Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της πρώτης τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πάτρα. Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου με θέμα «Μυκηναϊκή Αχαΐα».

Στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π. Χ. έως τον 4ο αι. μ. Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την περιοχή της Βούντενης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Μουσείο, να παρατηρήσουν, να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν για τις διάφορες πτυχές της περιόδου εκείνης.

Η μουσειοπαιδαγωγός πρότεινε και οργάνωσε ένα παιγνίδι με κάρτες στις οποίες αναγράφονταν στίχοι του Ομήρου και αναφέρονταν σε διάφορα ευρήματα του Μουσείου π.χ. κοσμήματα, όπλα, αγγεία. Μοίρασε τις κάρτες στα παιδιά και στη συνέχεια τους ζήτησε να βρουν σε ποιο εύρημα του μουσείου αντιστοιχούσε η κάθε κάρτα και να την αφήσουν κάτω από την αντίστοιχη βιτρίνα.

Η πλειονότητα των μαθητών κατάφερε να ταυτοποιήσει κάρτες και ευρήματα και το παιγνίδι έληξε με επιτυχία.

« … Μου άρεσαν τα αγάλματα και τα όπλα … ακόμη μου έκανε εντύπωση η στολή του πολεμιστή …»

«Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν μαγευτική. Τα αντικείμενα ήταν τοποθετημένα με τάξη και ήταν αδύνατον να χαθείς.»

«Η ξενάγηση ήταν διασκεδαστική και όχι βαρετή.»

«Και μόλις μπαίνω μέσα, ένας αρχαίος κόσμος εμφανίζεται μπροστά μου. Απίστευτα γλυπτά, απίστευτα ψηφιδωτά, όλα ήταν πανέμορφα.»

«Ένιωθα ότι είχα μπει σε μια χρονομηχανή. … »

«Στο αρχαιολογικό μουσείο κάναμε τους εξερευνητές και μου άρεσε αυτό το παιχνίδι. … »

«Τα ψηφιδωτά, τα κοσμήματα και τα όπλα που υπήρχαν μας έδειχναν πόσο ταλέντο και φαντασία είχαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή. … »

Στο τέλος η μουσειοπαιδαγωγός πρότεινε να συγκεντρωθούν οι φωτογραφίες από τα εκθέματα, που είχαν τραβήξει τα παιδιά, για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική ψηφιακή έκθεση.

Όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι με καινούριες γνώσεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας, όταν η ψηφιακή έκθεση πραγματοποιηθεί.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.