ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Στις 17-5-2019 πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Καμπάνη εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η φετινή επέτειος είχε βαρύνουσα σημασία για τους μαθητές, λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον βίαιο αφανισμό και ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες του Ποντιακού στοιχείου, το οποίο πάλευε για την επιβίωσή του για περίπου 3.000 χρόνια. Την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των εκδηλώσεων ανέλαβαν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καμπάνη, με συντονίστρια την κ. Τζήμου Γεωργία. Τα παιδιά αναφέρθηκαν στη μακραίωνη παρουσία του ελληνισμού (7ο π.Χ. αι έως τις αρχές του 20 ου αι.) στη Μαύρη θάλασσα, στους πιο σημαντικούς σταθμούς στης ιστορίας του Πόντου, στους εξισλαμισμούς και τις σφαγές του ποντιακού στοιχείου. Χόρεψαν τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων τους με τη συνοδεία λύρας και νταουλιού. Τραγούδησαν και μίλησαν στην ποντιακή διάλεκτο παρουσιάζοντας τον μύθο από το βιβλίο του Π. Χαιρόπουλου «Ο Πεντικόν και το κορίτσ’ν ατ’έ».

Γεώργιος Κόλα: «Το κλάμα της προσφυγιάς» από τη συλλογή «Ποντιακή Γενοκτονία»

Γεώργιος Κόλα: «Το κλάμα της προσφυγιάς» από τη συλλογή «Ποντιακή Γενοκτονία»

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν ομάδα μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς και του Γυμνασίου Καμπάνη, οι οποίοι συνεργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και πήραν μέρος στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/ διαγωνισμό: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Μάλιστα, ήταν ευτυχής η σύμπτωση για τα δύο σχολεία να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού την ημέρα της εκδήλωσης. Έτσι, στο διαγωνισμό αυτό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, το Γυμνάσιο Καμπάνη σε συνεργασία με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κιλκίς και το Ελληνικό Γυμνάσιο Νυρεμβέργης κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Παραμύθια, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» και την τρίτη θέση στην κατηγορία «Τραγούδια , Δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Το τραγούδι, που συνέθεσε στην ποντιακή διάλεκτο για το διαγωνισμό ο κ. Γ. Χαριτωνίδης, χόρεψαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα σε ρυθμό Ομάλ, υπό τη συνοδεία της ορχήστρας του γυμνασίου.
Την εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου παρακολούθησαν εκτός από τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Καμπάνη, μαθητές και καθηγητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς , η διευθύντρια του σχολείου κ. Ε. Τεχλικίδου, οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου της Νέας Σάντας, μέλη των  πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ν. Σάντας κ. Κ. Κουρτίδης. Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στις γυναίκες του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καμπάνη, οι οποίες κέρασαν τους προσκεκλημένους ποντιακά ωτία, τα οποία είχαν φτιάξει οι ίδιες.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση