Οι πρόβες άρχισαν … «Το Χωνί» της Γαλάτειας Καζαντζάκη

Το σχολείο μας θα παρουσιάσει φέτος στα πλαίσια της εορτής της 28 Οκτωβρίου το θεατρικό μονόπρακτο «Το Χωνί» της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Η Γαλάτεια Αλεξίου, όπως ήταν το πραγματικό της επώνυμο, ήταν μια έντονη προσωπικότητα, ποιήτρια και πεζογράφος, μεταφράστρια, συγγραφέας θεατρικών έργων και υπερασπιστής του δημοτικισμού, που έμεινε γνωστή ως η πρώτη γυναίκα του Νίκου Καζαντζάκη. Το θέμα του μονόπρακτου είναι εμπνευσμένο από την δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Μέσα από τους διαλόγους μπορεί κανείς να νιώσει την δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας.

«Χειμωνιάτικο απόγεμα του ’42 . Σιγά σιγά καταφτάνουν μπρος στον κλειστό φούρνο, γυναίκες, άντρες, γέροι, γριές, νέες, νέοι και μια κυρία με βαρύ πανωφόρι. Όλοι είναι εξαντλημένοι, κακοντυμένοι, με σκαμμένα πρόσωπα από την πείνα και τις αγωνίες. Ένας ένας μπαίνει στην ουρά. Σφίγγονται να ζεσταθούν. Το κρύο είναι τσουχτερό και ρίχνει χιονόνερο. Στην αρχή είναι σιωπηλοί, αλλά σε λίγο αρχίζουν να μιλούν. Κάποια γυναίκα βήχει …». 

Οι πρόβες έχουν ήδη αρχίσει εδώ και δύο εβδομάδες και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Προτάσεις για τα σκηνικά και τα κοστούμια έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι. Το στήσιμο μιας θεατρικής παράστασης είναι πάντα μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές, που την ετοιμάζουν. Μέσα από τις πρόβες, μέχρι την ολοκλήρωση της παράστασης, οι μαθητές μαθαίνουν και κατακτούν πολλά: ομαδικότητα, συλλογικότητα, συνεργασία. Γνωρίζουν την συγγραφέα και την εποχή της και τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.