Οι Τρείς Ιεράρχες

ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι οι τρείς από τις μεγαλύτερες μορφές της Εκκλησίας και γενικότερα της ανθρωπότητας. Έλαμψαν ως ασκητές και σοφοί θεολόγοι, αναδείχτηκαν ως φιλόσοφοι, μεγαλούργησαν ως ρήτορες, αποδείχτηκαν μεγάλοι απολογητές και ακούραστοι κοινωνινκοί εργάτες. Γι  αυτό ονομάστηκαν Πατέρες της Εκκλησίας.

Οικοδόμησαν και στερέωσαν την πίστη των Χριστιανών, αντιμετώπισαν αιρέσεις, ανέπτυξαν την παιδεία και αγωνίστηκαν για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πνεύματα φωτεινά, με απέραντη αγάπη προς την Εκκλησία και τον άνθρωπο, επέδρασαν και επιδρούν ακόμη στην καρδιά των ανθρώπων, γιατί η πίστη και η μαχητικότητα, το ήθος και η ζωή τους είναι πρότυπα χριστιανικής ζωής.

Εμβάθυναν στα δόγματα και με την εξαιρετική τους καλλιέργεια και ευαισθησία τα κοινοποίησαν στους πιστούς με σαφήνεια και απλότητα. Είναι αυτοί που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ελληνική παιδεία, θεμελίωσαν τον εκκλησιαστικό λόγο και κατέδειξαν την αξία του ανθρώπου ως δημιουργήματος “κατ εικόνα και ομοίωση” του Θεού.

Αληθινοί φάροι ορθοδοξίας και ζωής.

 3 ieratxes                                                                                                                                                                                                          Β.Κ