gymkamch's blog

Το ιστολόγιο του Γυμνασίου Κάμπου Χίου

Βασιλόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού!

Η συνταγή που σας προτείνουμε γι’ αυτήν την αφράτη και μυρωδάτη βασιλόπιτα είναι:

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο τύπου Βιτάμ
  • 5 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη 1 βανίλια
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από δύο πορτοκάλια
  • 1 φλιτζάνι αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 500 γρ. αλεύρι φαριν απ
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια μία φόρμας (ταψάκι) με διάμετρο περίπου 30 εκ.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από του κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη κα μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν και να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Την αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιών και το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αρωματικά ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και τη βανίλια και στη συνέχεια τα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Ενώνουμε απαλά και τη μαρέγκα.

Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα (μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό).

Βγάζουμε από το φούρνο, μπήγουμε κάτω από τη βασιλόπιτα το φλουρί και αφήνουμε να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη

Αναζητώντας……πολιτιστικές διαδρομές

Κάτω από: Ποδηλατώντας | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 9:23 μμ |

Μέχρι να έρθουν οι αλκυονίδες μέρες του Γενάρη και να αρχίσει η ποδηλατική μας διαδρομή στα στενά του Κάμπου, αναζητούμε τις πολιτιστικές διαδρομές του στη ζεστασιά της βιβλιοθήκης του σχολείου μας.

Καμποράδιο!

Κάτω από: Καμποράδιο | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 5:10 μμ |

Ακούστε δυνατά τις φωνές των παιδιών και τα τραγούδια τους μέσα απο τη συχνότητα του δικού μας Καμποράδιου!

Χιώτικα μανταρίνια – Γλυκά πορτοκαλάκια

Κάτω από: Μαγειρική με άρωμα μαστίχας και κάμπου | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 5:05 μμ |

Μαθαίνουμε να εκτιμάμε τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας και τα χρησιμοποιούμε ως πρώτες ύλες στα μαγειρέματα μας.

Στην τρίτη συνάντηση της μαγειρικής ομάδας του σχολείου μας χωριστήκαμε σε μικρότερες ομάδες.

Αργότερα κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τη δική της συνταγή αλλά και την εργασία της πάνω σε θέματα που αφορούν τη σωστή διατροφή και την αξία της!

Η ομάδα της μαστίχας!

Άνθη λεμονιού

Χιώτικα μανταρίνια

Ρόδια

Νεραντζάκια


Γλυκά πορτοκαλάκια

Ομάδα κυκλοφοριακής αγωγής

Κάτω από: Κυκλοφοριακή αγωγή | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 3:09 μμ |

Συμπληρώνοντας τρεις συναντήσεις, η ομάδα κυκλοφοριακής αγωγής ενημερώθηκε για τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς του σωστού ποδηλάτη. Τι πρέπει να προσέχει στο δρόμο, τι ρούχα να φορά, πως αντιμετωπίζει πεζούς, κατοικίδια και άλλα οχήματα, ώστε να μην έχει δυσάρεστα αποτελέσματα μια βόλτα με το ποδήλατο.

Τώρα είμαστε έτοιμοι……….να πάρουμε τους δρόμους!

Στους ρυθμούς του αργεντίνικου τάνγκο!

Κάτω από: Tango | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 2:21 μμ |

Η χοροθεραπεία συνεχίζεται με αργεντίνικο τάνγκο!

Το τάνγκο είναι  τρόπος έκφρασης αλλά και  πηγή δημιουργίας και αυθορμητισμού για κάθε ηλικία.

Ας κρατήσουν οι χοροί….

Κάτω από: Παραδοσιακοί χοροί | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 7:07 μμ |

Τρίτη συνάντηση της …….δράσης μας!

Η ομάδα παραδοσιακού χορού αφού χόρεψε συρτούς στα τρία απο διάφορες περιοχές, Λήμνο, Ήπειρο, Κρήτη, στη συνέχεια με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό ξεκίνησε τη… μύηση στους ρυθμούς του χασάπικου!

Η πρώτη μας μαγειρική προσπάθεια ……τριγωνάκια μανταρινιού!

Κάτω από: Μαγειρική με άρωμα μαστίχας και κάμπου | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 6:30 μμ |

Αρώματα Κάμπου Χίου

Ο Κάμπος με τα αρχοντικά του και τα περιβόλια του είναι δημιούργημα των πλούσιων κ ισχυρών γενουατικών οικογενειών(14ος – 15ος αιώνας). Στον Κάμπο αναπτύχθηκε η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια,μανταρίνια,λεμόνια,κίτρα.περγαμόντα κα.)

Συνδυάσαμε τους καρπούς των χιώτικων  μανταρινιών με το αμύγδαλο  και  μέσα απο την τέχνη της μαγειρικής φτιάξαμε τα τριγωνάκια μανταρινιού.

Δούλεψαν όλα τα παιδιά της ομάδας ,έφτιαξαν τα δικά τους τριγωνάκια, τα έψησαν,τα δοκίμασαν και ενθουσιάστηκαν με το  αποτέλεσμα!

Η συνταγή για τα τριγωνάκια μανταρινιού

Φωτογραφίες του σχολείου μας & φωτογραφίες απο δράσεις και εκδηλώσεις προηγούμενων ετών

Κάτω από: Γυμνάσιο Κάμπου | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 4:24 μμ |

Αν σας αρέσουν τα puzzles κάντε κλικ

εδώ

Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2012-2013

Κάτω από: Νέα | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013 5:20 μμ |

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετέχουν στα παρακάτω προγράμματα:

  • Κυκλοφοριακή αγωγή: Οδική ασφάλεια στην πράξη – Αυτοκίνητα – Μηχανάκια – Πεζοί -Το παιχνίδι με το ποδήλατο – Τι πρέπει να προσέχω
  • Διαδικτυακό περιοδικό
  • Με άρωμα μαστίχας και κάμπου: Διατροφή και μαγειρική με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού
  • Καμποράδιο – Μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο
  • Οι ρυθμοί της ψυχής μας στους χορούς της ζωής μας
  • Δημιουργικότητα και αυτοσχεδιασμός -Θεατρικό παιχνίδι
  • Οργανώνοντας ένα Debate
  • Ταξιδεύοντας στις γειτονιές του κόσμου
  • Ποδηλατώντας και περπατώντας στις πολιτιστικές διαδρομές του Κάμπου
  • Το λάδι στη ζωή μας
  • It takes two Tango:  Πρώτο βήμα – απόφαση, Δεύτερο βήμα – επικοινωνία, Τρίτο βήμα: αγάπη
  • Γνωρίζω τον εαυτό μου και βελτιώνω τις σχέσεις μου με τους “άλλους”
« Προηγούμενη ΣελίδαΕπόμενη Σελίδα: »