Μάθημα ιστορίας έξω από την τάξη

 

 

 

 

Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από το σχολείο μας στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στην περιοχή Λιβάδια Κοτύλης, στην καρδιά του ορεινού όγκου του Γράμμου Καστοριάς, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου του “ΟΧΙ”.

Μέσα σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο, στο μαγευτικό βουνό του Γράμμου, και σε υψόμετρο 1453 μ., το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, δημιούργησε το κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου, που περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, χώρους όπου φιλοξενούνται οι δύο μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας, μία για τη χλωρίδα και πανίδα  του Γράμμου, “Διαδρομές στη φύση” και μία για την ιστορία “Διαδρομές στην Ιστορία”, καθώς και ξενώνα και εστιατόριο.

Ξεναγός μας στην περιήγηση του χώρου αλλά και του χρόνου, ο κ. Ραϋμόνδος Αλβανός, διδάκτορας ιστορίας, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πάρκου, με αντικειμενικότητα και διακριτικότητα μας κατηύθυνε σ’ έναν  μοναδικό ιστορικό περίπατο και μας βοήθησε να κατανοήσουμε τα ιστορικά γεγονότα της νεώτερης Ελλάδας, από το Μακεδονικό αγώνα μέχρι και τον εμφύλιο πόλεμο. Μεταφερθήκαμε στη σκληρή εποχή του Ελληνοϊταλικού πολέμου, της εθνικής αντίστασης αλλά και του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου, φέραμε στη μνήμη μας εικόνες καταστροφικών μαχών και νιώσαμε την αγωνία των ανθρώπων εκείνων που θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη πατρίδα, για ένα καλύτερο αύριο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ Αλβανό που με την εμπεριστατωμένη γνώση του και την απλότητα και αμεσότητα των λόγων του μας ενημέρωσε και μας έδωσε το έναυσμα για περεταίρω αναζήτηση και προβληματισμό.

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία! Ο λόγος στα παιδιά:

 

Γράφουν οι μαθητές μας:

Ο χώρος που βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης είναι πολύ όμορφος. Η θέα είναι φανταστική και η διαδρομή μοναδική. Στην επίσκεψή μας μάθαμε αρκετά πράγματα με τη βοήθεια του ιστορικού του Πάρκου, για το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο.

Εγώ προσωπικά απόλαυσα τις εκθέσεις που αναφέρονται στην πανίδα και τη χλωρίδα του βουνού αλλά και στην σκληρή εποχή του πολέμου. Θα ήθελα ωστόσο στο χώρο αυτό να υπάρχει έκθεση με  στρατιωτικό εξοπλισμό της εποχής του 1940 – 1949.

Νάσος Βότσης Τάξη Β1

 

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που επισκεφθήκαμε, με ενθουσίασε, διότι μάθαμε κάποια νέα πράγματα για τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο. Επίσης είδαμε και τα μέρη που δόθηκαν οι μάχες και χάθηκαν πολεμώντας σκληρά οι πρόγονοί μας.

Ακούσαμε πληροφορίες για τα ζώα και τα φυτά του Γράμμου που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Αυτό το μέρος θα ήθελα να το επισκεφτώ ξανά, διότι έχει πολύ όμορφη θέα και έναν καταπληκτικό ξεναγό όπου όλα τα ενδιαφέροντα γεγονότα που μας εξήγησε μου έμειναν χαραγμένα στο μυαλό.

Βασιλική Κοτρώτσιου Β1

 

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου όπου επισκεφτήκαμε πριν λίγες μέρες με το σχολείο, μου άρεσε πολύ. Μάθαμε πολλά πράγματα για το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και τον εμφύλιο. Η διαδρομή για να φτάσουμε ήταν φανταστική καθώς επισκεφτήκαμε το Γράμμο την καλύτερη εποχή, την εποχή του φθινοπώρου.

Αυτή η εκδρομή μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να επισκεφτώ και πάλι το Γράμμο για να μάθω ακόμη περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα.

Μίνα Λαζόγκα Β1

 

Στην εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας, πήγαμε στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου.

Η διαδρομή ήταν υπέροχη! Η θέα από το βουνό μοναδική! Τα δένδρα ήταν πανέμορφα με πολλά φθινοπωρινά χρώματα. Γνωρίσαμε πολλά είδη δένδρων και ζώα που ζουν στα δάση του βουνού. Επίσης ήμασταν πολύ τυχεροί αφού είχαμε έναν καλό ξεναγό που μας ανέλυσε  την ιστορία αυτού του τόπου με λεπτομέρειες και μας ταξίδεψε στο παρελθόν.

Αυτή η εκδρομή μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να την ξαναζήσω.

Γιώργος Λαζόγκας. Β1

 

Φέτος, γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στο Γράμμο, στα πλαίσια μιας σχολικής εκπαιδευτικής εκδρομής.

Η διαδρομή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και από τα παράθυρα του λεωφορείου το τοπίο ήταν μαγευτικό.

Μεγάλα και μικρά δένδρα ντυμένα με τη φθινοπωρινή φορεσιά τους δημιουργούσαν μια πανδαισία χρωμάτων όπου κυριαρχούσαν το πράσινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί.

Ο ποταμός Αλιάκμονας κυλούσε αργά μέσα από τα πανύψηλα έλατα και πεύκα. Ο φιδίσιος δρόμος μας οδήγησε στην κορυφή του Γράμμου απ’ όπου η εικόνα των κορυφών  που εμφανίστηκαν  μπροστά μας ήταν εντυπωσιακή.

Βρισκόμασταν σε ένα μέρος όπου οι πρόγονοί μας, όπως και ο δικός μου, πολέμησαν και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Αυτή η εκδρομή με εντυπωσίασε και μου έμαθε αρκετά πράγματα που μου ήταν σκοτεινά και άγνωστα.

Ελπίζω στο μέλλον να ξανακάνω τέτοιου είδους εκδρομές.

Νάσια Τσιτσιγάνη Β1.

 

Η εκδρομή στο Πάρκο εθνικής Συμφιλίωσης μου φάνηκε μοναδική, τόσο για τη μαγευτική φύση του Γράμμου, όσο και για τα ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα που πληροφορηθήκαμε.

Στην κορυφή του τεράστιου βουνού, που η θέα από εκεί σου κόβει την ανάσα, υπάρχουν οι ξενώνες αλλά και οι εκθεσιακοί χώροι και η αίθουσα  εκδηλώσεων του Πάρκου, όπου ο συμπαθέστατος ξεναγός μας, μας εξήγησε με τη παρουσίαση βίντεο τις μάχες που δόθηκαν και μας ταξίδεψε στα δύσκολα εκείνα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Ενημερωθήκαμε επίσης για τα ζώα και τα φυτά του τεράστιου βουνού, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.

Τι είναι τελικά η φύση; Μια μαγεία, που αν την αγαπάς και την φροντίζεις είσαι ευτυχισμένος.

Κατσιά Άννα Μαρία. Β1

 

Κέιμενο εισαγωγής: Μαρία Σαμαρά ΠΕ02

Φωτογραφία 1η: Πάρκο εθνικής συμφιλίωσης

Φωτογραφία 2η: Παντσίδης Χρήστος ΠΕ03

 

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *