Συνεργασία Σχολείου και Κοινότητας – Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικά
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου με την Κοινότητα, με στόχο το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία αλλά και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικά, ώστε να σφυρηλατήσουν οικολογική συνείδηση, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Παλάντζας Θωμάς από κοινού με τον Σύλλογο των Καθηγητών ήρθαν σε επικοινωνία με την κ. Χριστοφιλοπούλου Σοφία, ιδρυτικό μέλος της «Πράσινης Γωνιάς Στούπας». Όπως μας εξήγησε, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την «Πράσινη Γωνιά Στούπας», για να δώσουν το καλό παράδειγμα σε όλα τα χωριά που υπάγονται στον δήμο Δυτικής Μάνης, έτσι ώστε να οδηγούν οι κάτοικοι εκεί τα απορρίμματά τους, να γίνεται σωστή διαλογή και διαχωρισμός και να προκύπτει ένα προϊόν, το οποίο θα είναι ανακυκλώσιμο. Ακολούθησαν το παράδειγμα από τις «Πράσινες Γωνιές» της Κέρκυρας και τις ανέπτυξαν περαιτέρω. Είναι σε επικοινωνία με τους εθελοντές της Κέρκυρας και προσπαθούν να κάνουν τους δημότες να αντιληφθούν ότι, όταν έχουν πολλά απορρίμματα στους κάδους σύμμεικτα, αυτά χάνουν την αξία τους, θάβονται και καίγονται, κάτι εξαιρετικά επιζήμιο για το περιβάλλον και την υγεία των δημοτών.
Έτσι, ο Σύλλογος των Διδασκόντων, θεωρώντας ότι είναι προς όφελος των μαθητών και του Σχολείου η συμμετοχή στην δράση αυτή, αποφάσισε την οργάνωση και την πραγματοποίηση της Διδακτικής Επίσκεψης των μαθητών των τμημάτων Β1 και Β2 Γυμνασίου στην «Πράσινη Γωνιά Στούπας», την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021.
Ακολουθεί κείμενο από την μαθήτρια της Β1 Γυμνασίου Ανίλα Γεσίλαϊ
Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου η τάξη μου, Β΄ Γυμνασίου, συμμετείχε σε μια ενδιαφέρουσα δράση: Πήγαμε μια διδακτική επίσκεψη στην «Πράσινη Γωνιά» της Στούπας. Η «Πράσινη Γωνιά» είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία του Συλλόγου «Καθαρή Μάνη». Οι εθελοντές που βρίσκονταν εκεί μας μίλησαν για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, μας διαχώρισαν τα σκουπίδια από τα προϊόντα και μας εξήγησαν πως ό,τι ο άνθρωπος μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει δεν αποκαλείται σκουπίδι, αλλά προϊόν. Για κομποστοποίηση «πηγαίνουν» τα οργανικά απόβλητα, δηλαδή ό,τι προέρχεται από την κουζίνα μας και την προετοιμασία του φαγητού. Τα υλικά που θα ανακυκλωθούν πρέπει να είναι καθαρά, δηλαδή να τα έχουμε πλύνει πριν από την διαδικασία του διαχωρισμού. Ανακυκλώσιμα υλικά είναι τα υλικά συσκευασίας, το γυαλί, το πλαστικό, το αλουμίνιο, ο λευκοσίδηρος και το ξύλο. Εκτός από θεωρητικές πληροφορίες, στην «Πράσινη Γωνιά» κάναμε και διαλογή των ανακυκλώσιμων στην πράξη. Διάφορα υλικά που είχαν φέρει ευαισθητοποιημένοι πολίτες, τα ξεχωρίσαμε και μάλιστα φάγαμε οι ίδιοι φρούτα και τις φλούδες τις ρίξαμε στον κομποστοποιητή. Όσα ακούσαμε ήταν πολύ ενδιαφέροντα και θα μας χρησιμεύσουν στην καθημερινότητά μας, ώστε να γίνουμε καλοί πολίτες με οικολογική συνείδηση.