ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ


          
ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 23:03  Με ετικέτα ,
Από: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΔιατροφήΣτα πλαίσια των μαθημάτων της οικιακής οικονομίας και της γλώσσας της Α’ Γυμνασίου οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς Βασιλειάδου Ελένη, Τζανιδάκη Άννα και Συροκάκη Ηλιάνα συνδιδασκαλία με θέμα την υγιεινή διατροφή. Με τη βοήθεια του κοινωνικού λειτουργού του σχολείου μας κ. Μεραμβελιωτάκη Ηλία προσκλήθηκε η διατροφολόγος κ. Χαλκιαδάκη Ελευθερία σε μια διαδικτυακή ενημέρωση την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για το επάγγελμα του διατροφολόγου και έπειτα έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων, την επιλογή του κολατσιού στο σχολείο, τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές στη διατροφή μας, την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους στην εφηβεία αλλά και τις επιπτώσεις από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και αλκοόλ σ’ αυτές τις ηλικίες. Η κ. Χαλκιαδάκη απάντησε με απλό και κατανοητό τρόπο στα ερωτήματά τους δίνοντας πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή στην εφηβεία. Στη συνέχεια οι μαθητές-δημοσιογράφοι μας, ανέλαβαν να συντάξουν το δικό τους άρθρο με βάση τις πληροφορίες που έλαβαν στη συνέντευξη!

Τα λόγια είναι περιττά…απολαύστε το αποτέλεσμα!

Η σωστή διατροφή

Σήμερα στο σχολείο μας είχαμε μια διαδικτυακή συνάντηση με τη διατροφολόγο κα. Χαλκιαδάκη Ελευθερία, που μας εξήγησε τα αποτελέσματα που έχει μια σωστή διατροφή στους εφήβους αλλά και στους ενηλίκους.

Ποια είναι λοιπόν η σωστή διατροφή;

Αρχικά οι διατροφολόγοι βοηθούν ώστε να μη κάνουμε λάθη όταν ξεκινήσουμε διατροφή στην εφηβεία. Επίσης μας προτείνουν σωστές μεθόδους διατροφής χωρίς να προκαλέσουμε κακό στον οργανισμό μας και στην υγεία μας. Οι διατροφολόγοι κάνουν διάφορες μετρήσεις στο σώμα μας και προτείνουν τη σωστή διατροφή για το κάθε άτομο.

Στην εφηβεία είναι καλό να τρώμε λίγο απ’ όλα, γιατί βρισκόμαστε στην ανάπτυξη. Μπορούμε να προσέχουμε τη διατροφή και να κάνουμε έντονη άσκηση περίπου 60 λεπτά τη μέρα. Αν είναι κάποιο παιδί παχύσαρκο μπορεί να πάει σε έναν ειδικό (διατροφολόγο) για να τον συμβουλέψει, για να μην προκαλέσει κακό στο σώμα του και στην ανάπτυξή του.

Όπως μας είπε η διατροφολόγος κα. Χαλκιαδάκη, η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δυο κουταλάκια την ημέρα. Φαγητά που έχουν μέσα ζάχαρη είναι τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα επιδόρπια γιαουρτιού, οι μπάρες δημητριακών, οι  έτοιμοι χυμοί, τα pancakes. Αν θέλετε να φάτε κάποια από αυτά, μην τα τρώτε όλα μαζί αλλά λίγο κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό, περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Όσο για τα ενεργειακά ποτά π.χ. Hell, Red Bull, Monster καλό είναι να τα αποφεύγουμε γιατί μας δίνουν πάρα πολλές θερμίδες που δε χρειαζόμαστε και καφεΐνη και ταυρίνη που προκαλούν υπερκινητικότητα, οξυθυμία, ταχυκαρδία, διαστολή αγγείων και αύξηση της πίεσης.

Το αλκοόλ στην εφηβεία απαγορεύεται γιατί προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο και επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Επηρεάζει τη σωματική ανάπτυξη και προκαλεί μειωμένη σχολική απόδοση. Τέλος προκαλεί βία και αστάθεια. Το αλκοόλ μόνο άνω των 18 ετών επιτρέπεται. Ένα ποτηράκι του κρασιού μαζί με το φαγητό για τις γυναίκες και 2 ποτηράκια για τους άνδρες εξαιτίας της διαφορετικής σωματικής διάπλασης.

Η σωστή διατροφή χρειάζεται ποιότητα, ποσότητα και ποικιλία στην καθημερινή μας επιλογή γευμάτων.

Η συντακτική ομάδα

Ζαχαριουδάκη Α.

Μουρτζανός Μ.

Στυλιανάκη Χ.

Τρουλλινός Γ.Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση