ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΝΗΘΟΥ
ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2024-25
Ανακοίνωση και Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κανήθου προετοιμάζει μαθήματα master classes μέσω του Προγράμματος «Χαρισμάθεια».
Το Πρόγραμμα «Χαρισμάθεια» μέσω των μαθημάτων master classes μεριμνά:
α) για μία εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις ικανότητες κάθε παιδιού ξεχωριστά
β) για ένα σχολείο με προσωπικότητα που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων, όπως η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη. Μέσα από την διαφοροποιημένη διδασκαλία, αλλάζει το παράδειγμα στην εκπαίδευση, ώστε να καλύπτονται εξατομικευμένα οι γνωστικές και κοινωνικο-συναισθηματικές ανάγκες κάθε παιδιού, σε τάξεις πολλαπλών ταχυτήτων όπου τα χαρισματικά παιδιά θα αναπτυχθούν, θα υποστηριχθούν και αναγνωριστούν, αλλά και τα παιδιά του μέσου όρου, τα παιδιά που είναι κάτω από τον μέσο όρο μπορούν να μάθουν ταυτόχρονα ώστε να γίνει η μετάβαση μακριά από την αποστήθιση πληροφοριών.
Τι είναι η τα master classes;
- Φιλοσοφία του προγράμματος
Είναι μαθήματα εμπλουτισμού της ύλης του σχολείου, τρέχουν συμπληρωματικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και είναι προαιρετικά για τα παιδιά. Τα μαθήματα είναι 3ωρα σε εβδομαδιαία βάση, εκτείνονται σε πληθώρα γνωστικών αντικειμένων και στόχο έχουν την διερεύνηση του φάσματος της γνώσης των παιδιών. Αυτή είναι μια απαραίτητα προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα ενδιαφέροντα τους για να περάσουν να προσπελάσουν τη δυσκολία και να εμβαθύνουν.
Τα μαθήματα βασίζονται σε 3 πυλώνες:
() Πρώτον, τα παιδιά εφόσον παρακολουθούν τα μαθήματα ανήκουν στην τάξη και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να ρωτήσουν ότι θέλουν, ακόμα και εάν δεν είναι σχετικό με το μάθημα. Έτσι αναπτύσσουν το αίσθημα του ανήκειν.
() Δεύτερον, τα παιδιά δεν έρχονται στα μαθήματα για να μάθουν αλλά για να σκεφτούν. Τα παιδιά δε θα εξεταστούν από τυποποιημένο τεστ και δεν είναι στόχος του μαθήματος η απομνημόνευση και η αναπαραγωγή. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τα νοητικά σχήματα και τις ιδέες πίσω από κάθε γνωστικό αντικείμενο και να
προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν. Η δημιουργία στέκει πάντοτε ένα επίπεδο πάνω από τη μάθηση και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας είναι ένας από τους στόχους του προγράμματος.
() Τρίτον, η στάση που καλούνται να έχουν τα παιδιά δεν είναι να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, αλλά να προσπαθούν πάντα να κάνουν το βέλτιστο δυνατό, ασχέτως ανταγωνισμού ή αποτελέσματος.
- Στόχοι προγράμματος
Σκοπός των μαθημάτων είναι να αλλάξουν το παράδειγμα στην εκπαίδευση. Να περάσουν από την τυποποίηση της βιομηχανικής εποχής στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτείται στην εποχή της πληροφορίας. Στόχος επομένως είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας και των ερευνητικών δεξιοτήτων των παιδιών ενώ αναδεικνύεται η αυτονομία στη μάθηση. Τα παιδιά μαθαίνουν την πρακτική σημασία όσων διδάσκονται, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση αντιλαμβάνονται τον ενιαίο χαρακτήρα των γνωστικών αντικειμένων, αναπτύσσουν τη συνθετική και επαγωγική τους ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουν την αξία της προσφοράς και βρίσκουν διαύλους προσωπικής έκφρασης και πληρότητα.
Τα παιδιά καλούνται να παράξουν πρωτότυπο υλικό που θα επιμεληθούν και θα παρουσιάσουν ενώ ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι τόσο η διαμόρφωση της στάσης τους απέναντι στη γνώση, όσο και η κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών.
- Μέθοδοι διδασκαλίας
Γίνεται συνδυαστική εκμάθηση των αντικειμένων, σε μεγαλύτερο βάθος και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε έννοιες παρά σε μεθόδους. Τα παιδιά στα master classes έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν μόνα τους αλλά και σε ομάδες, ενώ αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους, την κριτική τους ικανότητα, τις ερευνητικές τους δεξιότητες. Για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πλάνων μαθήματος απαιτείται η δημιουργία φακέλων μαθητών ενώ επιγραμματικά οι εκπαιδευτικές στρατηγικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:
- Διάλεξη – Παρουσίαση
- Συζήτηση στην τάξη
- Διαλεκτική μεταξύ μαθητών
- Βιωματική εκπαίδευση
- Διαδραστική μάθηση
- Επίλυση ανοιχτών προβλημάτων (Problem-based learning)
- Ομαδικές εργασίες (Project-based learning)
- Brainstorming
Τα 3ωρα μαθήματα θα διεξάγονται καθ΄ όλη τη σχολική χρονιά κάθε Πέμπτη ή Σάββατο (κατόπιν συνεννοήσεως και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί) και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 80€ ανά μαθητή το μήνα.
Όσοι γονείς/κηδεμόνες ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο τηλέφωνο: 6972860065.