Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης Γυμνασίου Ιθάκης

Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.)

   Φέτος για πρώτη φορά στο σχολείο μας λειτουργεί ο θεσμός της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.). Η συγκεκριμένη επιτροπή απαρτίζεται από α) τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, β) τον εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης, γ) τον Ψυχολόγο και δ) τον Κοινωνικό λειτουργό.

   Η Ε.Δ.Υ. έχει ως σκοπό την ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών εκπαιδευτικής αξιολόγησης των μαθητών, συμβουλευτικής και υποστήριξης.  Υλοποιεί σε συνεργασία με τα ΚΕΔΑΣΥ προγράμματα εκπαιδευτικής παρέμβασης, πρόληψης, ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, δράσεις για την καλλιέργεια ευκαιριών προσωπικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, και συνολικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. διενεργεί αξιολόγηση του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι μαθητές
  2. εκπονεί και εφαρμόζει βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης για τους μαθητές που διαπιστώνει ότι έχουν κάποιες από τις παραπάνω ανάγκες
  3. σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων παραπέμπει μαθητές στο ΚΕΔΑΣΥ εφόσον κρίνει ότι το Βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης ήταν αναποτελεσματικό.
  4. εξειδικεύει τους βασικούς άξονες των Εξειδικευμένων Προγραμμάτων Εκπαίδευσης., όπως αυτοί καθορίζονται από τα ΚΕΔΑΣΥ, σε συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και έχει την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του τμήματος φοίτησης του μαθητή.
  5. συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις κοινωνικής στήριξης των μαθητών και συνεργάζεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και με λοιπούς φορείς που παρέχουν ιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όταν προκύπτουν σαφείς ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας ή παιδικής κακοποίησης ή γονεϊκής παραμέλησης.

Ο ψυχολόγος, Στάθης Σωτήριος, θα βρίσκεται κάθε Πέμπτη στο σχολείο  και ώρες 9:00-14:00 για την υποστήριξη του μαθητικού πληθυσμού αλλά και για τη δυνατότητα συμβουλευτικής καθοδήγησης στους γονείς των μαθητών/τριών, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας τους με τη σχολική μονάδα για κλείσιμο ραντεβού.