w19 160931EOEOlympicweekinschools

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

(ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ)

Το Γυμνάσιο Κατσικά το τρέχον σχολικό έτος 2023-24 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας «4 η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία. Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στο δρόμο για το Παρίσι 2024».
Το σχολείο μας κληρώθηκε να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Ηπείρου στην ΑρχαίαΟλυμπία στις εγκαταστάσεις της ΕΘΝ.Ο.Α. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν 10 μαθήτριες της Α΄ τάξης , που επιλέχθηκαν ύστερα από κλήρωση που έγινε στο σχολείο. Την μαθητική ομάδα συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ. Κεφάλα Αναστασία (ΠΕ78 & ΠΕ02) και κ. Δήμητρα Ταφίλη (ΠΕ 84). Η τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη
πραγματοποιήθηκε από Παρασκευή 31 Μαϊου έως Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.
Κύριος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος η διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας στους μαθητές/τριες , η καλλιέργεια και η εφαρμογή των παιδαγωγικών και κοινωνικών αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος και η μεταλαμπάδευση στη νεολαία των αρχών του φίλαθλου πνεύματος. Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο από εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και αθλητικές δραστηριότητες!
Την πρώτη ημέρα οι μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΘΝ.Ο.Α. και στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης συμμετείχαν σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερντέν. Τη δεύτερη ημέρα παρακολούθησαν εισήγηση από την ιατρό κ. Πέλα Πετράκη, με θέμα«Η συμβολή της άθλησης στη βελτίωση της υγείας» και συμμετείχαν σε διαδικτυακό παιχνίδι σχετικό με το θέμα. Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών/τριών και ακολούθησε συνέντευξη από τα παιδιά όλων των σχολείων. Υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια, με υποθετικά σενάρια σχετικά με τον εκφοβισμό και την διαχείριση της ήττας. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στα σενάρια ομαδικά και παρουσίασαν στην ολομέλεια τα αποτελέσματά τους. Οι ομάδες ήταν μεικτές και σε κάθε ομάδα υπήρχε μόνο ένας/μία εκπρόσωπος από κάθε σχολείο, γεγονός που ευνόησε την αλληλεπίδραση με μαθητές/τριες άλλων σχολείων και την ενεργό συμμετοχή όλων. Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν διακριτικά τις εργασίες των μαθητικών ομάδων χωρίς να παρεμβαίνουν. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Ιστορικό Αρχείο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων το 2004, έπαιξαν παιχνίδι γνώσεων Ολυμπιακής Παιδείας, έφτιαξαν παζλ σχετικά με το θέμα και ζωγράφισαν τα νέα αθλήματα του Παρισιού.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με την καθοδήγηση των Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών/τριών, οι μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικό πρόγραμμα αθλημάτων : δρόμοι, άλματα, ρίψεις, laser run, χάντμπολ, άρση βαρών, cross hoping και κωπηλασία. Στο τέλος της ημέρας έγιναν οι απονομές των διπλωμάτων στους μαθητές/τριες όλων των σχολείων.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα, η μαθητική ομάδα του σχολείου μας, επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κούμανι) και το Δάσος της Φολόης, όπου συμμετείχε σε περιβαλλοντική δράση καθαρισμού του δάσους. Μέσω της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αθλητές που διακρίθηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, να συνομιλήσουν και να αθληθούν μαζί τους, να αλληλεπιδράσουν με μαθητές/τριες άλλων σχολείων, να βγουν από τα στενά όρια του σχολείου και της σχολικής τάξης! Με την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και την άψογη παρουσία τους οι μαθήτριες της Α΄ τάξης εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο το σχολείο μας!!
Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισαν από αυτή την συμμετοχή τους στοεκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΘΝ.Ο.Α. , θα αποτελέσουν αναμφίβολα πολύτιμες εμπειρίες ζωής για το μέλλον τους!

ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:
Κεφάλα Αναστασία (ΠΕ78 & ΠΕ02)
Ταφίλη Δήμητρα (ΠΕ84)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση