Θεατρικό Εργαστήρι


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Το <<Θεατρικό εργαστήρι>>  πραγματοποιείται στα πλαίσια των Προγραμμάτων Θεατρικής Παιδείας που ξεκίνησαν στο Γυμνάσιο Καμινίων το 1994-1995 από την κα Βασιλειάδου Μαρία με στόχους την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών ενάντια στην αντιαισθητική καθημερινότητα, τη δημιουργία κλίματος χαράς και δημιουργικότητας ενάντια στη ζοφερή ρουτίνα του σχολείου, την ανακάλυψη του εαυτού και του άλλου μέσω της «έκθεσης» στη σκηνή, την ανάπτυξη της ομαδικής συνεργασίας και της υπευθυνότητας, την καλλιέργεια του λόγου και της φαντασίας και γενικότερα την ανάπτυξη προσωπικοτήτων ως αντίσταση στη μοναξιά και την αδιαφορία της εποχής μας. Ένα Πρόγραμμα Θεατρικής Παιδείας δεν έχει σκοπό το κυνήγι ταλέντων και τη δημιουργία μελλοντικών ηθοποιών, αλλά την προετοιμασία επαρκών θεατών και κυρίως ευαίσθητων σκεπτόμενων ανθρώπων ικανών να αφουγκράζονται και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του καιρού μας.

Η Θεατρική Ομάδα ξεκινά από την Α΄ Γυμνασίου με θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς και σιγά-σιγά οδηγείται σε παραστάσεις αντιμετωπίζοντας τους ρόλους στη σκηνή σε σχέση με τους ρόλους στη ζωή. Ανανεώνεται ριζικά κάθε τρία χρόνια, αφού τα βασικά μέλη της αποφοιτούν από το γυμνάσιο, και ενδιάμεσα με την προσθήκη νέου δυναμικού. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή ένα δίωρο μετά τη λήξη των μαθημάτων στο Αμφιθέατρο (Αίθουσα Τελετών) του Γυμνασίου. Πρωταρχικός σκοπός είναι το δέσιμο των μαθητών ώστε να νιώθουν ομάδα και να αντιλαμβάνονται πόση σημασία έχει ο καθένας για τη γόνιμη λειτουργία της. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει τις εξής παραστάσεις:

1995    Αριστοφάνη ΠΛΟΥΤΟΣ

1996    Λόρκα ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

1997    Σαίξπηρ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

1998    Ευριπίδη ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ

1999    ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

2000    Μαίτερλινκ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΟΥΛΙ

2001    Αριστοφάνη ΟΡΝΙΘΕΣ

2002    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ

2003    Θεοτοκά ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΡΟΝΙΜΑΔΑΣ

2009    Ευριπίδη ΕΛΕΝΗ

2010    Σωτρίνη – Κυριάκου ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ

2011 & 2012   Δ. Ψαθά ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ

2013   Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ

2014    Αναστασιάδη ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΖΩΟΔΙΚΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ…

2015    Λούντβιγκ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ

2016    Α. Ζέη Ματίας ο Πρώτος

2017    Χατζοπούλου – Καραβία ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ

2018   «Βγήκε τ’ όνειρο σεργιάνι και γιορτάζει η γειτονιά… κάθε δρόμος έχει μια καρδιά για τα παιδιά…». Bασισμένo στα θεατρικά έργα Η Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Οδός Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι, Η Γειτονιά μας της Λείας Χατζοπούλου-Καραβία και σε έναν Αυτοσχεδιασμό των μελών της Θεατρικής Ομάδας.

2019  «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά

Από το 1996 έως το 2003 τη σκηνογραφική επιμέλεια των παραστάσεων είχε η κα Κοκίνου Αικατερίνη, ενώ στην παράσταση Το Αθάνατο Νερό τη μουσική διδασκαλία είχε η κα Κωστήρη Αγάθη. Από το 2011-2012 την ομάδα υποστηρίζουν με την πολύτιμη βοήθειά τους ο Υποδιευθυντής κ. Ανδριόπουλος Επαμεινώνδας και οι Καθηγητές κα Γερονικολού Γεωργία και κ. Παπαδημητρίου Θωμάς. Μετά τη συνταξιοδότηση της κας Γερονικολού, από το 2013-14 την ομάδα στηρίζει δημιουργικά η κα Αδάμου Σοφία.

Η Ομάδα αντλεί τη δύναμή της από την επικοινωνία, τη συνεργασία και την αγάπη των μελών της και η Υπεύθυνη της κα Βασιλειάδου Μαρία τη δύναμη για τη συνέχισή της από τη λάμψη και τη ζωντάνια στα μάτια των παιδιών την ώρα της λειτουργίας της και από τις συχνές επισκέψεις των αποφοίτων μελών της που κάθε τόσο έρχονται να τη στηρίξουν με τις αναμνήσεις τους και την αγάπη τους.

Μπορείτε να δείτε το αρχείο των θεατρικών ομάδων εδώ.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται