ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ


          
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΑΣ π
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, 23:13  Με ετικέτα ,
Από: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

πΤην Τρίτη 14 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του  συστεγαζόμενου Λυκείου υλοποίησαν  διάφορες δράσεις, για τον εορτασμό της ημέρας του π. Το έθιμο προστάζει να φτιάχνονται στρογγυλές πίτες για αυτό και οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τάξης αφού αρχικά ενημερώθηκαν για τη μαθηματική σταθερά στη συνέχεια φιλοτέχνησαν τις πίτες τους. Στη συνέχεια ακολούθησε διαγωνισμός για την ομορφότερη πίτα.

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς την διάμετρό του.

Τα ψηφία της σταθεράς π είναι άπειρα και για το λόγο αυτό έχουν φτιαχτεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες.

Ο Ν. Χατζιδάκης (1872-1942), καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την απομνημόνευση των πρώτων δεκαδικών ψηφίων του π επινόησε το παρακάτω:

ΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΥ ΜΗΚΟΣ ΙΝΑ ΟΡΙΣΗ ΔΙΑΜΕΤΡΩ ΠΑΡΗΓΑΓΕΝ ΑΡΙΘΜΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΚΑΙ ΟΝ ΦΕΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΟΝ ΘΝΗΤΟΙ ΘΑ ΕΥΡΩΣΙ

Το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης της φράσης αυτής αντιστοιχεί σε καθένα από τα πρώτα 23 διαδοχικά ψηφία του αριθμού π.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας για τις πανέμορφες πίτες που φιλοτέχνησαν καθώς και στους εκπαιδευτικούς μας που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης.Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση