“Το Μεγάλο μας Τσίρκο” Συνεκπαίδευση Γυμνάσιο Καμπάνη με Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς

Η απήχηση που είχε στους μαθητές, η θεατρική παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε ελεύθερη διασκευή από την κ. Τζήμου την προηγούμενη χρονιά, οδήγησε στη δημιουργία μιας μεγάλης θεατρικής ομάδας στο Γυμνάσιο Καμπάνη. Έτσι, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18 αποφασίστηκε να εκπονηθεί το πολιτιστικό πρόγραμμα: ««Σκηνοθετώντας μία Θεατρική Παράσταση-Δυνατότητες διασκευής και παράστασης ενός θεατρικού έργου- Συνεκπαίδευση με Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΚΙΛΚΙΣ». Οι μαθητές, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα κατανόησαν τη μοναδικότητα του φαινομένου της θεατρικής πράξης, έγιναν επαρκέστεροι αναγνώστες μέσα από τη μελέτη και την προσέγγιση θεατρικών έργων, πειραματίστηκαν με την παραγωγή δικών τους λογοτεχνικών κειμένων και καλλιέργησαν την ικανότητα έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων τους. Στη συνέχεια, αφού επέλεξαν «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη για να παρασταθεί, το διασκεύασαν και το σκηνοθέτησαν.

Βέβαια, η εξοικείωση με το θεατρικό φαινόμενο δεν ήταν το μοναδικό κέρδος για τους μαθητές του Γυμνασίου. Το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης έγινε με την βοήθεια και τη συνεργασία των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς. Έτσι, το θέατρο έγινε μέσο συνεκπαίδευσης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά και των δύο σχολείων έμαθαν να συνεργάζονται επιτυχώς μέσα από τις ιδιαιτερότητές τους, ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, ανέπτυξαν μια θετική αυτοεικόνα για τα ίδια αλλά και για τους άλλους και δημιούργησαν μεταξύ τους φιλικές σχέσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν το ανέβασμα της θεατρικού έργου «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», διασκευασμένο και προσαρμοσμένο στις σχολικές ανάγκες και περιορισμούς στις 23-3-2018. Εκτός από τα παιδιά των δύο σχολείων, που ήταν και οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές, άλλοι συντελεστές της παράστασης, ήταν οι κ. Τζήμου Γεωργία, Παπαγεωργοπούλου Παρασκευή, Μέρκατα Αθηνά, Τζιάλλα Αθανασία, Τσιάπαλη Μαγδαληνή, Φλώρου Αικατερίνη από το Γυμνάσιο Καμπάνη και οι κ. Ματσακίδου Κική και Χαριτωνίδης Γιώργος από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς. Την ενορχήστρωση της παράστασης ανέλαβε η κ. Ηλιάδου Θεοδώρα.

ΝΕΦΕΛΕΣ 2017

ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ “ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ” 2018

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση