ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ


          
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, 23:55  Με ετικέτα , ,
Από: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

1Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων στη θεματική Περιβάλλον η Γ΄Γυμνασίου ασχολήθηκε με την πολιτιστική κληρονομιά. Οι μαθητές προβληματίστηκαν και συζήτησαν για το τι περιλαμβάνει η έννοια της  πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους και επέλεξαν να ερευνήσουν 4 εκφάνσεις της: την κρητική διάλεκτο, τις μαντινάδες, κρητικές συνταγές και μνημεία της περιοχής τους. Εργάστηκαν σε ομάδες και αναζήτησαν πληροφορίες από τους οικείους τους, από το διαδίκτυο, περπάτησαν στα χωριά τους και φωτογράφισαν μνημεία, οργάνωσαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Παναγία Λειβάδα και στην κεφαλοβρύση του Φουρφουρά με οδηγό και ξεναγό το μαθητή Μανωλιτσάκη Μιχάλη. Τα αποτελέσματα τις δουλειάς τους μας εξέπληξαν όλους!!!

 

2 3

4Διοργάνωσαν διαγωνισμό μαντινάδας που συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου Φουρφουρά, στην οποία συγκέντρωσαν πλήθος μαντινάδων και δημιούργησαν ένα μικρό βιβλίο με μαντινάδες.

 

 

 

Η νικήτρια μαντινάδα ήταν η εξής :5

«Στην αγκαλιά τση να βρεθώ
σ’ ένα σεισμό μεγάλο
να τση φωνιάζω σφίγγε με
γιατί θα κάμει κι άλλο!!!»

του Νίκου Μουρτζανού

 

 

 

Μετά από έρευνα τόσο στο διαδίκτυο όσο στις οικογενειακές συνταγές τους, δημιούργησαν ένα βιβλίο με κρητικές συνταγές!6

Δημιούργησαν ένα μικρό λεξικό κρητικής διαλέκτου μετά από συλλογική προσπάθεια!

7

  • Δημιούργησαν ένα διαδραστικό χάρτη στο google maps με φωτογραφίες και πληροφορίες για μνημεία της περιοχής τους. Δείτε το χάρτη εδώ:

8Επιμέλεια: κα Βασιλειάδου Ελένη



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση