Κουδούνι με υγιεινό πρωινό

1683528152841             1683528244419           1683528269110

1683528302004       1683528210969

 

«Να τρως πρωινό σαν βασιλιάς..»

 Πολλές πρόσφατες έρευνες, που μελετούν τις συνήθειες των Ελλήνων μαθητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, κατέδειξαν ότι οι έφηβοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δε λαμβάνουν το παραμικρό πρωινό γεύμα και προσέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι. Όμως οι ειδικοί – διαιτολόγοι και διατροφολόγοι – συνδέουν τη λήψη πρωινού με τη διατήρηση της καλής σωματικής και πνευματικής υγείας και ευεξίας, με την υψηλή επίδοση στα μαθήματα και στον Αθλητισμό, ακόμα και με την καλή ψυχολογική διάθεση για επικοινωνία και κοινωνική συναναστροφή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η ελληνική παράδοση θέλει το πρωινό ως το βασικό γεύμα της ημέρας. Είναι πασίγνωστη η παροιμία: « Να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν άρχοντας και βραδινό σαν ζητιάνος».

Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως οι μαθητές, που ξεκινούν την ημέρα τους στο σχολείο νηστικοί, καταφεύγουν στα διαλείμματα σε κακές διατροφικές επιλογές που προσφέρουν τα κυλικεία (κρουασάν, σάντουιτς αλλαντικών, θερμιδογόνα σνακ, ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, αναψυκτικά και άλλα), με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τον  έλεγχο του σωματικού τους βάρους και να οδηγηθούν στην παχυσαρκία.

Έχοντας ως βάση τα παραπάνω, οι μαθητές της Α’ Τάξης του Γυμνασίου Γαλατινής, στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και ειδικότερα της ενότητας της Διατροφής, αποφάσισαν να οργανώσουν και να προσφέρουν στους μαθητές όλων των Τάξεων ένα «υποδειγματικό πρωινό». Μάλιστα η πρωτοβουλία τους σχεδιάστηκε  με απόλυτη μυστικότητα και υλοποιήθηκε με τη μορφή «έκπληξης»,  την Παρασκευή  5 Μαΐου 2023 αμέσως μετά την πρωινή προσευχή. Η δράση διεξήχθη  στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, στους τοίχους της οποίας οι μαθητές είχαν φροντίσει να αναρτήσουν σε χρωματιστά χαρτόνια, μηνύματα με χρήσιμες διατροφικές συμβουλές και βασικές οδηγίες για καλή υγεία.

Το εντυπωσιακό στοιχείο όμως, που κάνει την πρωτοβουλία τους ακόμη πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα, είναι ότι το πρωινό γεύμα που προετοίμασαν και πρόσφεραν στους συμμαθητές τους, δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά βασίστηκε στις γενικές αρχές ενός Υγιεινού Διαιτολογίου  και ειδικότερα της Μεσογειακής Διατροφής. Τροφές μεγάλης διατροφικής αξίας όπως το μέλι, το ταχίνι, οι φυσικοί χυμοί, το μαύρο ψωμί και οι φρυγανιές ολικής άλεσης, τα αβγά, το τυρί, τα  φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία του γεύματος.

Ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειας των μαθητών της Α’ Τάξης, αν κρίνουμε από τα χαμόγελα των συμμαθητών τους και από τα θετικά σχόλια που εισέπραξαν από όλους για τη δράση τους, η τελευταία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μήνυμά τους, τόσο για την αναγκαιότητα ενός πλήρους και υγιεινού, πρωινού γεύματος, όσο και για την ανιδιοτελή προσφορά προς το συνάνθρωπο, έφτασε σε όλους και θα βρει απήχηση!

                                                                                       Χρήστος Τριγώνης

Υ.Γ. Πολλές ευχαριστίες στο Διευθυντή του σχολείου μας για την προμήθεια των αγαθών, καθώς και στην κυρία Γκαντώνα για το «άπαιχτο» βιολογικό cake!

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *