Στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων Break the stigma και με αφορμή την ημέρα Καλοσύνης, οι μαθητές σχεδόν σε όλα τα τμήματα του σχολείου δημιούργησαν καρτελάκια ‘ευγνωμοσύνης’, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους σε δικούς τους ανθρώπους. Έγινε μια συζήτηση για την έννοια της ευγνωμοσύνης και για ποια πράγματα και σε ποιους πρέπει να λέμε ‘ευχαριστώ’.
https://ola-en-taxi.weebly.com/uploads/2/5/5/5/25558089/48_orig.jpg
Κάποιες από τις δημιουργίες των μαθητών βρίσκονται παρακάτω, συγκεκριμένα πρόκειται για δείγματα από την τάξη του κου Τζώτζη Χρήστου:
Από την τάξη της κας Ισαακίδου Ειρήνης:
Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύεται παρακάτω:
ΕΡΕΥΝΑ:
Πόσο συχνά λένε οι άνθρωποι “Ευχαριστώ”;
Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, θεωρούμε λίγο-πολύ δεδομένο ότι δικαιούμαστε τη συνεργασία και τη βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου.
Μία φορά στις 20 λέμε μόνο «ευχαριστώ», κατά μέσο όρο, στην καθημερινότητά μας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, θεωρούμε λίγο-πολύ δεδομένο ότι δικαιούμαστε τη συνεργασία και τη βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικ Ένφιλντ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέλυσαν δειγματοληπτικά 1.057 βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις καθημερινών συνομιλιών και κοινωνικών ανταλλαγών σε οκτώ γλώσσες σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Η ηχογράφηση ή η βιντεοσκόπηση έγινε με την τοποθέτηση μικροφώνου ή κάμερας στα σπίτια και σε άλλα σημεία κοινωνικών συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που ήταν συγγενείς, φίλοι ή γνωστοί.
Διαπιστώθηκε ότι στις καθημερινές επαφές οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ», όταν άλλοι τους βοηθάνε για μικροπράγματα (π.χ. να τους δίνουν το αλάτι στο τραπέζι του φαγητού) και αυτό όχι τόσο από αγένεια, όσο από συνήθεια και γλωσσική παράδοση.
Η έρευνα βρήκε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται άμεσα εννέα στις δέκα φορές (88%), όταν τους ζητείται η βοήθεια, πράγμα που δείχνει ότι τους αρέσει η συνεργασία. Επειδή ακριβώς σε πολλούς πολιτισμούς οι κοινωνικές ομάδες το θεωρούν αναμενόμενο ότι οι άνθρωποι θα συνεργάζονται μεταξύ τους, το «ευχαριστώ» θεωρείται μάλλον κάτι περιττό.
«Στις άτυπες καθημερινές ανταλλαγές σε όλο τον κόσμο ο γενικός κανόνας είναι να ανταποκρίνεσαι στη συνεργατική συμπεριφορά του άλλου, χωρίς να λες ρητά τη λέξη «ευχαριστώ», αλλά απλώς συνεχίζοντας αυτό που κάνεις», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αντίθετα, όπως είπαν, σε μέρη όπου οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο τυπικές και επαγγελματικές, π.χ. σε ένα κατάστημα, το «ευχαριστώ» είναι συχνότερο.
Μεταξύ των γλωσσών υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ενώ το «ευχαριστώ» λέγεται περίπου μία φορά στις επτά στα αγγλικά και στα ιταλικά (στο 14,5% και στο 13,5% των περιπτώσεων αντίστοιχα), στα πολωνικά λέγεται μόνο στο 2% των περιπτώσεων που ζητιέται η βοήθεια κάποιου, ενώ σε μερικές φυλές απλώς δεν υπάρχει καν λέξη για το «ευχαριστώ».
Πηγή: