Η συνταγή που σας προτείνουμε γι’ αυτήν την αφράτη και μυρωδάτη βασιλόπιτα είναι:
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο τύπου Βιτάμ
- 5 αυγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη 1 βανίλια
- 3 κ.σ. κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμό από δύο πορτοκάλια
- 1 φλιτζάνι αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
- 500 γρ. αλεύρι φαριν απ
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια μία φόρμας (ταψάκι) με διάμετρο περίπου 30 εκ.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από του κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη κα μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν και να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Την αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιών και το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αρωματικά ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και τη βανίλια και στη συνέχεια τα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Ενώνουμε απαλά και τη μαρέγκα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα (μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό).
Βγάζουμε από το φούρνο, μπήγουμε κάτω από τη βασιλόπιτα το φλουρί και αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη