ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

1
243

Η τρίτη τάξη του Γυμνασίου Καμπάνη Κιλκίς πραγματοποίησε στις 11/3/2024 διδακτική επίσκεψη στη βιβλιοθήκη με σκοπό τη συμμετοχή σε δραστηριότητες με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέσω της Βιβλιοσκευής του Ιδρύματος Λασκαρίδη.
Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα, να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση ενώ παράλληλα ερευνούν τη διαχρονικότητα, τις συνέπειες και τη διασύνδεση των ιστορικών γεγονότων της σύγχρονης εποχής.
Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για να γνωρίσουν την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και το παιχνίδι. Εφαρμόζοντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και προσέγγισαν το ιστορικό γεγονός βιωματικά.
Αρχικά, τα παιδιά επέλεξαν όλα κάποια σχετική ζωγραφιά που τους συγκίνησε και μίλησαν για τα συναισθήματά τους. Μετά παρακολούθησαν μια περιγραφή της Μικρασιατικής Καταστροφής και μετεγκατάστασης με λογοτεχνικές αναφορές. Στη συνέχεια ακολούθησαν αποσπάσματα από σπουδαία λογοτεχνικά βιβλία όπως της Δ. Σωτηρίου και της Φ. Στεφανίδου. Επίσης, παρακολούθησαν βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων συνοδευόμενων από εικόνες. Σε όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων τα παιδιά σε ομάδες κατέγραφαν βασικά σημεία και τα συναισθήματά τους. Ακολούθησε η παρουσίαση εικόνων από τη Σμύρνη με πολύ ωραία μουσική επένδυση.
Στο τέλος τα παιδιά σε ομάδες έπαιξαν ένα ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι που σκοπό είχε να δούνε πόσα άτομα θα κατάφερναν να φτάσουν ζωντανά σε παραθαλάσσια πόλη και να περάσουν στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η μάθηση έγινε ένα συναρπαστικό παιχνίδι διασκέδασης.
Και το πιο σημαντικό ήταν ότι όλες οι ομάδες έφτιαξαν το δικό τους περιοδικό, το φανζίν, όπου έγραψαν και ζωγράφισαν τα βιώματα και τα συναισθήματά τους στην πορεία διαφυγής και μετεγκατάστασης στην Ελλάδα.
Συνοψίζοντας τα παιδιά με τη βιωματική και καλλιτεχνική προσέγγιση της ιστορίας διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτού του σημαντικού ιστορικού γεγονότος και δημιουργήθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας με τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στην ιστοριογραφία, τις μαρτυρίες και τη λογοτεχνία.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΚΕΚΕΛΕΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση