχουν νοσήσει εντός εξαμήνου να το δηλώσουν στην πλατφόρμα edupass.gov.gr και να εκτυπώσουν το αποδεικτικό, καθώς και να το έχουν μαζί τους στο σχολείο μέχρι τη λήξη του εξάμηνου.

Όλοι οι μαθητές που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες πρέπει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη να κάνουν self-test ή rapid test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr .

Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω άρθρο: https://edupass.gov.gr/Edupass_SCH_FAQs_v1.0_31102021.pdfΛήψη αρχείου

Οδηγός COVID 19 για γονείς/κηδεμόνεςΛήψη αρχείου

Καλωσήρθατε

Ο Σύλλογος διδασκόντων & ο διευθυντής του Γυμνασίου Κεφάλου θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές μία καλή και δημιουργική χρονιά.

Με την ευκαιρία αυτής της νέας χρονιάς ευχόμαστε, γονείς, μαθητές και καθηγητές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, όπου οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι και το αύριο πρέπει να βρει τα παιδιά μας προετοιμασμένα, να μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Ξεκινώντας από τους καθηγητές πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των μαθητών και μαζί τους να σχεδιάσουμε το αύριο. Τόσο εμείς όσο και οι γονείς με την στάση μας και την συμπεριφορά μας πρέπει να τους δείχνουμε το σωστό δρόμο

Ακόμα αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τους καθηγητές του Γυμνασίου μας, που δίνουν και την ψυχή τους για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στην σχολική επιτροπή του΄Ενιαίου Δήμου Κω όσο και στο Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου μας, που έχουν υλοποιήσει στο παρελθόν και μέχρι σήμερα κάθε επιθυμία μας.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κεφάλου
Τσολακίδης Γιάννης

 

Πολιτιστικό πρόγραμμα σχ. έτους 2013-14: «Κύπρος Κως, συγγενείς Ουρανόπετρες – Με αφορμή το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου ‘Ουρανόπετρα'».

αφροδίτη Κυπ

Θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε αρχικά σε ένα γεγονός που καταδεικνύει τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα νησιά της Κω και της Κύπρου. Το πρώτο λοιπόν τυπογραφείο στην Κω το ίδρυσε Κύπριος. Το 1916 ήρθε από το τυπογραφείο του Αγίου Τάφου ο Νικόλαος Νικολαίδης του Ιωάννη, που καταγόταν από την Αθηαίνου, μαζί με τη μητέρα του Ορθοδοξία Ιωάννου το γένος Παπαδοπούλου από τη Φανερωμένη. Ο Νικόλαος παντρεύτηκε την Ελισάβετ Φωτοπούλου από την Κω. Το τυπογραφείο του ονομαζόταν «Μεροπίς», από το όνομα του βασιλιά της Κω Μέροπα. Πέθανε το 1961 κι άφησε το τυπογραφείο του σε συγγενή από τη γυναίκα του τον Βησσαρίωνα Σουρασή. Το τυπογραφείο εργάζεται και σήμερα. Στο τυπογραφείο αυτό έβγαινε ως το 1946 η εφημερίδα «Φωνή της Κω» με διευθυντή τον Γεώργιο Λουκίδη, κι αυτό Κύπριο. Άλλες εκδόσεις του τυπογραφείου αυτού ήταν οι εξής: «Το Κωακόν Ημερολόγιον της Μητροπόλεως της Κω» από το 1916-1936. «Τα Κώϊα» του Ιάκωβου Ζαρράφτη σε δύο τόμους. Στην έκθεση του Ζ’ Διεθνούς Συμποσίου του Αιγαίου στην Κω (27-31 Αυγούστου 1981) υπήρχαν οι εξής εκδόσεις του τυπογραφείου αυτού: «Νισυριακόν Ημερολόγιον» υπό Γ.Παπαδόπουλου, εν Νισύρω 1922, Τύποις Ν. Ι. Νικολαίδου, Κως, 1922 και του Ιακώβου Ζαρράφτη «Ο Πλάτανος της Κω»… εν Κω, Τύποις Ν. Ι. Νικολαίδου, το 1916. Το βιβλίο αυτό κατά το Θεολόγο Θεόφιλο Μουζουράκη είναι η πρώτη έκδοση του τυπογραφείου του Νικολαίδη.

Αξίζει εδώ να αναφερθούν οι προσπάθειες του Ιπποκράτειου σχολείου. Το 1970 άρχισαν προσπάθειες για την έκδοση εφημερίδας. Το 1971 κυκλοφόρησε χειρόγραφη σε χαρτόνι επί 6 μήνες. Το 1974-75 κυκλοφόρησε από τις Μαθητικές Κοινότητες άλλη τετρασέλιδη χειρόγραφη. Το 1976 εκδόθηκε «Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ» δεκαπενθήμερη έκδοση της Μαθητικής Κοινότητας της 3ης Λυκείου. Το 1983-1984 εκδόθηκε κανονική εφημερίδα από Συντακτική Επιτροπή μαθητών του Ιπποκράτειου Γυμνασίου με τη βοήθεια 3 καθηγητών. Τυπωνόταν στο τυπογραφείο της τοπικής εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ» και κυκλοφορούσε κάθε μήνα.

 

 

ΚΑΛΛΕΡΕ ΜΑΡΙΑ

Εκδρομή Γυμνασίου στην Κύπρο

10153183_618474798230527_269433085_n

 

http://youtu.be/l5afS0H0eKM

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΦΑΛΟΥ : «ΚΥΠΡΟΣ -ΚΩΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΕΣ» (video-ρεπορτάζ)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΦΑΛΟΥ : "ΚΥΠΡΟΣ -ΚΩΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΕΣ" (video-ρεπορτάζ)

Μια εξαιρετική εκδήλωση λόγου και  τέχνης με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ -ΚΩΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΕΣ» βασισμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

παρουσία του ίδιου του συγγραφέα πραγματοποιήθηκε  από το Γυμνάσιο Κεφάλου και το Πολύκεντρο Θαλασσινού. Η παράσταση ήταν μια σύντομη αναδρομή σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κοινά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία Κύπρου και Κω ενώ εμπλουτίστηκε από την ταινία «ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ» που παρακολουθεί την πλοκή του μυθιστορήματος με τη συμμετοχή  μαθητών και δασκάλων της Κεφάλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαρυφαλλάκη.

http://www.dhras.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/item/5932-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE#

http://www.dhras.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/item/5932-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE#

http://www.dhras.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/item/5932-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE

 

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Σαν σήμερα

  1. 28/01/1976: Η δημοτική γλώσσα καθιερώνεται επισήμως στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας, Γεώργιου Ράλλη.

Screenshot 2021 12 18 at 10.06.05
5η θεση αειφορο σχολειο

Σκακιστική άσκηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων