«Διαγωνισμός για τα διακόσια (200) έτη από την Ελληνική Επανάσταση»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μαθητικό Διαγωνισμό έκφρασης και δημιουργίας με θέμα: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες του 1821.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο ανακήρυξης από την τοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Μονεμβασιώτη ως προστάτη της Νεολαίας και απευθύνεται:

Α) Σε μαθητές Γυμνασίου οι οποίοι καλούνται να γράψουν έκθεση (έως 400 λέξεις) ή να δημιουργήσουν ψηφιακό βίντεο (διάρκειας έως 7 λεπτών) εμπνεόμενοι από τον βίο και τη δράση του Νεο Μάρτυρα Γεωργίου εκ Ραψάνης (Ο πραγματικός Δάσκαλος)

Β) Σε μαθητές Λυκείου οι οποίοι καλούνται να γράψουν έκθεση (έως 500 λέξεις) ή να δημιουργήσουν ψηφιακό βίντεο (διάρκειας έως 7 λεπτών) εμπνεόμενοι από τον βίο και τη δράση του Νεομάρτυρα Ιωάννη τον Μονεμβασιώτη (Ο 17χρονος υπερασπιστής της Ελληνικότητας).

Στόχος του διαγωνισμού είναι η διερεύνηση των πρωταρχικών ιστορικών πηγών και η λογοτεχνική ή ψηφιακή (βίντεο) αποτύπωση της ζωής και της δράσης των Τοπικών Ηρώων, Αγωνιστών και Μαρτύρων στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821. Επίσης, στοχεύει να αναδείξει νέα ταλέντα και να δώσει κίνητρα για έκφραση, δημιουργία και επικοινωνία. Ως τελική προθεσμία υποβολής των έργων έχει ορισθεί η 10η Ιουνίου 2021.

Η κάθε σχολική μονάδα μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με ατομικά έργα των μαθητών/τριών (εξαιτίας των ειδικών συνθηκών δεν επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ τους) Τα έργα θα αξιολογηθούν από Καλλιτεχνική Επιτροπή που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό και θα αποτελείται από μέλη της Β/θμιας Εκπ/σης και της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Βραβεία

Σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης θα βραβευτούν τρία έργα και θα δοθούν τρία δώρα σε κάθε κατηγορία, τα οποία έχουν ως εξής:

Α. Για τους/τις μαθητές/τριες Γυμνασίων: το 1ο βραβείο αντιστοιχεί σε playstation, το 2ο βραβείο σε ηλεκτρικό ποδήλατο και το 3ο βραβείο σε tablet.

Β. Για τους/τις μαθητές/τριες Λυκείων: το 1ο βραβείο αντιστοιχεί σε Drone, το 2ο βραβείο σε ηλεκτρικό πατίνι και το 3ο βραβείο σε tablet.

Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για τους Νεομάρτυρες, στις 21 Οκτωβρίου 2021 και σε όλους/όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Προϋπόθεση συμμετοτής του/της κάθε μαθητή/τριας στο διαγωνισμό είναι η γραπτή συγκατάθεση/Υπεύθυνη Δήλωση από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών-τριών για τη συμμετοχή τους, όπως και για την παρουσίαση/δημοσιοποίηση των έργων των παιδιών τους καθώς και για λόγους που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών και των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Το τελικό προϊόν που θα προκύψει από τους/τις μαθητές/μαθήτριες θα αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον αρμόδιο για θέματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Χρήστο Κατσούρα mail@dide.lar.sch.gr (υπόψη Κατσούρα Χρήστου).

Σημαντικές ημερομηνίες :

Προθεσμία υποβολής της αίτησης συμμετοχής: Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 Προθεσμία παράδοσης των έργων: Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.

Τελετή βράβευσης των μαθητών: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Παρακαλούμε, αν επιθυμείτε να συμμετέχετε, να συμπληρώσετε έως την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 την ηλεκτρονική αίτηση στο: https://forms.ale/6YitTtopviAr84xf6

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση