Το χωριό μας
Το χωριό Γυμνό βρίσκεται περίπου 31 χλμ νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. Το όνομά του λέγεται ότι οφείλεται στην εγκατάσταση εκεί των Γυμνών ή Γυμνιτών, ελαφρά οπλισμένων στρατιωτών Αθηναίων, το 442 π.Χ, όταν οι Αθηναίοι κατέλαβαν την Ερέτρια. Με βάση άλλες απόψεις, η ονομασία οφείλεται στη γυμνότητα του εδάφους του Όρους Όλυμπος στο σημείο που χτίστηκε το χωριό.
Το χωριό, βρίσκεται σε μια περιοχή που κατοικήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα στο σπήλαιο της Δρακοσπηλιάς, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και εμφανίζει ζωή σε όλα τα στάδια της ιστορίας. Στα κλασικά χρόνια εικάζεται ότι στην περιοχή υπήρχε κάποιος σημαντικός οικισμός της αρχαίας Ερέτριας. Ένας μικρός οικισμός της τελικής νεολιθικής περιόδου εντοπίστηκε στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία δυτικά του σημερινού οικισμού, ενώ στην ίδια θέση, βρίσκονται τα απομεινάρια ενός οικισμού της κλασικής περιόδου. Αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πολλά στην περιοχή, οι μελετητές δεν την έχουν ακόμη ταυτίσει με κάποιο αρχαίο γνωστό τοπωνύμιο. Πολλά είναι τα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως μικρά εκκλησάκια.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται βόρεια του χωριού σε ελαιώνα και υψόμετρο 170 μ. και χρονολογείται στο 1
3o αιώνα. Κατά τους μελετητές, φαίνεται ότι ανεγέρθηκε στα θεμέλια αρχαίου ναού. Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγιά βρίσκεται αριστερά του δρόμου από Γυμνό προς Σέττα σε υψόμετρο 430 μ. πάνω από μια ρεματιά με υπέροχο τοπίο. Πρόκειται για σταυρεπίστεγη βυζαντινή εκκλησία που το 1895 μετατράπηκε σε μονόκλιτο ξυλόστεγο. Στη θέση Παλαιοχώρι είναι ορατά τα ερείπια ενός μεσαιωνικού οικισμού, ενώ σε λόφο, μέσα στο χωριό, δίπλα στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ορθώνεται ένας πύργος της περιόδου της Φραγκοκρατίας, που αποτελούσε μέρος της αλυσιδωτής οχύρωσης της Εύβοιας.
Γύρω στις αρχές του 19oυ αιώνα το Γυμνό ήταν ακατοίκητο, ενώ n εποίκησή του πραγματοποιήθηκε, με γρήγορους ρυθμούς, από τα μέσα του ίδιου αιώνα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τονΕνετικό Πύργο, τη βυζαντινή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Αγιά) και τον Άγιο Γεώργιο.