“Το χρυσόμαλλον ποστ”

Δημιουργίες των μαθητών του Γυμνασίου Καμπάνη.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν οι μαθητές του Γυμνασίου Καμπάνη και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς για την εικονογράφηση του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας και την απόδοσή του στην Ποντιακή διάλεκτο. Οι μαθητές των δύο σχολείων, βασιζόμενοι στο κείμενο του Φ. Μανδηλαρά «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία» εκδ. Παπαδόπουλος, απέδωσαν με πρωτότυπες και εκφραστικές εικόνες τον γνωστό μύθο. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του Γυμνασίου Καμπάνη δουλεύοντας με επιμονή και μεθοδικότητα φιλοτέχνησαν τις είκοσι-δύο από τις είκοσι-έξι εικόνες του βιβλίου. Υπεύθυνη συντονίστρια για το Γυμνάσιο Καμπάνη ήταν η κ. Τζήμου Γεωργία. Η πρωτοβουλία για τη δράση αυτή ανήκει στους δασκάλους του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς και στη διευθύντρια του σχολείου κ. Ε. Τεχλικίδου, όπου ανέλαβαν τις διαδικασίες για την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Το Χρυσόμαλλον Ποστ». Η συγκεκριμένη έκδοση παρουσιάζει την πρωτοτυπία να γίνεται η αφήγηση του μύθου στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ παράλληλα υπάρχει σε μικρότερη γραμματοσειρά το κείμενο του Φ. Μανδηλαρά. Η απόδοση του κειμένου στα ποντιακά έγινε από την κ. Γρηγοριάδου Μαρία. Την γραφιστική επιμέλεια του βιβλίου είχε η Σπυρλιάδου Σοφία.

Επιπλέον, ένα τετράδιο εργασιών συνοδεύει το εικονογραφημένο μύθο, έχοντας τις ίδιες εικόνες σε ασπρόμαυρο φόντο και με χώρο, για να γράψουν ή να ζωγραφίσουν οι μικροί αναγνώστες τις δικές τους σκέψεις.

Αφορμή για την παρουσίαση του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας στα ποντιακά αποτέλεσε η από κοινού συμμετοχή του Γυμνασίου Καμπάνη, του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς και του Γυμνασίου της Νυρεμβέργης στο διαγωνισμό Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον,

Οι δράσεις των μαθητών για τον διαγωνισμό Ποντιακός Ελληνισμός

που το συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή των τριών σχολείων, με προεξάρχον το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κιλκίς στο διαγωνισμό, πλαισιώνεται και από άλλες δράσεις. Παράλληλα με την εικονογράφηση του μύθου, ο κ. Γ. Χαριτωνίδης συνέθεσε ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το ταξίδι του Ιάσονα στην Κολχίδα σε ρυθμό ομάλ, την μουσική εκτέλεση του οποίου έχουν κάνει οι μαθητές του Γυμνασίου Καμπάνη, ενώ χορεύεται από όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Επιπλέον, η κ. Ν. Ορφανίδου πραγματοποίησε σε CD την ακουστική απόδοση του μύθου στη ποντιακή διάλεκτο. Στη δράση αυτήν βοήθησε ενεργά και το Γυμνάσιο Νυρεμβέργης, όπου μέσω skype και e-mail με το Ε.Ε.Ε.Ε. Κ. Κιλκίς σχεδίασαν από κοινού σελιδοδείκτες με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση