Καλό δρόμο!

 

Η Τρίτη μας τάξη φεύγει και εμείς την αποχαιρετούμε με συγκίνηση. Ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γαλατινής ήταν κι αυτός εκεί, μαζί μας πάντα, σε μια χαρούμενη γιορτή με χρώματα και  εύγευστα εδέσματα που όλοι τα τιμήσαμε δεόντως. Κι ενώ οι φωτογραφίες και οι αγκαλιές δε σταμάτησαν καθόλου, εμείς σας κοιτούσαμε και καμαρώναμε για σας. Πότε ήταν που ήρθατε πρωτάκια στο Γυμνάσιο, πότε πήγατε στη Β΄ Γυμνασίου, πότε φτάσατε στην τελευταία τάξη! Και να τώρα που, ενώ σφίγγουμε λίγο παραπάνω τα χείλη μας και κλείνουμε λίγο περισσότερο τα μάτια μας -μη μας κατρακυλήσει καμιά σταγονίτσα και βαρύνουμε τη γιορτή μας-, σας αποχαιρετούμε και σας ξεπροβοδούμε στον μεγάλο δρόμο! Λίγο θέλουμε να αρχίσουμε συμβουλές και σταυροκοπήματα, αλλά ευτυχώς δεν το κάνουμε. Μόνο σας κοιτάμε και χαιρόμαστε μαζί σας, που μεγαλώσατε τώρα πια και ήρθε η ώρα να σας πούμε “Καλό Δρόμο, παιδιά”.

Εμείς, αγαπημένοι μας μαθητές και αγαπημένες μας μαθήτριες, μόνο να χαιρόμαστε μπορούμε για εσάς! Από καρδιάς σας ευχόμαστε όλα τα καλά που ονειρεύεστε. Γιατί αυτή η ζωή παίρνει αξία όταν ονειρευόμαστε, όταν ζούμε, όταν αγαπάμε και όταν πηγαίνουμε λίγο παραπέρα μαθαίνοντας!

 

Από το Γυμνάσιο Γαλατινής

Κείμενο και φωτογραφίες:

Σεβαστή Κωνσταντινίδου

Οι δράσεις του σχολείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

 

 

Το γεγονός ότι το Σάββατο στις 5 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ώθησε τους καθηγητές και όλους τους συμμαθητές μου στην αξιοποίηση της τελευταίας μας εκδρομής στο Γυμνάσιο. Αδράξαμε, λοιπόν, την ευκαιρία που μας δινόταν και πραγματοποιήσαμε ποικίλες δράσεις στον προαύλιο χώρο του σχολείου, αλλά κι έξω από αυτόν.

Η σχολική αυλή είναι για όλους σχεδόν τους συμμαθητές μου μια από τις καλύτερες σχολικές τάξεις κι αυτό γιατί είναι το μέρος που κάνουμε γυμναστική και πραγματοποιούμε ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, μα πάνω απ’ όλα είναι το μέρος που μοιραζόμαστε πολυάριθμες στιγμές με τους φίλους μας στα διαλείμματα! Έτσι, ο γυμναστής του σχολείου μας, ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία να την καθαρίσουμε και αφού οργάνωσε μικρές ομάδες μαθητών και ανέθεσε καθήκοντα, μας μοίρασε γάντια, μεγάλες μαύρες σακούλες και ξεκινήσαμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τον προαύλιο χώρο, αλλά και από την περιοχή γύρω από αυτόν, που δυστυχώς οι εξωσχολικοί φίλοι μας λερώνουν. Δεν περιοριστήκαμε, ωστόσο, μονάχα εκεί! Κοντά στο σχολείο μας, υπάρχει ένα μικρό δασάκι -ένας μικρός πνεύμονας που προσφέρει οξυγόνο στο χωριό μας- το οποίο πλέον πλήττεται από τα σκουπίδια. Έτσι, εμείς της Γ΄, ως οι μεγαλύτεροι του Γυμνασίου, προτείναμε στον Διευθυντή να αναλάβουμε δράση και να το μεταμορφώσουμε σε μια πεντακάθαρη πράσινη γωνιά. Κατόπιν, λοιπόν, παρουσίας του γυμναστή μας, οργανωθήκαμε και σε μια ώρα περίπου το δασάκι ήταν πεντακάθαρο!

Έπειτα, γυρίσαμε αναψοκοκκινισμένοι από τον καυτό ήλιο στο σχολείο. Αφού ξεκουραστήκαμε και κολατσίσαμε, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι μαθητές στο ισόγειο του σχολείου και οι μαθητές της Α’, μας παρουσίασαν τα μικρά πανέμορφα «έργα τέχνης» τους, που είχαν αναλάβει να κάνουν για την ημέρα αυτή. Σε λίγο, οι καθηγητές μας, μας πρότειναν να κάνουμε έναν μεγάλο περίπατο, με προορισμό το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος. Φυσικά και όλοι μας δεχτήκαμε με χαρά!

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, κι ενώ βλέπαμε τον μακρύ φιδίσιο δρόμο να απλώνεται μπροστά μας, σκεφτόμουν εκείνα τα συνθήματα που είχα δει γραμμένα στα πολύχρωμα χαρτόνια του σχολείου και που καλούσαν εμάς τη νεολαία να συμβάλουμε στον αγώνα για έναν πιο καθαρό πλανήτη. Κοίταξα τα ψηλά γυμνά πλέον βουνά που πρόβαλλαν και που πάνω τους πλέον αντί για δέντρα έστεκαν ψηλές λεπτές ανεμογεννήτριες. Πολλές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου…

[…] Φτάσαμε στο μικρό εκκλησάκι. Τα παιδιά της Β’, καθώς προχωρούσαμε, βασισμένα στην εργασία που έκαναν στο μάθημα της Βιολογίας, μάζεψαν μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας 530 γόπες! Το θέαμα ήταν άσχημο. Με τους συμμαθητές μου καθίσαμε κάτω από την πλατιά σκιά της γέρικης αμυγδαλιάς. Συζητήσαμε, τραγουδήσαμε , γελάσαμε και κάποια στιγμή, τα παιδιά των δύο μικρότερων τάξεων μας πλησίασαν και μας πρότειναν να τους βοηθήσουμε να καθαρίσουν τον χώρο γύρω από την εκκλησία. Δίχως δεύτερη σκέψη, φορέσαμε ξανά γάντια, που πήραμε από τους καθηγητές συνοδούς μας και σε διάστημα σαράντα περίπου λεπτών ο χώρος ήταν πεντακάθαρος. Τώρα ναι, η ομορφιά του θεάματος που αντικρύσαμε μας άρεσε όλους πολύ.

Είχε έρθει η ώρα της επιστροφής. Μέσα μου ευχόμουν ένα μονάχα πράγμα. Όλα όσα ακούσαμε και κάναμε τούτη την ημέρα να χαραχτούν με τον τρόπο τους στη συνείδηση όλων των μαθητών και η δική μας γενιά να προσέχει και να σέβεται περισσότερο το περιβάλλον.

Τώρα που αποχαιρετώ το Γυμνάσιο, θέλω να ξέρω ότι τα παιδιά που έπονται θα είναι άξιοι και καλύτεροι συνεχιστές μας… Θα είναι παιδιά ευσυνείδητα και ευαισθητοποιημένα που θα αγαπούν και θα νοιάζονται για το περιβάλλον.

 

Κείμενο: Νάσια Τσιτσιγάνη

Φωτογραφία: Παντσίδης Χρήστος, ΠΕ03

Πειράματα στο Γυμνάσιο Γαλατινής

Οι μαθητές-τριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Γαλατινής, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν σε βάθος την ύλη της Φυσικής και Χημείας, πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα, άλλοτε με απόλυτη επιτυχία και άλλοτε με λιγότερη. Το σίγουρο είναι ότι το διασκεδάσαμε όλοι!

Ευαγγελία Βάσσου, ΠΕ04

Μια εκδρομή ξεχωριστή

 

 

Την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της σχολικής μας εκδρομής κάποιες σημαντικές και εξίσου απαραίτητες εθελοντικές δράσεις, που αφορούσαν το περιβάλλον.
Όπως είναι γνωστό, το Σάββατο 5 του Ιούνη η μέρα ήταν αφιερωμένη στον σεβασμό και την προστασία του πλανήτη μας, καθιερωμένη ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η εκδρομή μας αυτή έφερε σαν κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση, επαγρύπνηση και πάνω από όλα την προσφορά και βοήθεια των περισσοτέρων για μία πιο υγιή και φιλόξενη γη, απέναντι στα πολλά, διαφορετικά όντα που τη χρησιμοποιούν ως κατοικία τους. Οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου μας, υπό την επίβλεψη ορισμένων καθηγητών, οι οποίοι βρισκόταν στο σχολείο, έλαβαν πρωτοβουλία και προσφέρθηκαν εθελοντικά να καθαρίσουν το προαύλιο του σχολείου της Γαλατινής από τα απορρίμματα που υπήρχαν. Ωστόσο δεν στάθηκαν μόνο εκεί, μαθητές και καθηγητές πάντα με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τον εξωτερικό χώρο που περιβάλλει το σχολείο. Η δράση επεκτάθηκε και στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας και στην πλατεία του χωριού. Επιπλέον, τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου της Γαλατινής αφήνοντας το καλλιτεχνικό τους πνεύμα να μεγαλουργήσει, έφτιαξαν εξαιρετικές χειροτεχνίες. Ζωγράφισαν πάνω σε χαρτόνια οτιδήποτε αφορά τη γη όπου ζούμε, γράφοντας συνθήματα που σχετίζονται με την προσοχή και προστασία της.
Έτσι, αφού αυτή η σχολική εκδρομή και οι διδακτικές ώρες έφτασαν στο τέλος τους, τα παιδιά και οι καθηγητές αισθανόταν ανακούφιση και ικανοποίηση. Προσφέρθηκαν όλοι, βοήθησαν και θυσίασαν ώρες. Το ομαδικό πνεύμα και η ατελείωτη θέληση για προσφορά δεν έλειψαν ποτέ από το σχολείο μας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν πως είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε τον πλανήτη μας καθαρό, όσο και ασφαλή, εφόσον είναι το μεγάλο μας σπίτι, ο τόπος όπου κατοικούμε και απολαμβάνουμε τις ομορφιές του.

 

Θεοδώρα Κωτούλα

Φωτογραφία: Φωτογραφική ομάδα Γυμνασίου Γαλατινής

Ηλεκτρονική εγγραφή στο Λύκειο



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και ποδηλάτου

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου αλλά και της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, οι μαθητές του Γυμνασίου Γαλατινής πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας και υλοποιώντας καθαριότητα στον  προαύλιο χώρο του σχολείου μας αλλά και πολλών άλλων σημείων στην τοπική κοινότητα. Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας λόγω κορονοϊού, με την εθελοντική τους δράση, έδωσαν νόημα στην έννοια του ενεργού πολίτη, που με γνώμονα την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά και την αγάπη για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον υπερνικά την αδιαφορία περνώντας στην πράξη και ομορφαίνει τη ζωή μας.
Ο Σύλλογος των Καθηγητών και ο Διευθυντής του σχολείου συγχαίρει την αξιέπαινη πρωτοβουλία των μαθητών μας και εύχεται η πράξη τους να παραδειγματίσει μικρούς και μεγάλους και να βρίσκει πάντα μιμητές!