Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Για να τιμήσουμε λοιπόν την Ελληνική γλώσσα, όπως την τιμούν σήμερα όλοι οι λαοί του πολιτισμένου κόσμου, επιλέξαμε να ξετυλίξουμε την ετυμολογία μιας πολύ γνωστής (κι αγαπημένης) λέξης: του σχολείου

Η λέξη σχολείο προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σχολή  που σήμαινε αρχικά την ανάπαυση, την απραξία, τον ελεύθερο χρόνο, ενώ η ασχολία σήμαινε ακριβώς την απουσία αργίας, ελεύθερου χρόνου. Η αρχαία σημασία επιβιώνει και σήμερα, ως σχόλη ή σκόλη αλλά και στο σχόλασμα των μαθητών ή των εργαζομένων. Ο τόνος έχει ανέβει στη σημερινή χρήση, για να αποφεύγεται η σύγχυση της σχόλης με τη σχολή που σήμερα σημαίνει άλλο πράγμα –αυτό το λέμε προφύλαξη.

Λοιπόν, όταν ο Αθηναίος της εποχής του Περικλή έλεγε «σχολήν άγω» αυτό σήμαινε ότι καθόταν αραχτός και ήρεμος· και επειδή μόνο ο απαλλαγμένος από τις σκληρές βιοποριστικές ασχολίες μπορούσε να αφιερώνει χρόνο στη συζήτηση με άλλους και στην πνευματική του καλλιέργεια, σιγά-σιγά η λ. σχολή παίρνει τη σημασία «σπουδή, φιλοσοφική συζήτηση» και αργότερα, στην ελληνιστική εποχή, φτάνει να σημαίνει και το μέρος, το ίδρυμα όπου σπουδάζει κανείς και αποκτά γνώσεις.

Από τη σχολή προέρχεται και το λατινικό δάνειο schola, που είναι η αρχή όλων των σημερινών school, école, scuola και των άλλων λέξεων σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών που σημαίνουν «σχολείο».

Καταλαβαίνει κανείς ότι όλα τα ευρωπαικά….σχολεία είναι στη ρίζα τους ελληνικά!Επιπλέον για να είναι ο ελεύθερος χρόνος μας  ελληνικός πρέπει να είναι δημιουργικός!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση