ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ΚΑ229 με αριθμό σύμβασης 2018-1-FR01- KA229-047667_4 και θέμα «Ανάλυση Βιοποικιλότητας και καλλιεργειών για την Αειφόρο Ανάπτυξη»

 

Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί, το Γυμνάσιο Γαβαλούς συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ για περίοδο δύο ετών από το Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2020.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και φιλοξενίας μαθητών από τέσσερις χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Εθνική Μονάδα διαχείρισης κονδυλίων υποτροφιών είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Την περασμένη εβδομάδα ήλθαν στη Γαβαλού επτά καθηγητές των σχολείων του εξωτερικού για να συζητήσουμε λεπτομερώς τη διαδικασία και τις εργασίες που θα αναλάβει κάθε σχολείο για την επίτευξη των στόχων και την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος. Όπως μας δήλωσαν, ενθουσιάστηκαν από τις εγκαταστάσεις του σχολείου μας, τη φιλοξενία, την οργάνωση και την ευχαρίστηση μαθητών και καθηγητών μας γι αυτό το διάβημα.

Ο σκοπός συμμετοχής μας στο πρόγραμμα ήταν να δώσουμε στους μαθητές μας την ευκαιρία να αισθανθούν ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, να εξασκηθούν στις ξένες γλώσσες, να κάνουν νέους φίλους και να αποκτήσουν ευρωπαϊκές δεξιότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα εφόδιο απαραίτητο για τη  ζωή , τη σταδιοδρομία και το μέλλον τους γενικότερα. Το σχολείο, η τοπική κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κάνουν ένα άνοιγμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το θέμα είναι περιβαλλοντικό – όπως δηλώνει και ο τίτλος του προγράμματος – αλλά και πολιτιστικό δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία κάθε τόπου. Το σχολείο μας επελέγη από την ομάδα λόγω του φυσικού πλούτου της περιοχής και νομού μας, επομένως είναι κατάλληλο για την ανάδειξή του, τη μελέτη και ενασχόληση με θέματα οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας. Θα υπάρξουν πολλές δράσεις, ξεναγήσεις και εκδρομές,  και όλοι οι μαθητές σε μικρές ομάδες θα αναλάβουν κάποια εργασία.

Οι γονείς και φίλοι μπορούν να επισκέπτονται ένα site/blog στο διαδίκτυο με όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος που δημιούργησαν οι εταίροι μας ειδικά γι αυτό το σκοπό : http://abc2d.eu

Τα τρία σχολεία έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες ευρωπαϊκά προγράμματα και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζονται μεταξύ τους από 15 έως 20 χρόνια. Επομένως, το Γυμνάσιο Γαβαλούς είναι το νεότερο μέλος της ομάδας και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην εμπειρία τους και την αποτελεσματικότητά τους.

Συμμετέχουν έξι καθηγητές και τρεις δάσκαλοι του Δημοτικού Γαβαλούς, αφού και το δημοτικό θα αναλάβει κάποιες δραστηριότητες (όπως και τα δημοτικά των εταίρων), χωρίς βέβαια να συμμετάσχουν οι μαθητές δημοτικού σε κάποια μετακίνηση.

Κατά την περίοδο των δύο ετών θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις στο εξωτερικό καθώς και υποδοχή ομάδων μαθητών και καθηγητών/δασκάλων από τις υπόλοιπες χώρες.

Επομένως, για κάθε χρονιά θα πραγματοποιηθούν τρεις μετακινήσεις μιας εβδομάδας στο εξωτερικό και μία υποδοχή των άλλων σχολείων. Οι ημερομηνίες μετακινήσεων για το 2018-19 είναι οι εξής :

  1. Ιταλία : Γυμνάσιο στην πόλη Casalemaggiore (κοντά στη Μπολόνια) από Δευτέρα 21 έως Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, 7 μαθητών/τριών και 3 καθηγητών/δασκάλων,
  2. Ρουμανία : Γυμνάσιο στην πόλη Targu Jiu (δυτική Ρουμανία) από Τετάρτη 20 έως Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, 3 /4 μαθητών/τριών  και 3 καθηγητών/δασκάλων,
  3. Γαλλία : Γυμνάσιο στην πόλη Dounkerque (βόρεια Γαλλία) από Σάββατο 25 Μαΐου έως Σάββατο 1η Ιουνίου 2019, 7 μαθητών/τριών και 3 καθηγητών/δασκάλων, και
  4. Ελλάδα : Υποδοχή από Δευτέρα 4 έως Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 στη Γαβαλού.

Ήτοι, θα μετακινηθούν 17 περίπου μαθητές τον πρώτο χρόνο και άλλοι 17 την επόμενη σχολική χρονιά.

Διευκρινίζουμε ότι οι απουσίες των μαθητών θα δικαιολογηθούν από το σχολείο. Κάθε μαθητής θα φιλοξενηθεί από αγόρι και κάθε μαθήτρια από κορίτσι. Δεν τίθεται θέμα διαμονής μαθητή/τριας σε ξενοδοχείο, αλλά μόνο σε οικογένεια, άλλωστε ο σκοπός είναι να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με συνομήλικους τους, να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν. Οι μαθητές που θα φιλοξενήσουν  θα είναι από πριν γνωστοί με το φάκελό τους και τη φωτογραφία τους ώστε να γνωριστούν πριν το ταξίδι μέσω κάποιας φόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα τα έξοδα μετακίνησης καλύπτονται από το πρόγραμμα (μεταβίβαση στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», αεροπορικά εισιτήρια, βαλίτσα έως 20 κιλά και μια χειραποσκευή, μεταβίβαση στις πόλεις υποδοχής, έξοδα διατροφής, εκδρομές, είσοδοι μουσεία κλπ). Ένα λογικό χαρτζιλίκι για προσωπικά έξοδα είναι επιθυμητό (σουβενίρ, δωράκια, σνακ, κλπ). Συνηθίζεται να προσφέρουν κάποιο δωράκι, με τοπικά προϊόντα, μπισκότα, σοκολάτες και σουβενίρ της κάθε χώρας.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Γαβαλούς που θα μετακινηθούν θα επιλεγούν βάσει ορισμένων κριτηρίων, όπως επίδοση στις ξένες γλώσσες, αυτονομία, οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια, συμμετοχή σε δράσεις, συμπεριφορά κλπ. Πρώτα θα προτιμηθούν μαθητές της Γ’ τάξης, στη συνέχεια Β’ τάξης και τέλος πιθανόν, Α’ τάξης – αφού οι μικρότεροι θα έχουν την ευκαιρία και την επόμενη χρονιά να συμμετάσχουν στις μετακινήσεις. Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά άτομα που προτιμούν ένα προορισμό θα γίνει κλήρωση, για να μην υπάρξει διαμαρτυρία  και δυσαρέσκεια.

Οι οικογένειες που θα αναλάβουν φιλοξενία θα δεσμευτούν ότι θα φιλοξενήσουν ένα – τον ίδιο μαθητή. Μόνο ένας μαθητές θα φιλοξενηθεί από μία οικογένεια και αντίστροφα.

Οι οικογένειες που θα φιλοξενήσουν στο εξωτερικό έχουν επιλεγεί σχολαστικά από τα σχολεία και γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, αφού έχουν εμπειρία ετών σε αντίστοιχα  προγράμματα φιλοξενίας. Θα συνοδεύουν πάντα τους μαθητές κατά την έξοδό τους μετά από το πρόγραμμα του σχολείου.

Η υποχρέωση της οικογένειας είναι να προσφέρει διαμονή για όλη την περίοδο της μετακίνησης και διατροφή (κυρίως βραδινό ή κολατσιό) στο σπίτι και κάποια ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο και την Κυριακή.  Δεν απαιτείται κάτι περισσότερο από αυτό που προσφέρουν οι ίδιοι στα παιδιά τους. Έτσι οι μαθητές θα απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία, την ελληνική κουζίνα και θα ζήσουν σύμφωνα με τον τρόπο που ζουν οι ελληνικές οικογένειες των αγροτικών περιοχών. Μπορούν να παρακολουθήσουν και να βοηθήσουν στις καθημερινές αγροτικές ασχολίες των κατοίκων της περιοχής και να δουν από κοντά πως διαβιώνουν. Όσοι έχουν τη δυνατότητα θα μπορούν να συνοδεύουν το μαθητή που φιλοξενούν σε κάποια βόλτα ή περιήγηση, πάντα υπό την εποπτεία τους και σε επιτρεπτά χρονικά ωράρια (πχ βράδυ).

Θα υπάρξουν 4-5 μαθητές από σχολεία εταίρων που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα και θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από οικογένειες οι οποίες δεν επιθυμούν να μετακινηθούν τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

Απαραίτητο έγγραφο συμμετοχής σε μετακίνηση στο εξωτερικό είναι η αστυνομική ταυτότητα, για το λόγο αυτό πρέπει να φροντίσουν οι γονείς το συντομότερο δυνατό για την έκδοσή της. Θα χρειαστούν επίσης 1-2 πρόσφατες φωτογραφίες.

Τέλος, διαβεβαιώνουμε τους γονείς  για τα ευεργετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτού του προγράμματος, για τη διαμόρφωση χαρακτήρα και αυτοπεποίθησης και των παιδιών, καθώς και για τις θετικές και ευχάριστες εμπειρίες  που θα αποκομίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη δράση του σχολείου μας.

 

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις-Προγράμματα-Εκδρομές. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *